LUCRĂTORI SEZONIERI. Ministrul Afacerilor Externe, audiat de Senat: Avem fişe pentru fiecare caz în parte, demersurile făcute şi rezultatele acestor demersuri”

Redactor:
Gandul
LUCRĂTORI SEZONIERI. Ministrul Afacerilor Externe, audiat de Senat: Avem fişe pentru fiecare caz în parte, demersurile făcute şi rezultatele acestor demersuri”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. (FOTO: MAE/Facebook)

Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost audiat, luni, de comisiile reunite din Senat pentru afaceri europene si politică externa, pe tema modului în care MAE şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2. În acest context, Aurescu a spus că MAE s-a autosesizat când au existat solicitări concrete și există în acest sens „fişe pentru fiecare caz în parte, demersurile făcute şi rezultatele acestor demersuri”

De la începutul crizei COVID-19, Ministerul de Externe a informat cetăţenii români cu privire la drepturile lor. Totodată, MAE s-a autosesizat în mai multe cazuri legate de românii ce lucrează în străinătate, a completat Aurescu. 

„Noi am acţionat chiar şi atunci când nu au existat astfel de solicitări concrete şi ne-am autosesizat în mod proactiv, făcând demersuri la nivelul autorităţilor locale centrale, pentru a verifica modul în care sunt verificate prevederile contractelor de muncă, modul în care sunt aplicate prevederile legislaţiei europene şi naţionale relevante. Avem fişe pentru fiecare caz în parte, demersurile făcute şi rezultatele acestor demersuri”, a explicat ministrul.

„Ne-am ocupat de repatrierea a peste 3.800 de cetățeni români. Am avut în vedere la început situația turiștilor, am negociat acel coridor de tranzit pentru transportatorii români”, a precizat Aurescu, precizând că MAE s-a autosesizat de la primele semnalări publice despre lucrătorii sezonieri și a acționat pentru soluționarea problemelor.

El a vorbit punctual despre cazurile muncitorilor din Germania și Olanda

„Ne-am autosesizat și am întreprins acțiuni pe lângă autorități pentru a verifică dacă cele semnalate se confirmă. În absența unor sesizări directe, acest proces este îngreunat. Sunt 14 cazuri care au fost gestionate, 13 cazuri în Germania și unul în Olanda.

Dacă ne raportăm la cele din Germania: 8 autosezizari din partea MAE, 2 cazuri în care sesizările au venit una de la o asociație și una de la Ministerul Muncii din Germania și doar trei cazuri sesizări de la români.

În Germania avem 8 cazuri, în ce privește 7 ferme, și sunt 5 cazuri de infectari ale românilor la abatoare. În cazul celor de la abatoare nu vorbim despre sezonieri, ci de cetățeni cu contracte permanente, care lucrează de ani buni în aceste condiții”, a informat Aurescu.

El a mai spus că nu a existat niciun fel de acord între România și Germania, pentru sezonieri, pentru că există legislația europeană privind dreptul de muncă al cetățenilor.

https://www.youtube.com/watch?v=e9DprA-dKxM
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Bucătar celebru în România, ajuns la spital într-un accident casnic cu mâna distrusă. Ce s-a...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Dublarea alocațiilor. Decizia luată de Curtea Constituțională chiar azi distruge speranțele lui Ludovic Orban
CORONAVIRUS 24 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti pe primul loc în topul infectărilor. Alte trei...
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
Mulți bărbați din România trăiesc în condiții RUȘINOASE, fără să-și dea seama. ȘOCUL este și...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Imagine virală: Cererea trimisă de un elev învățătoarei sale. Ce i-a solicitat copilul
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide