Lovită brutal de un jandarm, în timpul unei manifestații la Paris. Clipul a devenit viral

Lovită brutal de un jandarm, în timpul unei manifestații la Paris. Clipul a devenit viral
Publicat: 17/04/2016, 10:11
Actualizat: 30/08/2016, 15:53

Incidentul a avut loc în contextul manifestațiilor desfășurate, pe 14 aprilie la Paris, Nantes și Montpellier, împotriva unei reforme a codului muncii. În capitala Franței, o astfel de mișcare a avut loc fără autorizația necesară, compusă în mare parte din liceeni, și s-a desfășurat din Piața Republicii până la Piața Stalingrad, în arondismentul 19, dar și de-a lungul Pieței Bastiliei, însoțită peste tot de către forțele de ordine, notează publicația franceză.

Fotoreporterul Jan Schmidt-Whitley a rezumat totul prin prisma unei fotografii, pe care a făcut-o în timpul manifestației din Paris. El se afla în arondismentul 19, când grupul de protestatari, compus din peste 1.000 de persoane, a fost înconjurat de jandarmi, iar cei care se aflau în exteriorul lor, la o terasă, au ajuns în mijlocul manifestației. În acel moment, o tânără s-a apropiat de forțele de ordine. Brusc, unul dintre membrii CRS (Companiile Republicane de Securitate) a ieșit din coloană și a împins-o brutal la pământ cu piciorul, deși aceasta nu îl agresase în niciun fel. Jan Schmidt-Whitley a reușit să filmeze incidentul, iar ulterior, videoul s-a viralizat pe internet.

Tamara, tânăra în cauză, nu făcea parte din grupul manifestanților. Ea a povestit cum s-a întâmplat totul pentru Buzzfeed: „Mă aflam la cafeneaua Le Conservatoire, pe bulevardul Jean Jaures. Liceenii fuseseră ținuți blocați timp de 40 de minute în acea zonă de forțele de ordine. Jandarmii au început să reacționeze violent și atât cei care se aflau la terasă, cât și cei care nu luau parte la protestul propriu-zis au ajuns în mijlocul manifestanților. Au început să dea fără reținere cu gaze lacrimogene și înspre persoanele care stăteau la terasă. În acel moment, am strigat către ei că nu e normal ceea ce fac și am primit o lovitură, într-un mod violent și nejustificat”.

Aceasta se declară, în continuare, șocată de cele întâmplate și are de gând să depună plângere. Fotoreporterul i-a înmânat fotografiile făcute pentru a o susține în demersul său.

Potrivit AFP, în urma manifestațiilor din Franța, peste 20 de persoane au fost reținute.