Le Monde: Protestele față de exploatarea gazelor de șist se intensifică în lume

Le Monde: Protestele față de exploatarea gazelor de șist se intensifică în lume
Publicat: 19/10/2013, 15:52
Actualizat: 19/10/2013, 15:54

Mii de persoane vor protesta, sâmbătă, în Franța, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania și România, cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică, relatează Le Monde, în ediția electronică.

În timp ce tot mai multe țări autorizează explorarea și exploatarea de petrol și gaze de șist, contestările se succedă, astfel că sâmbătă mii de persoane urmează să protesteze în Franța (la Paris, Toulouse, Lille sau Nisa), în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania și România cu ocazia Zilei Mondiale împotriva gazelor de șist.

Protestele sătenilor față de proiectele de explorare la Siliștea, în nord-estul României, au avut efect asupra Chevron, gigantul american anunțând joi suspendarea activităților sale ăn regiune.

Protestele din România și-au găsit ecou în Ucraina vecină, unde sute de persoane au manifestat joi împotriva proiectelor companiei Chevron de a exploata gazele de șist în țara lor. Anul trecut, gigantul american a câștigat o licitație pentru a exploata zăcămintele la Oleski, în vestul țării, pe care Guvernul le estimează la 2.980 de miliarde de metri cubi de gaze. Dar populația locală este îngrijorată de impactul asupra mediului într-o regiune muntoasă care este și o zonă turistică.

Focuri de armă, cocteiluri Molotov și vehicule ale jandarmeriei au fost arse în Canada, unde mobilizarea împotriva gazelor de șist a luat o turnură violentă joi, când 40 de persoane au fost reținute în urma confruntărilor cu forțele de ordine.

De luna trecută, acești opozanți, între care mai mulți amerindieni, încearcă să împiedice o companie de gaze canadiană, SNW Ressources, să efectueze teste seismice în estul New-Brunswick, pe coasta atlantică. Opozanții față de acest proiect au ridicat baraje pe un drum situat în apropierea depozitului care adăpostește echipamentul de explorare al companiei, dar justiția a pronunțat o interdicție a acestui blocaj. În cursul serii, aproximativ 200 de persoane au mărșăluit pe străzile din Montreal în semn de solidaritate cu manifestanții din New-Brunswick.

În timp ce o campanie este în desfășurare în sudul Angliei, entuziasmul populației britanice pentru gazele de șist se erodează. Potrivit unui sondaj publicat la 1 octombrie de universitatea din Nottingham, 55 la sută dintre englezi susțin în prezent exploatarea prin fracturare hidraulică, față de 62 la sută în iulie.

În perioada cuprinsă între aceste luni, manifestații a mii de opozanți au afectat regiunea Sussex, după ce compania Cuadrilla Resources a început forajul la 2 august. Compania britanică a obținut din partea Guvernului, în decembrie 2012, autorizația de a relua explorările pe care le-a întrerupt în 2011 din cauza cutremurelor.

Un alt subiect de nemulțumire este costul de două mai mare decât în Statele Unite, ceea ce va antrena o scădere foarte limitată a prețului la electricitate în țară.

În Franța, fracturarea hidraulică rămâne interzisă, după ce Consiliul Constituțional a decis, la 11 octombrie, să valideze legea din 13 iulie 2011, care interzice folosirea acestei tehnici, singura existentă în prezent pentru extragerea gazelor de șist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului