LIVE TEXT | Război Israel-Hamas. Armata israeliană extinde incursiunile terestre în Fâșia Gaza /Adunarea Generală a ONU cere armistițiu umanitar

Publicat: 27/10/2023, 09:47
Actualizat: 28/10/2023, 01:51
Actualizări
01:13

Israelul confirmă incursiuni terestre în Fâșia Gaza, dar nu oferă informații despre amploarea operațiunii

Armata israeliană a confirmat, în cursul nopții, incursiuni terestre în Fâșia Gaza, dar a refuzat să ofere date specifice despre amploarea operațiunii. O poziție similară a adoptat și Guvernul israelian.

”Trupele noastre și tancuri sunt în Fâșia Gaza. Sunt implicate în confruntări armate. Dar au fost în Gaza și ieri”, a declarat Nir Dinar, un purtător de cuvânt militar israelian, citat de cotidianul The New York Times.

”Israelul a extins operațiunile terestre în Fâșia Gaza, dar, mai mult de atât, nu pot face comentarii despre aspecte operaționale”, a declarat, la rândul său, Eylon Levy, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian, citat de postul de televiziune BBC News.

01:09

Adunarea Generală a ONU cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, vineri seară, o rezoluție prin care cere instituirea unui ”armistițiu umanitar” în Fâșia Gaza.

Rezoluția, care nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost adoptată cu 120 de voturi favorabile, 14 împotrivă și 45 de abțineri.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a condamnat vehement decizia Adunării Generale ONU. ”Este o zi sumbră pentru ONU și pentru omenire. Israelul va continua să recurgă la toate mijloacele pentru a scăpa lumea de răul pe care îl reprezintă Hamas și pentru a elibera ostaticii”, a afirmat Gilad Erdan.

În schimb, grupul militant palestinian Hamas a salutat decizia Adunării Generale a ONU și a cerut ”aplicarea imediată a măsurii, pentru a permite furnizarea de carburanți și asistență umanitară populației civile” din Fâșia Gaza.

00:36

Grupul Hamas anunță confruntări cu armata israeliană în nordul și centrul Fâșiei Gaza

Brigăzile Al-Qassam, filiala militară a grupului islamist Hamas, au raportat, în cursul nopții, ”confruntări violente” la sol cu armata israeliană în zona Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, și în Bureij, în centrul teritoriului palestinian, conform BBC News.

22:28

Sute de persoane protestează în Cisiordania

Sute de persoane au ieșit pe străzi, în orașul Ramallah din Cisiordania, în solidaritate cu locuitorii Fâșiei Gaza și pentru a protesta față de bombardamentele israeliene.

Manifestații similare au loc în orașul Nablus și în Ierusalimul de Est, în contextul intensificării bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza.

22:21

Casa Albă este favorabilă unui armistițiu umaniar în Fâșia Gaza

Statele Unite susțin întreruperea temporară a confruntărilor militare între armata israeliană și grupurile islamiste din Fâșia Gaza, pentru a permite furnizarea de asistență umanitară populației palestiniene, anunță Președinția de la Washington.

21:51

Tancuri israeliene au pătruns în nordul Fâșiei Gaza

Tancuri israeliene au pătruns, vineri seară, în nordul Fâșiei Gaza, au declarat surse locale. Au fost raportate schimburi de focuri între militari israelieni și militanți islamiști.

21:47

Antonio Guterres cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou, vineri seară, instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza.

”Situația umanitară din Fâșia Gaza riscă un colaps total, cu efecte de neimaginat pentru cei peste două milioane de civili. (…) Eu reiterez apelul în sensul unui armistițiu umanitar, în sensul eliberării necondiționate a ostaticilor și în sensul furnizării de provizii pentru salvarea vieților”, a declarat Antonio Guterres.

Citește continuarea articolului

21:20

Hamas îndeamnă comunitatea internațională să oprească atacurile Israelului

Mișcarea islamistă Hamas îndeamnă comunitatea internațională ”să acționeze imediat” pentru oprirea atacurilor Israelului.

”Cerem statelor arabe și islamice, precum și comunității internaționale să își asume responsabilitatea și să acționeze imediat pentru apune capăt crimelor și seriei de masacre contra populației noastre. Noi considerăm că forțele de ocupație, Washingtonul și capitalele occidentale sunt deplin responsabile pentru masacre și pentru efectele acestora”, a transmis grupul Hamas, citat de cotidianul Le Monde.

21:16

Grupul Hamas îndeamnă locuitorii Fâșiei Gaza să respingă atacurile terestre ale Israelului

Mișcarea islamistă Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, a îndemnat, vineri seară, locuitorii teritoriului palestinian să încerce să respingă atacurile forțelor terestre israeliene, care extind incursiunile, informează cotidianul Haaretz.

20:59

Sistemele de telecomunicații din Fâșia Gaza, întrerupte din cauza atacurilor Israelului

Internetul și comunicațiile telefonice au fost întrerupte, vineri seară, pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, din cauza bombardamentelor intense efectuate de armata israeliană, afirmă surse locale citate de cotidianul The Times of Israel.

20:24

Israelul anunță extinderea incursiunilor terestre în Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat, vineri seară, că va extinde incursiunile terestre în Fâșia Gaza. Armata israeliană a efectuat mai multe incursiuni punctuale pe teritoriul palestinian și a semnalat că pregătește o invazie pentru distrugerea infrastructurii grupului islamist Hamas.

”Ca urmare a operațiunilor ofensive din ultimele zile, forțele terestre extind activitățile în această seară. Armata israeliană efectuează operațiuni intense la toate nivelurile pentru atingerea obiectivelor războiului”, a declarat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar israelian.

19:42

Israelul a respins un atac aerian în zona Mării Roșii

Avioane militare israeliene au respins, vineri, “o amenințare aeriană” în zona Mării Roșii.

Forțele Aeriene Israeliene au interceptat “ținte ostile” înainte de a intra în spațiul aerian israelian, a comunicat armata israeliană.

Incidentul a avut loc în largul localității egiptene Nuweiba. În acest context, o rachetă a căzut pe un spital din orășelul egiptean Taba, provocând rănirea a șase persoane.

Conform unor surse militare, mai multe rachete au fost lansate din Yemen spre Israel de insurgenți huthi, susținuți de Iran.

19:37

Israelul efectuează bombardamente intense în nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană efectuează, vineri seară, bombardamente intense asupra zonelor din nordul Fâșiei Gaza, afirmă surse palestiniene citate de cotidianul The Times of Israel.

Au fost raportate numeroase explozii în orașul Gaza, în replică la o serie de tiruri cu rachete ale grupurilor militante Hamas și Jihadul Islamic spre Israel.

18:44

Prima echipă medicală a Crucii Roșii a ajuns în Fâșia Gaza

O echipă medicală a Crucii Roșii a intrat, vineri, pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, pentru prima dată de la începerea confruntărilor militare între Israel și Hamas, informează Agenția France-Presse și publicația L’Orient Le Jour.

Echipa de medici specializați în tratarea victimelor confruntărilor militare are echipamente pentru îngrijirea a ”între 1.000 și 5.000 de persoane, în funcție de gravitatea rănilor”, a comunicat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

18:41

NYT: Un oficial iranian s-a întâlnit la Moscova cu unul dintre liderii Hamas

Ali Bagheri Kani, adjunct al ministrului iranian de Externe, a participat la o reuniune organizată la Moscova la care a fost prezent și Mousa Abu Marzook, unul dintre liderii mișcării islamiste Hamas.

Citește continuarea articolului

17:56

Un ministru israelian afirmă că Guvernul este responsabil de vulnerabilitățile de securitate care au facilitat atacurile Hamas

Ministrul israelian al Culturii, Miki Zohar, a declarat, vineri, că ”responsabilitatea” pentru vulnerabilitățile de securitate care au permis comiterea atacurilor Hamas aparține Guvernului.

”Responsabilitatea aparține Guvernului, dar vina va fi stabilită prin investigațiile care vor urma după război”, a declarat Miki Zohar, citat de postul Channel 12 și de cotidianul The Times of Israel.

Anterior, premierul Benjamin Netanyahu a părut să își asume o parte din responsabilitate pentru vulnerabilitățile de securitate care au permis comiterea atacurilor armate în comunități din sudul Israelului, soldate, potrivit diverselor surse, cu 1.300-1400 de morți, peste 4.500 de răniți și răpirea a 224 de persoane.

16:52

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 7.326 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul bombardamentelor efectuate de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 7.326 de morți și 18.967 de răniți, a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății subordonat grupului islamist Hamas.

16:28

O explozie s-a produs într-un oraș din Egipt situat în apropierea frontierei cu Israelul

O explozie a avut loc, vineri, în orășelul egiptean Taba, situat în apropierea frontierei cu Israel. Conform presei locale, șase persoane au fost rănite după ce o rachetă a lovit un spital, informează postul i24News.

Israelul a comunicat că este ”la curent” cu informațiile despre explozia din Egipt, subliniind că incidentul nu este în zona de responsabilitate israeliană.

15:55

VIDEO | IDF atacă Hamas de pe mare

Peste noapte, soldații IDF din Flotila 13 au efectuat un raid țintit dinspre mare, în sudul Fâșiei Gaza, au anunțat Forțele Armate Israeliene.

În timpul raidului, soldații au lovit infrastructura militară Hamas și au operat într-un complex folosit de forțele navale de comando ale Hamas.

La activitate au participat nave și aeronave marinei israeliene.

15:41

VIDEO | Purtătorul de cuvânt HAMAS și-a scos lavaliera și a întrerupt un interviu BBC, deranjat de întrebarea referitoare la civilii uciși în Israel

În timpul unui interviu pe care îl acorda BBC, Ghazi Hamad, purtătorul de cuvânt al grupării Hamas a fost deranjat de întrebările repetate referitoare la uciderea civililor israelieni în timpul atacului din 7 octombrie 2023. Potrivit spuselor sale, operațiunea din 7 octombrie a fost una militară, dar jurnalistul BBC i-a atras atenția că au existat foarte multe victime civile.

Ghazi Hamad a răspuns că a fost vorba despre o ”zonă foarte mare” de acțiune și că au avut loc înfruntări, iar jurnalistul BBC i-a atras atenția că luptătorii Hamas au invadat casele civililor israelieni. (Continuarea AICI)

14:40

Grupul Hamas revendică noile atacuri asupra Israelului

Organizația islamistă Hamas a intensificat, vineri, atacurile cu rachete asupra centrului și sudului Israelului. În doar o jumătate de oră, militanții Hamas au lansat zeci de rachete spre localități israeliene.

”Brigăzile Al-Qassam au reluat atacurile asupra orașului Tel Aviv ca ripostă la masacrele sioniste asupra civililor”, a comunicat grupul islamist Hamas.

14:24

O rachetă a căzut pe un bloc rezidențial din Tel Aviv

Cel puțin trei persoane au fost rănite după ce o rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit vineri un imobil rezidențial din orașul israelian Tel Aviv.

O persoană a suferit răni moderate, iar două au răni ușoare, conform Serviciului de urgență Magen David Adom.

Citește mai multe AICI

12:04

Hamas spune că are nevoie de timp pentru a afla unde sunt toți ostaticii

Organizația Hamas spune că are nevoie de timp pentru a identifica unde au fost ascunși toți oamenii răpiți de teroriștii palestinieni în timpul atacului din sudul Israelului din 7 octombrie, potrivit unui membru al delegației Hamas care vizitează Rusia.

Oficialul Hamas, Abu Hamid, a declarat pentru Kommersant că gruparea a fost întotdeauna dispusă să elibereze civili, dar „are nevoie de timp pentru a-i găsi”.

El susține că membrii mai multor grupări țin ostatici și este nevoie de o încetare a focului pentru a permite Hamas să îi caute pe aceștia, să îi găsească și apoi să-i elibereze.

11:35

O dronă israeliană s-a prăbușit în Gaza

O dronă de supraveghere militară israeliană, de mici dimensiuni, s-a prăbușit în cartierul Zeitoun din Gaza City, potrivit presei palestiniene.

Vehiculul aerian fără pilot, un model Skylark, se afla într-o misiune de recunoaștere când s-a prăbușit din motive încă necunoscute.

Conflictul dintre Israel și gruparea Hamas continuă, iar Forțele Armate Israeliene (IDF) anunță că au realizat noi incursiuni limitate în această noapte în Fâșia Gaza.

IDF anunță că a efectuat lovituri aeriene și de artilerie asupra unor ținte aparținând grupării teroriste Hamas, inclusiv asupra punctelor de unde membrii Hamas lansează rachete către teritoriul israelian.

Mai mulți membri Hamas au fost, de asemenea, ținta atacurilor, mai notează IDF.

Toate forțele israeliene au părăsit zona după câteva ore și nu sunt raportate decese sau alte pierderi în rândul acestora, notează Times of Israel.

Operațiunea marchează a doua noapte la rând în care forțele IDF intră pentru scurt timp în Fâșia Gaza, înaintea unei ofensive terestre la care se așteaptă majoritatea analiștilor.

Între timp, patru palestinieni au fost uciși și încă cel puțin 12 au fost răniți în timp ce forțele israeliene au atacat peste noapte unele ținte din Cisiordania, relatează agenția oficială de presă palestiniană Wafa.

Trei dintre decese au avut loc în tabăra de refugiați Jenin, unde Jihadul Islamic Palestinian spune că membrii săi au intrat în conflict cu trupele israeliene, care care au intrat cu buldozere.

Ayser Mohammad Al-Amer, un comandant local al grupării teroriste, a fost ucis.

SUA, atac în Siria

În această noapte, forțele militare americane au lovit două ținte din estul Siriei, folosite de Gărzile Revoluționare din Iran și de grupurile afiliate, ca răspuns la o serie recentă de atacuri împotriva personalului american din Irak și Siria de către milițiile susținute de Iran, anunță secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Președintele american Joe Biden „a condus acțiunea de astăzi pentru a clarifica faptul că Statele Unite nu vor tolera astfel de atacuri și se vor apăra pe sine, personalul și interesele sale”, a spus Austin prin intermediul unui comunicat.

Austin subliniază că SUA „nu caută un conflict și nu au nicio intenție sau dorință de a se angaja în noi ostilități, dar aceste atacuri susținute de Iran împotriva forțelor americane sunt inacceptabile și trebuie să înceteze”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale