• Publicat:
Internațional

Londra și Scoția fac presiuni în problema Brexit: Dacă Irlanda de Nord rămâne pe piața unică, ar trebui ca și alții să beneficieze de acest tratament

Londra și Scoția fac presiuni în problema Brexit: Dacă Irlanda de Nord rămâne pe piața unică, ar trebui ca și alții să beneficieze de acest tratament
Detalii pe Gândul.

Un draft al planurilor referitoare la rezolvarea problemei graniței irlandeze apărut în presă a arătat că oficialii britanici și irlandezi au agreat propunerile potrivit cărora Irlanda de Nord va rămâne atât membru al pieței unice europene, cât și al uniunii vamale după Brexit. 

Astfel, liderul scoțian a profitat de acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă referitor la faptul că Scoția ar trebui și ea să rămână parte a tratatelor UE după ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, condiții pe care partidul pro-independență al lui Sturgeon a încercat să le impună încă de la referendum. 

„Dacă o parte a Regatului Unit poate menține o traiectorie aliniată cu cea a UE și, efectiv, să rămână parte a pieței unice europene (decizie care este, de altfel, soluția corectă pentru Irlanda de Nord), cu siguranță nu există un motiv practic pentru care alții n-ar putea primi același tratament”, a scris pe Twitter primul ministru scoțian. 

Guvernul de la Londra a respins în mod repetat scenariul potrivit căruia condițiile pentru Brexit ar putea fi diferite în privința Scoției, care a votat la referendum în favoarea rămânerii în UE, însă președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut să sublinieze că negocierile nu pot avansa dacă Dublinul nu este satisfăcut de înțelegerea obținută. 

Informațiile referitoare la documentul aflat încă în lucru au apărut în presă în contextul în care Theresa May a participat duminică la un prânz de lucru la Bruxelles, acolo unde s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și în cadrul căruia a încercat avansarea către a doua fază a negocierilor pentru Brexit. 

La scurt timp au apărut reacții radicale din teritoriu. Primarul Londrei, Sadiq Khan a scris și el pe Twitter că o astfel de decizie ar avea efecte uriașe pentru Capitala Regatului: „Vor fi implicații enorme pentru Londra, dacă Theresa May a fost de acord că e posibil ca o parte a UK să rămână parte a pieței unice și a uniunii vamale după Brexit. Londonezii au votat într-un număr copleșitor rămânerea în UE, iar un acord similar ar putea să protejeze zeci de mii de slujbe”. 

 

Inchide