LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 194: Zelenski: Armata ucraineană a recucerit trei localități în sudul și estul țării

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 194: Zelenski: Armata ucraineană a recucerit trei localități în sudul și estul țării
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook
Publicat: 05/09/2022, 09:31
Actualizat: 05/09/2022, 10:23

Războiul din Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 194, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Contraofensiva ucraineană face progrese în sudul și estul țării după ce forțele ucrainene au reușit să recucerească trei localități, anunță Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Președintele ucrainean a salutat duminică progresele înregistrate în contraofensiva pe care Ucraina a început-o săptămâna trecută, mulțumind forțelor sale că au cucerit două așezări în sud și o a treia, împreună cu teritoriu suplimentar, în est, dar nu a dat locații precise.

„În război, nu există weekend. Suntem în contact permanent cu cei de pe front. Nu vă voi spune detaliile, dar steagurile ucrainene se întorc în locurile în care ar trebui să fie de drept. Și nu există loc pentru ocupanți pe pământul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Președinției ucrainene.

Trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina, relatează ukrinform.com. Informaţia a fost furnizată de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„În cursul zilei de duminică, inamicul a lansat 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra mijloacelor militare şi civile pe întreg teritoriul statului nostru. În special, infrastructura civilă din zonele Harkov, Mykolaiv, Voznesensk, Ochakiv, Sukhyi Stavok a fost afectată. Transportatorii de rachete de croazieră de tip Kalibr rămân pregătiţi pentru luptă în Marea Neagră”, se arată în raport.

Potrivit Statului Major, forţele de apărare ucrainene îşi menţin poziţiile şi nu permit inamicului să avanseze. Unităţile ucrainene au reuşit să respingă atacurile inamice în zonele Krasnopillia, Bahmuţke, Bahmut, Maiorsk, Zaiţeve, Kodema, Soledar şi Pervomaiske.

UPDATE 08.33 Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat să lovească ținte rusești în centrul Oblastului Herson pe 3 și 4 septembrie. Imaginile pe rețelele de socializare ucrainene au arătat o pană mare de fum în Kozatske (pe malul drept al râului Nipru, lângă Nova Kakhovka), unde oficialii ucrainieni au raportat anterior că au distrus un ponton rusesc pe 3 septembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că a interceptat rundele ucrainene HIMARS, HARM și Olkha în Nova Kakhovka și peste hidrocentrala Kakhovka, iar utilizatorii ucraineni de rețele sociale au raportat că au auzit explozii în Nova Kakhovka.

UPDATE 08.00 Milbloggeri ruși au susținut că luptele au continuat pe cinci direcții: la est și la vest de Vysokopillya, lângă capul de pod ucrainean, lângă Snihurivka la aproximativ 60 km est de orașul Mykolaiv și la nord-vest și vest de orașul Herson pe 4 septembrie. Conturile Milblogger rămân în mare parte neverificabile.

Milbloggeri au susținut că forțele ucrainene nu au reușit să avanseze în direcția Petrivka, la sud-est de Vysokopillya. Milbloggeri au susținut că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în lupte de stradă în Arhanhelske (pe malul de est al râului Inhulets și la vest de Vysokopillya) și că forțele ruse controlează încă partea de sud a așezării. Milbloggeri au mai afirmat că luptele au continuat la periferia de sud a Olhyne, următoarea așezare la vest de Vysokopillya. Milbloggeri ruși au susținut că progresele ucrainene la sud-est de capul de pod sunt condiționate de capacitatea lor de a acumula mai multe rezerve și au remarcat că forțele ruse trag intens în forțele ucrainene din zona Andriivka. Milbloggeri au remarcat că încercările ucrainene de a captura Blahodatne (la vest de Snihurivka) nu au avut succes și că focul de artilerie continuă în zona Snihurivka. Milbloggerii au remarcat că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în bătălii de poziție în Posad-Pokrovske, în urma unei încercări nereușite a Ucrainei de a conduce o contraofensivă în zonă. Se pare că luptele de poziție au continuat în Oleksandrivka (35 km vest de orașul Herson), iar bloggerii au publicat imagini cu echipamente militare ucrainene abandonate în zonă. Imaginile din satelit au arătat a doua și a treia linie de apărare a Rusiei în Kyselivka (la aproximativ 18 km nord-vest de orașul Herson). Imaginile din satelit au mai arătat că forțele ruse au săpat tranșeele la sfârșitul lunii mai și le-au extins la sfârșitul lunii august. Forțele ruse au o apărare extinsă în jurul Aeroportului Internațional Herson din Chornobaivka. Imaginile geolocalizate au arătat forțele ruse lovind forțele ucrainene în avans, la sud de Tavriiske (la aproximativ 38 km nord-vest de orașul Herson).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
3 zodii care vor avea parte de mari surprize după Paște. Nimic nu va mai...
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Alin Oprea, de la “Talisman”, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu