LIVE TEXT | Ziua 19 a războiului Israel-Hamas/ Liderii UE discută situația din Orientul Mijlociu / Armata israeliană va continua incursiunile terestre

LIVE TEXT | Ziua 19 a războiului Israel-Hamas/ Liderii UE discută situația din Orientul Mijlociu / Armata israeliană va continua incursiunile terestre
Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 26/10/2023, 10:11
Actualizat: 26/10/2023, 21:30
Actualizări
21:26

Armata israeliană va continua incursiunile terestre în Fășia Gaza

Armata israeliană a avertizat, joi seară, că în următoarele zile va continua incursiunile terestre punctuale în Fâșia Gaza.

”Forțele militare continuă astăzi, așa cum au procedat noaptea trecută, raidurile terestre în Fâșia Gaza. Obiectivul este eliminarea teroriștilor, pregătirea zonei, eliminarea dispozitivelor explozive și a pozițiilor islamiste, în vederea etapelor viitoare. Raidurile terestre vor continua și în această noapte, dar și în următoarele zile”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

21:15

Statele Unite anunță că au fost trimise zeci de camioane umanitare în Fâșia Gaza

Casa Albă a anunțat, joi seară, că până acum au fost trimise 74 de camioane cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, inclusiv 12 vehicule în ultimele 24 de ore.

”Nu este suficient, trebuie să trimitem mai mult, colaborăm cu partenerii de pe teren pentru a accelera asistența umanitară”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Armata israeliană a reafirmat, joi seară, că nu permite trimiterea de combustibili în Fâșia Gaza. ”Carburanții sunt problema principală, multe dintre activitățile Hamas se bazează pe carburanți”, a declarat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar, citat de cotidianul Haaretz.

20:19

Israelul condamnă discuțiile Rusiei cu lideri ai grupului Hamas

Guvernul Israelului a condamnat, joi seară, discuțiile Administrației de la Moscova cu lideri ai grupului islamist Hamas.

”Israelul consideră invitarea la Moscova a membrilor Hamas ca fiind un pas ofensator de susținere a terorismului și de legitimare a atrocităților comise de teroriștii Hamas”, a comunicat Ministerul israelian de Externe, citat de cotidianul Haaretz.

19:22

Armata israeliană anunță eliminarea unui comandant operațional din cadrul Hamas

Armata israeliană a anunțat, joi seară, uciderea unui lider operațional din cadrul Hamas.

Shadi Barud, adjunctul șefului serviciului de informații al grupului Hamas, a fost ucis într-un raid aerian israelian asupra Fâșiei Gaza, potrivit cotidianului Le Monde.

18:46

O dronă militară a căzut pe o clădire din nordul Israelului

O dronă israeliană a căzut accidental pe un imobil rezidențial din localitatea israeliană Ma’alot-Tarshiha, în nordul țării. Incidentul a avut loc joi dimineață, iar șapte persoane au fost rănite, a comunicat armata israeliană.

Incidentul a avut loc în contextul în care armata israeliană atacă în mod constant poziții islamiste din sudul Libanului.

17:53

O delegație a grupului Hamas s-a deplasat la Moscova

O delegație a grupului islamist Hamas s-a deplasat joi în Rusia. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat, potrivit agențiilor de presă Tass și Reuters, că delegația este condusă de Abu Marzook, un membru al Biroului politic al mișcării Hamas.

Rusia dorește să se implice în negocierile pentru evitarea escaladării confruntărilor militare între armata israeliană și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

16:45

Charles Michel cere Israelului să evite atacurile asupra civililor

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut joi armatei israeliene să evite atacurile asupra civililor din teritoriul palestinian Fâșia Gaza.

”Civilii trebuie protejați în toate situațiile”, a afirmat Charles Michel, cu ocazia summitului Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles.

15:03

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza depășește 7.000 de morți

Bilanțul bombardamentelor efectuate de Israel asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza a ajuns la 7.028 de morți și 18.484 de răniți, a comunicat Ministerul Sănătății aflat în subordinea grupului Hamas.

15:01

Beni Gantz: Campania Israelului împotriva Hamas „se va intensifica în curând cu o forță mai mare” 

Beni Gantz, fost viceprim-ministru al Israelului și actual ministru fără portofoliu în cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat joi că operațiunea Israelului împotriva teroriștilor Hamas din Gaza „se va intensifica în curând cu o forță mai mare”.

Gantz în vârstă de 64 de ani a precizat, în timpul unei conferințe de presă la Tel Aviv, că manevra de miercuri spre joi seara a trupelor IDF care au intrat cu infanteria în Gaza „este doar o etapă dintr-un proces pe termen lung care include aspecte de securitate, politice și sociale care vor dura ani de zile”. (citește mai multe AICI)

14:51

Un jurnalist palestinian de la Al Jazeera își pierde familia în bombardamentele Israelului

Un jurnalist palestinian și-a pierdut trei membri ai familiei, într-un atac israelian al Fâșiei Gaza, de miercuri. Tabăra de refugiați de la Nuseirat, situată în centrul Fâșiei Gaza, a fost vizată de un atac care a dus la uciderea soției și a doi dintre copiii lui Wael Dahdouh, informează Al Jazeera.

Imaginile postate pe grupurile de Telegram îl arată pe Dahdouh, șeful stației Al Jazeera Arabic, ținând în brațe trupul fiicei sale de șapte ani, Sham. Părea că-i vorbește, în timp ce se uita la fața ei însângerată. Celălalt copil al său, Mahmoud, avea 15 ani și își dorea să devină jurnalist, ca tatăl său.

Dahdouh a povestit pentru Al Jazeera, la ieșirea din spitalul în care și-a văzut copiii morți, că era la Yarmouk, de unde relata despre atacurile forțelor israeliene. Aceasta este zona „sigură” despre care a vorbit armata de ocupație, le-a spus Dahdouh colegilor săi.

Urmărește imaginile aici. 

13:56

IDF prezintă o conversație cu un civil din Gaza despre evacuare

Forțele armate israeliene au prezentat o înregistrare audio a unei convorbiri dintre un agent de intelligence israelian și un civil din Fâșia Gaza. Ofițerul IDF îi spune unui palestinian, pe nume Muhammad, că trebuie să se retragă spre sud. 

Folosind o tehnică de distorsionare a vocii agentul insistă civilul nu este în siguranță, în locul în care se află. IDF nu a precizat ce relație aveau cei doi și nici de unde vorbea civilul.

Muhammad îi răspunde că nu se poate deplasa spre Khan Yunis (n.r. un oraș din sudul Fâșiei Gaza), locul indicat de ofițer, întrucât drumurile sunt blocate de Hamas.

Urmărește conversația aici. 

12:51

Înalt diplomat palestinian numește ofensiva Israelului „război de răzbunare”

Ministrul de Externe al Autorității Palestiniene a numit ofensiva Israelului din Gaza un „război de răzbunare” și a cerut încetarea focului.

„De data aceasta, războiul pe care îl poartă Israelul este diferit. De data aceasta… este un război de răzbunare”, a spus Riyad al-Maliki la Haga.

Mai întâi trebuie să punem capăt acestei agresiuni unilaterale și apoi trebuie să cerem o încetare a focului, a declarat al-Maliki, citat de AFP.

În paralel, Hamas cere națiunilor arabe și islamice să pună presiune, în stradă, pentru redeschiderea graniței din Rafah.

Facem apel la masele poporului nostru și a națiunii noastre arabe și islamice să participe vineri și duminică la o mișcare de deschidere a trecerii Rafah și de a opri genocidul, transmite Hamas, într-un comunicat.

12:34

Armata israeliană spune că tancurile au distrus infrastructura Hamas în Gaza

Armata israeliană a anunțat că trupele și tancurile au lovit mai multe ținte ale militanților Hamas, în timpul incursiunii terestre, de scurtă durată.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat într-un briefing la Tel Aviv că „incursiunea limitată în nordul Gazei” a făcut „parte din pregătirile noastre pentru următoarele etape ale războiului”, conform Associated Press.

Hagari a actualizat, de asemenea, numărul de ostatici cunoscuți ținuți în Gaza la 224, care include și cetățeni străini. Patru ostatici au fost eliberați, conform aceleași surse.

11:18

267 de israelieni sunt încă spitalizați după atacul Hamas din 7 octomrbie

Potrivit ultimei actualizări din partea Ministerului Sănătății din Israel, există încă 267 de persoane rănite care se află în spitalele din țară.

Dintre aceștia, 161 se află în secțiile spitalelor generale – 50 în stare gravă, 73 în stare moderată și 38 în stare ușoară.

10:15

Explozia de la spitalul din Gaza | Analiză NYT: ”Racheta trasă din Israel a explodat în aer” / Cine este responsabil pentru deflagrația de la sol?

Câteva sute de oameni au murit într-o explozie uriașă, care a avut loc la un spital din Fâșia Gaza, iar palestinienii și israelienii se acuză reciproc. Statele Unite și armata israeliană (IDF) spun că serviciile de informații arată că gruparea militantă Jihad Islamic Palestinian a fost responsabilă de explozie.

Pe de altă parte, militanții Hamas spun că nu au nicio vină, îndreptând atenția către Jihadul Islamic, dar îndreaptă un deget acuzator și către Israel.

Semnele de întrebare referitoare la cei responsabili pentru această explozie nu și-au găsit, încă, răspunsurile. (mai multe detalii AICI)

10:13

Discuție telefonică între președintele Biden și premierul Netanyahu: ”Eforturi pentru localizarea și eliberarea OSTATICILOR deținuți de Hamas”

Casa Albă a transmis că președintele american Joe Baiden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o convorbire telefonică în care s-a pus accent, în principal, pe eforturile de a-i localiza și elibera pe ostaticii deținuți de Hamas.

Printre ostatici se află și cetățeni americani, iar în timpul convorbirii s-a discutat și despre modalitățile prin care cetățenii străini ar putea să părăsească Fâșia Gaza.

”De asemenea, (n.red. – Joe Biden și Benjamin Netanyahu) au trecut în revistă mpsurile necesare pentru a asigura o deplasare în siguranță pentru cetățenii străini care doresc să părăsească Gaza cât mai curând posibil. Președintele Joe Biden a vorbit despre sprijinul SUA pentru transmiterea de ajutoare umanitare către populația civilă din Gaza și a salutat eforturile făcute pentru ca acest sprijin să crească în perioada următoare”, s-a precizat în declarația de presă. (alte informații AICI)

10:12

Șefa FMI avertizează: ”Efectele economice ale conflictului dintre Israel și Hamas vor fi TERIBILE, perspectivele sunt sumbre”

Kristalina Georgieva – șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) trage un semnal de alarmă și spune că agravarea conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas va avea efecte teribile, din punct de vedere economic, în toată regiunea.

La orizont erau ”nori” și înaintea începerii acestui conflict, a mai spus Kristalina Georgieva, citată de CNBC, lumea era ”anxioasă”, iar acum există și mai multă ”nervozitate”.

”Ceea ce vedem este mai multă nervozitate în ceea ce era deja o lume anxioasă. Şi la un orizont care avea o mulţime de nori, (n.red. – se adaugă) încă unul, care poate deveni mai adânc”, a declarat Kristalina Georgieva în timpul conferinței organizate de Future Investment Initiative Institute din Riad. (Continuarea AICI)

Continuă bombardamentele ale IDF în Fâșia Gaza, în timp ce sirenele sună în mai multe orașe din Israel. Ne aflăm în ziua a 19-a a conflictului dintre Israel și Hamas, iar armata israeliană, cunoscută și sub denumirea de „Tzahal”, a efectuat o incursiune terestră „relativ amplă” în nordul fâșiei Gaza. 

În acest context, Casa Albă a lansat o declarație cu privire la convorbirea telefonică a președintelui american Joe Biden cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, spunând că cei doi au discutat despre „eforturile continue de a localiza și asigura eliberarea ostaticilor pentru a extrage cetățenii americani despre care credem că sunt deținuți de Hamas”

IDF a dat publicității imagini video de la ceea ce ei numesc o incursiune terestră „relativ amplă” în nordul Fâșiei Gaza. Șenilatele și blindatele au acționat pe teritoriul Gazei „pentru a pregăti următoarele etape de luptă”, susține armata israeliană. (detalii AICI)

Potențialul de escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu și situația umanitară cu care se confruntă civilii din Fâșia Gaza rămân în centrul atenției diplomației europene. În acest context, liderii UE se vor întâlni la Bruxelles în cadrul Consiliului European de joi. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO „Pacea în regiune depinde de înființarea unui stat palestinian” / Recep Erdoğan cataloghează Hamas drept un „grup de eliberatori”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Telenovelă în Iași. Un preot a fugit cu cheile de la biserică și cu presupusa...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT marele actor. România plânge: Am fost atinşi de inima şi lumina lui
Rețete delicioase cu cartofi. Garniturile sunt fabuloase
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Florin Piersic, transferat la un spital din București. Primele declarații ale medicului care l-a operat...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Diagnosticul primit de o fetiță de 11 ani după 30 de vizite la medici