LIVE TEXT | Ziua 268 de război: Armata rusă a bombardat din nou nord-estul și sud-estul Ucrainei/ Milioane de ucraineni au rămas fără curent electric/Zelenski cere din nou protejarea spațiului aerian al Ucrainei

LIVE TEXT | Ziua 268 de război: Armata rusă a bombardat din nou nord-estul și sud-estul Ucrainei/ Milioane de ucraineni au rămas fără curent electric/Zelenski cere din nou protejarea spațiului aerian al Ucrainei
Sursa: Profimedia
Publicat: 18/11/2022, 11:47
Actualizat: 18/11/2022, 12:07

Război în Ucraina, ziua 268. Autorităţile ucrainene au raportat bombardamente în Zaporojie, Herson, Mikolaiv, Lugansk şi Harkov. Peste 10 milioane de oameni au rămas în beznă în urma atacurilor rusești care ”coincid cu prima ninsoare”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski, care cere din nou partenerilor protejarea cerului Ucrainei.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 11:30 -Serghei Ryabkov: Rusia este pregătită pentru întâlniri la nivel înalt cu Statele Unite 

Rusia este pregătită pentru întâlniri la nivel înalt cu Statele Unite privind stabilitatea strategică, dacă Washingtonul este pregătit, a declarat vineri ministrul adjunct de externe al Moscovei, Serghei Ryabkov, citat de presa de stat.

De asemenea, el a spus că Rusia nu exclude noi contacte cu Statele Unite după viitoarele discuții de la Cairo cu privire la noul tratat START privind armele nucleare.

UPDATE 10.00 – Peste 10 milioane de ucraineni, fără curent electric. Zelenski cere din nou protejarea spațiului aerian al Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în timpul discursului de joi seară, că Ucraina a avut din nou întreruperi de urgență ale energiei electrice după valul de rachete rusești.

Întreruperile de curent au afectat peste 10 milioane de persoen.

Începând de acum, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiți de electricitate„, a spus Zelenski.

Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost joi ţinta atacurilor ruseşti, care coincid cu prima ninsoare într-o ţară afectată de întreruperi de curent electric şi unde temperaturile ar putea scădea până la -10°C.

Liderul ucrainean cere din nou partenerilor să protejeze cerul Ucrainei pentru a salva Ucraina, dar și Europa de posibile escaladări ale agresiunii forțelor rusești.

Încă o dată și încă o dată, repetăm partenerilor noștri că doar protecția deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât și Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună cu adevărat capăt războiului„, a declarat Zelenski, potrivit Hotnews.

UPDATE ora 08:00 – Armata rusă a efectuat zeci de bombardamente în sud-estul şi nord-estul Ucrainei

Armata rusă a efectuat, joi, zeci de bombardamente asupra unor poziţii din sud-estul şi nord-estul Ucrainei, anunţă autorităţile militare ucrainene, conform postului de televiziune CNN.

Autorităţile ucrainene au raportat bombardamente în Zaporojie, Herson, Mikolaiv, Lugansk şi Harkov. Atacurile au fost efectuate cu rachete de croazieră şi sisteme de artilerie, vizând poziţii militare şi infrastructura esenţială.

Au fost raportaţi morţi şi răniţi în regiunile Zaporojie şi Dnipro. Pe liniile frontului din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost raportate atacuri masive cu obuze de artilerie.

La rândul său, armata ucraineană a atacat trei puncte de control şi cinci depozite de muniţie ale forţelor militare ruse situate în zone din sud-estul Ucrainei aflate sub ocupaţie, informează Ukrinform, potrivit Mediafax.

Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat că, în noaptea de joi spre vineri, armata rusă a bombardat, din nou, raionul Nikopol. Ruşii au bombardat centrul raional folosind lansatoare de rachete multiple, trăgând peste 40 de obuze, inforemază Rador. Cu toate acestea, potrivit lui Reznicenko, bombardamentele nu s-au soldat cu victime. Obuzele au avariat mai multe blocuri de locuinţe și case particulare, spaţii agricole și o linie de înaltă tensiune.

Noi bombardamente au avut loc de asemenea în regiunea ucraineană Zaporijjia (sud-est), în timpul nopții de joi spre vineri. Potrivit guvernatorului Oleksandr Staruh, forțele ruse au lovit un sat din regiune, cel mai probabil, cu rachete S-300. În urma bombardamentelor, a fost avariată clădirea casei de cultură din localitate. Staruh a precizat că, potrivit informaţiilor preliminare, atacul nu s-a soldat cu victime.

Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, Oleh Sinehubov, a raportat că atacurile rusești lansate în ultima zi în raionul Izium au avariat instalaţii de producţie de gaze. Potrivit oficialului, au fost rănite opt persoane din cadrul echipajelor de intervenţie – muncitori și polițiști. Un alt bărbat a fost rănit în satul Kamianka, în urma exploziei unei mine. În cursul zilei de joi, geniştii ucraineni din regiunea Harkov au distrus 219 obiecte explozive, mai precizează oficialul ucrainean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...