LIVE – CRIZA DIN UCRAINA. Gazprom amenință Ucraina cu tăierea gazului

Publicat: 07/03/2014, 18:53
Actualizat: 29/07/2014, 19:43

Parlamentul rus va respecta „alegerea istorică” a Crimeii la referendumul care le va propune alegătorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat vineri președintele Dumei (Camera inferioară a Legislativului de la Moscova), relatează AFP.

„Vom respecta alegerea istorică a populației Crimeei”, a declarat Serghei Narîșkin, citat de agențiile ruse, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu o delegație a Parlamentului local al Crimeei. „Vom susține alegerea liberă și democratică a populației Crimeei”, a adăugat el. Oficialul rus s-a exprimat în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu o delegație a Parlamentului local al Crimeei.

Dominat de proruși, Parlamentul local al Crimeei i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea peninsulei ucrainene la Rusia și a anunțat organizarea unui referendum la 16 martie pentru validarea acestei decizii. Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia și o autonomie net consolidată. Reamintim declarația lui Vladimir Putin pe acest subiect, făcută zilele trecute: „Nu luăm în calcul anexarea Crimeei. Oamenii decid asta. Nu vom instiga niciodată la o asemenea mișcare”.

Caracterul legal al acestui plan este, totuși, neclar. Constituția Ucrainei stipulează că orice plan de modificare a teritoriului Ucrainei trebuie supus la vot, în cadrul unui referendum național (deci nu local).

Confuzia este dată, însă, de faptul că aceeași Constituție îi dă regiunii autonome Crimeea dreptul de a-și organiza propriile referendumuri locale.

gândul prezintă în format LIVE TEXT principalele informații ale zilei privind criza din Ucraina

UPDATE 18:50 Grupul rus Gazprom a avertizat vineri Ucraina că va opri livrările de gaze din cauza unei datorii neplătite de 1,89 miliarde de dolari, așa cum s-a întâmplat și în 2009, când a fost perturbată aprovizionarea țărilor europene, transmite AFP. „Înseamnă că Ucraina a încetat de facto să plătească gazele. Nu putem livra gaze gratis. Dacă Ucraina nu va regla arieratele, există riscul să revenim la situația din 2009”, a avertizat directorul general al Gazprom, Alexi Miller. El a precizat că 7 martie era data limită stabilită pentru plata livrărilor de gaze din februarie. „Gazprom nu a primit nimic în conturi. Datoriile au atins 1,89 miliarde de dolari”, a subliniat Miller.

UPDATE 18:40 Un avion de recunoaștere rus a survolat, vineri, litoralul turc, în zona Strâmtorii Bosfor, în momentul trecerii distrugătorului USS Truxtun, iar Turcia a trimis avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei ruse, anunță surse citate de Sky News și de presa turcă. Detalii, AICI

UPDATE 16:03 Președintele Traian Băsescu a cerut Moscovei, la summitul Popularilor Europei de la Dublin, să renunțe la influența pe care o exercită asupra fostelor state sovietice.

UPDATE 15:55 Echipa de observatori OSCE a fost oprită pentru a treia oară în două zile consecutive să intre în Crimeea de către un grup de bărbați înarmați.

UPDATE 15:50 Premierii României, Bulgariei și Serbiei și-au exprimat speranța că un dialog între Kiev și Moscova va conduce la soluționarea crizei din Ucraina, care are un efect negativ asupra regiunii, adăugând totodată că modul în care statele lor cooperează în problemele zonale poate constitui un exemplu. „Am discutat pe scurt și criza din Ucraina și efectul negativ pe care îl are această criză asupra acestei regiuni. Ne exprimăm speranța că va fi un dialog între Kiev și Moscova care va duce la găsirea unei soluții pentru rezolvarea crizei”, a spus premierul bulgar, Plamen Vasilev Oresharski, la finalul întrevederii pe care a avut-o, vineri, cu omologii săi român și sârb.

UPDATE 15:45 Comunicat transmis azi de MAE rus: „Uniunea Europeană a adoptat o poziție extrem de neconstructivă prin suspendarea negocierilor pe tema vizelor. Rusia nu va accepta limbajul sancțiunilor și amenințărilor”. De asemenea, Rusia avertizează că va reacționa prin sancțiuni.

UPDATE 14:12 Observatorii militari ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care au fost împiedicați, joi, de persoane înarmate să intre în peninsula ucraineană Crimeea, vor încerca din nou să facă acest lucru vineri, a anunțat o sursă care călătorește cu ei, citată de AFP. OSCE a postat mai multe imagini pe site-ul său care arată cum observatorii au fost opriți să intre în Crimeea de bărbați înarmați.

UPDATE 14:00 Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, avertizează în legătură cu încălcarea drepturilor cetățenilor ruși din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

UPDATE 13:00 Niciun ministru francez nu va participa vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralampice de la Soci, în semn de protest față de prezența militară rusă în Ucraina, a anunțat șeful diplomației de la Paris, Laurent Fabius, relatează AFP.

UPDATE 11:44 Rușii, boicotați în Polonia.

UPDATE 11:35 Barack Obama și Vladimir Putin au avut cea de-a doua convorbire telefonică pe tema Ucrainei în ultimele șase zile, informează Euronews. Președintele american l-a informat pe omologul rus despre rațiunea sancțiunilor impuse Rusiei de SUA. Barack Obama a autorizat Obama blocarea averilor „celor implicați direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenția militară din Crimeea”, împreună cu impunerea unor restricții în acordarea de vize de călătorie „ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

„În funcție de cum va evolua situația, SUA sunt pregătite să ia în calcul și alte măsuri sau sancțiuni necesare”, a informat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.


Președintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a denunțat „o crimă împotriva Ucrainei comisă de militarii ruși” și a anunțat lansarea unei proceduri de dizolvare a Parlamentului peninsulei.

Europenii și americanii au condamnat, de asemenea, această decizie și au anunțat noi sancțiuni diplomatice și economice împotriva Moscovei.

Vladimir Putin a examinat, joi, cererea Crimeei în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate rus, a anunțat Kremlinul, fără a oferi detalii.

Deputatul rus Serghei Mironov, președintele partidului Rusia Dreaptă, a declarat că a depus deja o propunere de lege în Dumă care vizează alipirea la Rusia a teritoriului al unei țări stăine.

Crimeea a fost „dată” în 1954 Ucrainei sovietice de către Nikita Hrușciov, el însuși de origine ucraineană. Pentru a preveni tentațiile separatiste, Ucraina, independentă după separarea de URSS, i-a acordat în 1992 statut de republică autonomă.

Cât de rusească este Crimeea

Rusia a fost forța dominantă în Crimeea în cea mai mare parte a ultimilor 230 de ani, de când a cucerit peninsula de la Imperiul Otoman. Controlul rusesc a continuat să se facă simțit chiar și după ce Crimeea a fost făcută „cadou” Ucrainei de către Nikita Hrușciov, influență care a continuat și după destrămarea URSS.

Potrivit celui mai recent recensământ, 58% dintre cele 2 milioane de locuitori ai peninsulei sunt ruși și 77% au declarat că limba nativă este rusa. În Crimeea, mai sunt 24,4% ucraineni și 12% tătari turcofoni și musulmani suniți. De asemenea, mulți dintre etnicii ruși au și cetățenie rusească. Prin aceste realități etnice și-a justificat Rusia manevrele militare din ultimele zile, susținând că nu face decât să își apere cetățenii de aici, care aveau de suferit în urma mișcării EuroMaidanului și a instalării unei noi puteri la Kiev.

Statutul legal al Crimeii

Regiunea autonomă Crimeea face parte din Ucraina, dar își alege propriul parlament. Nu mai are președinte din 1995, când postul a fost câștigat detașat de un separatist prorus, amintește BBC. De atunci, premierul regiunii este stabilit de Kiev, în urma consultărilor cu legislativul ales din Crimeea. Regula ultimelor două decenii nu este aplicată în acest moment, însă. Săptămâna trecută, postul de premier a fost ocupat de un prorus neconfirmat de Kiev, care a cerut Moscovei o intervenție în peninsulă.

În regiune, domină un puternic sentiment prorus, ceea ce s-a văzut și la alegerile prezidențiale din 2010, când peste 70 dintre alegătorii de aici l-au votat pe Viktor Ianukovici, considerat „omul Rusiei”. Tocmai acesta este motivul pentru care mișcarea de contestare a regimului Ianukovici care a devenit „EuroMaidanul” a fost controversată în Crimeea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani