LIVE UPDATE | Ziua 468 de război în Ucraina. Pericol uriaș în Herson după ce barajul Nova Kahovka a fost distrus. Peste 10 orașe sunt indundate

LIVE UPDATE | Ziua 468 de război în Ucraina. Pericol uriaș în Herson după ce barajul Nova Kahovka a fost distrus. Peste 10 orașe sunt indundate
Sursa Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 06/06/2023, 08:23
Actualizat: 06/06/2023, 09:39

Ziua 467 de război în Ucraina. Barajul Nova Kakhovka, situat în părțile controlate de Rusia din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a fost distrus iar acum peste zece orașe sunt inundate, a anunțat marți agenția rusă de știri de stat TASS

UPDATE 2: Barajul Nova Kakhovka furniza apă pentru centrala nucleară de la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat marți că experții săi „monitorizează îndeaproape situația” și că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară” la centrala nucleară din Zaporojie în urma distrugerii unui baraj important din apropiere.

Barajul Nova Kahovka din regiunea Hersonfurniza apă pentru o mare parte din sud-estul Ucrainei, inclusiv pentru centrala nucleară Zaporojie, situată în amonte și aflată, de asemenea, sub control rusesc.

Între timp, agenția nucleară ucraineană a declarat marți că distrugerea barajului ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară, însă situația este sub control.

„Apa din rezervorul Kahovka este necesară pentru ca centrala să primească reaprovizionarea pentru condensatoarele turbinei și sistemele de siguranță ale centralei ZNPP”, a declarat Energoatom într-o declarație pe Telegram. „Bazinul de răcire este acum plin: începând cu ora 8:00 dimineața ora locală, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei”.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat, de asemenea, marți, că situația de la centrală este „sub control”.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, în timp ce un oficial de rang înalt instalat în Rusia a declarat că distrugerea acestuia a fost „un atac terorist grav”.

UPDATE 1: Barajul Nova Kakhovka a fost distrus. Pericol uriaș de inundații în 10 orașe ucrainene

„Barajul Kakhovka a fost aruncat în aer de forțele de ocupație ruse”, a declarat marți comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare”, potrivit The Telegraph.

Agențiile de știri rusești au declarat că barajul, controlat de forțele rusești, a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce un oficial instalat în Rusia a declarat că a fost un atac terorist – prescurtarea rusească pentru un atac al Ucrainei.

Poliția și echipele de salvatori sunt în alertă pentru a evacua civilii din zonele potențial inundabile, în timp ce apa țâșnește din barajul distrus Nova Khakova din sudul regiunii Herson, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Interne într-o declarație.

În condițiile în care nivelul apei este în creștere, ministerul i-a îndemnat pe toți cei care se află în „zona de pericol” să oprească toate aparatele electrice, să ia cu ei documente și lucruri esențiale și să aibă grijă de „cei dragi și de animalele de companie”.

Potrivit ministerului, „zona de pericol” include satele Mykolaivka, Olhivka, Liovo, Tiahynka, Poniativka, Ivanivka, Tokarivka, Poniativka, Prydniprovske, Sadove și districtul Korabel Island din orașul Herson.

„Aveți încredere în poliție, în salvatori și în apărătorii noștri”, a precizat ministerul în comunicatul său. „Inamicul încearcă să răspândească dezinformări, pentru a se absolvi de responsabilitate pentru o altă crimă”.

Rusia susține că a distrus 28 de tancuri și 109 vehicule blindate de luptă în luptele din Donețk

Ministerul rus al Apărării a susținut marți că forțele ucrainene au suferit „pierderi grele” în timpul unei încercări nereușite de a avansa luni în sudul regiunii Donețk.

Ministerul rus a declarat anterior că trupele sale au respins o „ofensivă pe scară largă” a forțelor ucrainene în sudul regiunii Donețk.

Într-o declarație publicată marți pe Telegram, ministerul a declarat că forțele ucrainene au fost „lovite de o lovitură complexă de armament din partea forțelor armatei, aviației de asalt și operativ-tactice, forțelor de rachete și artileriei, precum și de sisteme termobarice grele”.

De asemenea, ministerul a afirmat că forțele rusești au distrus „28 de tancuri, inclusiv opt tancuri de luptă principale Leopard … și 109 vehicule blindate de luptă”, potrivit CNN.

Aceste informați nu sunt în prezent confirmate nici de ucraineni, nici dintr-o altă sursă independentă. De asemenea, nici soldații ruși aflați pe front nu au adus dovezi în acest sens.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...