LIVE TEXT | Război Israel-Hamas: Blinken reafirmă sprijinul pentru Israel, dar cere protejarea civililor /Washingtonul susține soluția a două state

Publicat: 03/11/2023, 07:20
Actualizat: 03/11/2023, 22:28
22:17

Antony Blinken va participa la o reuniune cu oficiali din state arabe

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, va participa sâmbătă, la Amman, la o reuniune cu omologii săi din state arabe și cu un reprezentant al Autorității Palestiniene.

Obiectivul reuniunii este ”oprirea războiului israelian din Fâșia Gaza și a dezastrului umanitar pe care îl generează”, anunță Ministerul iordanian de Externe.

Citește articolul AICI

22:08

OMS condamnă atacul asupra ambulanțelor din orașul Gaza și cere armistițiu umanitar

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a condamnat vehement, vineri seară, atacul armatei israeliene asupra unor ambulanțe staționate la intrarea în principalul spital din orașul Gaza.

”Suntem profund șocați de informațiile privind atacuri asupra ambulanțelor care evacuează pacienți, în apropierea Spitalului Al-Shifa din Gaza. Atacurile s-au soldat cu morți, răniți și distrugeri. Noi repetăm că pacienții, angajații medicali, unitățile medicale și ambulanțele trebuie protejate permanent”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cotidianului Le Monde.

Armata israeliană a confirmat un atac asupra unei ambulanțe, susținând că în vehicul se aflau ”teroriști” ai grupului Hamas.

22:06

Franța va trimite asistență umanitară suplimentară în Fâșia Gaza și cere armistițiu

Guvernul Franței va trimite două avioane cu ajutoare umanitare în Egipt, în cadrul asistenței destinate populației din Fâșia Gaza. În total, Semiluna Roșie va primi 37 de tone de ajutoare umanitare.

”Franța reiterează apelul în sensul unui armistițiu umanitar, pentru a permite distribuirea ajutoarelor în Fâșia Gaza”, anunță Guvernul de la Paris, potrivit cotidianului Le Monde.

21:34

Statul Honduras își retrage ambasadorul din Israel

Ministerul de Externe din Honduras a anunțat, vineri, retragerea pentru consultări a ambasadorului din Israel, din cauza încălcării legislației umanitare prin atacurile asupra Fâșiei Gaza.

21:20

SUA avertizează grupul Hezbollah și Iranul

”Noi nu vrem escaladarea sau extinderea conflictului generat de Hamas în Israel. Noi și partenerii noștri am fost foarte clari: Hezbollah și alți actori, statali sau nu, nu trebuie să profite de actualul conflict militar, deoarece există potențialul de a izbucni între Israel și Liban un război mai sângeros decât cel din 2006”, anunță Casa Albă.

Citește articolul AICI

20:50

SUA continuă discuțiile cu Israelul pentru a obține armistiții locale

”Continuăm discuțiile cu Israelul. Noi am transmis clar poziția noastră. Ar fi valoroasă o pauză în confruntările militare, nu voi intra în detalii despre conversațiile diplomatice private”, a afirmă Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA.

Citește articolul AICI

20:47

Armata israeliană confirmă atacarea unei ambulanțe în orașul Gaza

Armata israeliană a confirmat atacarea unei ambulanțe, în apropierea unui spital din orașul Gaza, argumentând că vehiculul era utilizat de ”o celulă teroristă” a grupului Hamas.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza susține că atacul aerian s-a soldat cu ”zeci de morți și răniți”.

18:14

Administrația SUA susține soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian

”Cea mai bună modalitate, poate singura, este cea a coexistenței a două state pentru două popoare. Acesta este singurul mod de a garanta pacea durabilă pentru un stat Israel evreiesc și democratic”, a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, la Tel Aviv.

16:58

SUA amenință grupurile islamiste pro-iraniene

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avertizat vineri, în Israel, că armata americană va riposta la atacurile grupurilor islamiste pro-iraniene. ”Statele Unite au ripostat și vor continua să riposteze la atacurile comise de grupuri intermediare ale Iranului”, a afirmat Antony Blinken.

Citește articolul AICI

16:56

Hassan Nasrallah denunță vulnerabilitățile Israelului și amenință bazele SUA

”Atacurile au fost ca un cutremur asupra Israelului. Au evidențiat că este un stat slab, fragil, de aceea are nevoie de sprijinul SUA și al Occidentului.  (…) Statele Unite trebuie să fie trase la răspundere și trebuie să plătească prețul pentru crimele comise de Israel în Fâșia Gaza, de aceea, grupurile de rezistență au atacat și vor continua să atace forțele militare americane din Irak și Siria”, a avertizat Hassan Nasrallah.

Citește articolul AICI

15:44

Socrii premierului Scoției au scăpat din „coșmarul viu” din Gaza

Socrii prim-ministrului Scoției, Humza Yousaf, au reușit să iasă din Gaza după o lună de „coșmar viu”. Elizabeth și Maged El-Nakla se aflau în vizită, la familie și nu s-au putut întoarce acasă după izbucnirea conflictului pe 7 octombrie.

Premierul a anunțat evenimentul pe Twitter. „Aceste ultime patru săptămâni au fost un coșmar viu pentru familia noastră”, și-a început mesajul, premierul Humza Yousaf.

„Deși simțim un sentiment de ușurare personală profundă, suntem zdrobiți de suferința continuă a oamenilor din Gaza”.

Premierul au reiterat apelurile pentru ca toate părțile să fie de acord cu o încetare imediată a focului, pentru eliberarea ostaticilor și deschiderea unui coridor umanitar pentru a permite ajutorului și combustibilului „să curgă” în regiune.

„Familiile din Gaza și Israel suferă după pierderea unor bărbați, femei și copii cu totul nevinovați”, a adăugat premierul scoțian.

„Ne rugăm pentru toți și ne rugăm ca comunitatea internațională să se concentreze în cele din urmă pe obținerea unei păci durabile în regiune: una care să recunoască faptul că drepturile și viețile palestinienilor și israelienilor sunt egale”.

14:58

Premierul Irlandei consideră disproporționate operațiunile israeliene

Leo Varadkar, premierul Irlandei, a criticat operațiunile israeliene în Fâșia Gaza.

”Eu cred cu tărie că Israelul are dreptul să se apere, are dreptul să atace grupul Hamas, pentru a nu se mai confrunta cu atacuri. Dar ceea ce se întâmplă în acest moment nu este doar apărare. Sunt acțiuni care par a se apropia mai mult de răzbunare”, a afirmat Leo Varadkar.

Citește articolul AICI

14:55

Cel puțin 9.227 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul bombardamentelor efectuate de armata israeliană a ajuns la 9.227 de morți în Fâșia Gaza, dintre care 3.826 sunt copii. Alte peste 23.000 de persoane au fost rănite, conform datelor anunțate de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului islamist Hamas.

14:53

Antony Blinken cere armatei israeliene să protejeze civilii

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut vineri armatei israeliene să se asigure că protejează civilii palestinieni din Fâșia Gaza.

”Contează modul în care se apără Israelul, este foarte important să facă totul pentru protejarea civililor prinși în confruntările militare din Fâșia Gaza”, a declarat Antony Blinken, la Tel Aviv.

Citește articolul AICI

14:47

Ali Khamenei acuză Israelul de minciună printr-un mesaj publicat în ebraică

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a postat vineri dimineață un mesaj pe X (cunoscut anterior ca Twitter), în care spune că autoritățile israeliene mint în ceea ce privește conflictul cu gruparea Hamas.

Un aspect interesant este că mesajul este postat în limba ebraică, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că le este adresat chiar cetățenilor israelieni.

Într-un mesaj separat, Khamenei a mai transmis că statul israelian „va fi paralizat în câteva zile fără ajutorul Statelor Unite”. Citește mai mult…

14:23

VIDEO | Israel: Hamas folosește rezervele de combustibil ale spitalului Shifa în scopuri teroriste

Israel a făcut publică o înregistrare audio cu un oficial din sistemul de sănătate din Gaza. Acesta a afirmat că Hamas folosește rezervele de combustibil ale spitalului Shifa în scopuri teroriste

Într-un apel telefonic, care a avut loc pe 2 noiembrie, cu un oficial al Sistemului Medical din Gaza, a fost dezvăluit că Hamas deține rezervele de combustibil din Fâșia Gaza și le folosește.

Oficialul spitalului afirmă că rezervele de combustibil ale Hamas de peste jumătate de milion de litri de combustibil se află sub Spitalul Shifa. Apelul confirmă faptul că Hamas controlează resursele de energie și combustibil din Fâșia Gaza și alege să le orienteze spre terorism, transmite IDF.

Mai mult decât atât, Hamas intenționează să pună mâna pe orice resurse care intra în Gaza, mai spune partea israeliană.

Spitalul Shifa, cel mai mare spital din Gaza, acționează și ca un sediu pentru activitățile teroriste ale Hamas, a aformat IDF, de la începutul conflictului, cu Hamas, din 7 octombrie.

13:38

VIDEO | IDF localizează și distrug tunelurile teroriste Hamas în Gaza / Câte tuneluri are Hamas în Gaza

Forțele de Apărare Israeliene continuă să expună și să distrugă tunelurile teroriste Hamas din Fâșia Gaza. Trupele au descoperit puțuri de tunel, au montat cu explozibili și au neutralizat tunelurile, transmite IDF.

Soldații Unității Yahalom, în cooperare cu inginerii de luptă din Batalionul 7107, Corpul blindat, Brigada Nahal și Brigada Negev au expus și neutralizat tunelurile teroriste ale Hamas în timpul operațiunilor speciale din Fâșia Gaza.

Hamas are o vastă rețea de căi subterane, camere, celule și chiar drumuri pentru vehicule. Se crede că Hamas, care supraveghează Gaza, ascunde arme, luptători și chiar centre de comandă în tuneluri.

Nenumăratele tuneluri de sub Gaza sunt cel mai bine cunoscute ca pasaje folosite pentru a introduce mărfuri din Egipt și a lansa atacuri în Israel.

Liderul grupului din Gaza, Yahya Sinwar, a declarat în 2021 că existau peste 300 de kilometri de tuneluri în Gaza, conform New York Times.

Citește mai multe aici. 

12:10

Teritoriile palestiniene, sub drapelul Israelului

Contul oficial al Israelului în limba arabă arată toate teritoriile palestiniene ca Israel.

Pe contul Israel Arabic a apărut vineri dimineață o imagine cu o palmă ce ține harta Israelului, cu tot cu teritoriile palestiniene, plus Fâșia Gaza, pictate în culorile israeliene.

”Mic ca zonă, dar puternic în determinare”, este textul de însoțește fotografia.

12:02

Antony Blinken este din nou la Tel Aviv / Participă la reuniunea Cabinetului de război

Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken este pentru a treia oară la Tel Aviv, de la începutul conflictului. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a postat imagini din întâlnirea sa cu oficialul american.

Acesta a postat pe X: „Prim-ministrul Benjamin Netanyahu are acum o întâlnire privată cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la Kirya din Tel Aviv.

„Se vor întâlni și cu membrii Cabinetului de Război”.

Blinken va vizita și Iordania și poate face opriri suplimentare în regiune în weekend înainte de a călători în Asia la începutul săptămânii viitoare, anunță Associated Press.

În ultima săptămână, Administrația Biden a insistat asupra importanței rezolvării conflictului israeliano-palestinian printr-o soluție „cu două state”, afirmând că aceasta este singura modalitate de a stabili o pace durabilă și de durată.

Cu toate acestea, nici conducerea actuală israeliană, nici cea palestiniană nu și-au manifestat interes pentru negocierile în acest scop, care au eșuat de mai multe ori începând cu anii 1990.

11:46

Ce ar putea să spună șeful Hezbollah, în discursul de la ora 15.00

Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, va susține un discurs vineri, la ora 15.00. Hezbollah a început promovarea acestui eveniment din 29 octombrie, în ziua 23 de conflict între Israel și Hamas.

Timp de câteva zile, au fost lansate clipuri pe social media în care apare Nasrallah pregătindu-se pentru un eveniment. 

Citește mai multe aici.

Este primul său discurs public de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas și va fi rostit în cadrul unei ceremonii de onorare a „martirilor care au murit pe drumul spre Ierusalim”, potrivit publicației de știri pro-Hezbollah Al Mayadeen.

Există mai multe teorii diferite despre ceea ce liderul lui Hezbollah, Hassan Nasrallah, ar putea spune în discursul său din această după-amiază. El ar putea spune lucruri care ar întreține situația tensionată din Orientul Mijlociu sau ar putea să tragă niște linii roșii pentru Israel.

De ce este important discursul lui Nasrallah de vineri?

Hezbollah este mult mai puternic decât Hamas. Conform cifrelor estimative date de BBC, Hezbollah  ar avea 150.000 de tipuri diferite de rachete și rachete, în mare parte furnizate de Iran, pe care le-ar putea folosi asupra Israelului.

Un alt indiciu care despre mesajul pe care l-ar putea transmite, apare în clipul numărul 3, postat pe 31 octombrie, unde poate fi observat, pe o bucată de hârtie, așezat între un pix și ochelarii de vedere, un inel asemănător celui purtat de Qassem Soleimani.

Captură din clipul care anunță discursul lui Nasrallah
Qassem Soleimani

Inelul este foarte asemănător cu cel pe care îl purta Qassem Soleimani, un lider al Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, iar când a fost asasinat de americani în 2020, trupul său a fost identificat doar de inelul de pe mână. Așadar, toată lumea din regiune va prelua acel indiciu special și asta va face ca Israelul să fie cu adevărat preocupat de ceea ce Hezbollah este capabil să facă, scrie BBC.

11:46

Conflictul dintre Israel și gruparea Hamas a ajuns vineri în ziua cu numărul 28. Forțele Armate Israeliene anunță că alți patru militari au fost uciși în luptă în Fâșia Gaza, ridicând la 23 numărul militarilor israelieni care și-au pierdut viața de la începutul ofensivei din Gaza și la 332 numărul soldaților uciși de la începutul conflictului.

Între timp, președintele Statelor Unite, Joe Biden, le-a transmis liderilor din Chile și din Republica Dominicană că Washingtonul va continua să susțină dreptul Israelului de a se apăra „în conformitate cu dreptul umanitar internațional” și că SUA vor continua să depună eforturi pentru a oferi asistență umanitară pentru civilii din Gaza, notează Times of Israel.

Potrivit Jerusalem Post, 1.400 de cetățeni israelieni au fost uciși de la 7 octombrie și până în prezent, inclusiv 332 de militari. De asemenea, 242 de israelieni sunt ținuți ostatici de gruparea Hamas.

Statele Unite au trimis drone de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza, cu scopul localizării ostaticilor luați de Hamas, au declarat joi doi oficiali americani de rang înalt.

Cei doi oficiali au declarat, sub protecția anonimatului, că Statele Unite au trimis dronele în Gaza pentru a colecta informații care să ajute la localizarea ostaticilor. Potrivit unuia dintre oficiali, astfel de acțiuni sunt desfășurate de SUA de mai bine de o săptămână în Fâșia Gaza.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple