„Lungul drum” al lui Nelson Mandela s-a încheiat la Qunu

Publicat: 15/12/2013, 17:15

Sicriul a fost coborât în mormânt, în cimitirul modest al familiei, către ora locală 12.40 (și ora României), la poalele unui deal. Camerele de luat vederi ale televiziunilor l-au însoțit până la cimitir, după care s-au îndreptat în alte direcții, potrivit dorinței familiei, pe durata riturilor religioase și tradiționale.

Aproximativ 450 de invitați selectați au putut să asiste la înhumarea acestui gigant al secolului XX.

Anterior, la câteva sute de metri de locul unde s-au reunit membrii familiei, o ceremonie solemnă și totodată intimă, în jurul sicriului, a reunit aproximativ 4.500 de persoane.

Foto: AFP//Mediafax

„O călătorie extraordinară se încheie”, a declarat președintele Jacob Zuma, în cursul acestui omagiu.

„Este capătul a 95 de ani glorioși ai unei lupte pentru libertate ai unui servitor umil și devotat al poporului Africii de Sud, ai unui izvor de înțelepciune, ai unui pilon puternic, ai unei lumini de speranță”, a spus șeful statului. „Tu vei fi lumina care ne va călăuzi”, a adăugat el.

Foto: AFP//Mediafax (Kopani Tlape)

Salve de tun, o escortă militară, imnuri religioase, coruri de copii, 95 de lumânări sunt elementele unei ceremonii demne, elegante, care au reprezentat pompa datorată unui om de stat de statura sa și care au oferit un sentiment de intimitate, alături de omagiile apropiaților.

Ceremonialul a punctat cele zece zile de doliu național și o serie de ceremonii în Africa de Sud și în lume, în cadrul cărora un punct puternic l-a constituit omagiul care i-a fost adus marți pe un stadion de la Soweto de către aproximativ 100 de șefi de stat și de Guvern, dar și de către cele aproape 60.000 de persoane prezente.

Președintele american Barack Obama l-a salutat atunci în Mandela un „gigant al istoriei”.

„Tu vei fi lumina care ne va călăuzi”

Jacob Zuma i s-a adresat, duminică, în mod direct defunctului, „un om atât de mare și cu toate acestea atât de umil”, a cărui „eleganță, zâmbet, dragoste și leadership” le lipsește tuturor. „Africa de Sud va continua să crească, pentru că nu te putem dezamăgi”, a spus el.

„Drumul tău lung către libertate s-a încheiat (…). Dar drumul nostru continuă (…). Vei rămâne lumina care ne va călăuzi pe lungul drum al construirii Africii de Sud a visurilor tale”, a mai spus Zuma.

Vechiul prieten și camarad din detenție, de pe Robben Island, al lui Mandela, Ahmed Kathrada, și-a luat anterior un bun rămas emoționant de la eroul luptei împotriva apartheidului, pe care-l considera drept „fratele (său) mare”.

„Am văzut la spital un bărbat neputincios și redus la umbra lui-însuși, iar inevitabilul s-a produs”, a spus el cu vocea tremurătoare. „Adio, fratele meu, mentorul meu, liderul meu. Viața mea se află în fața unui gol și nu mai știu către cine să mă îndrept”, a adăugat Kathrada.

Foto: AFP//Mediafax (Felix Dlangamandla)

Una dintre nepoatele defunctului, Nandi Mandela, a destins atmosfera, revenind asupra calităților de povestitor ale „Tatamkhulu”-ului (bunicului) său. „Prefera poveștile care îl făceau să își râdă de el-însuși”, a spus ea, dar era „totodată un bunic strict, atașat disciplinei, care ne pregătea pentru viață”.

„Ne vei lipsi, Tatamkhulu. Vocea ta severă, când nu erai mulțumit de noi, ne va lipsi. Zâmbetul tău ne va lipsi…”, a spus tânăra.

Inclusiv lideri africani chemați la pupitru au ieșit din cadrul prezentării unor omagii, așa cum s-a convenit. Președinta Malawi Joyce Banda a evocat modul în care „toată lumea se îndrăgostea de Mandela”, în aplauzele reuniunii.

Câțiva demnitari străini, ca prințul Charles, foștii premieri francezi Lionel Jospin și Alain Juppé sau omul de afaceri britanic Richard Branson s-au alăturat reuniunii, dominate în mod clar de sud-africani. Au fost prezenți și Oprah Winfrey, actorii Forest Whitaker și Idris Elba, care a jucat rolul Mandela în cel mai recent film despre viața acestuia.

Miracolul sud-african

la finalul ceremoniei, sicriul acoperit cu steagul sud-african a fost condus către micul cimitir al familiei Mandela, sub un soare învăluit în nori care ilumina difuz peisajul Transkei.

Onoruri militare au fost prezentate pentru ultima dată. Avioane au survolat satul, iar trei elicoptere militare au desfășurat steaguri sud-africane în zbor.

Ulterior, familia și-a exprimat dorința ca transmisiunile în direct la televiziune să înceteze.

Șefi din clanul Thembu, o ramură a etniei xhosa, urmau să celebreze rituri tradiționale. Un bou urma să fie sarificat, pentru a liniști spiritele stămoșilor și a obține asigurarea că aceștia îi vor rezerva o bună primire părintelui națiunii „curcubeu”.

Foto: AFP//Mediafax (Filippo Monteforte)

Nelson Mandela a intrat deja în istorie pe când era în viață, ca părintele „miracolului sud-african”, omul care a negociat cu puterea albă sfârșitul regimului rasist de apartheid, evitând un război civil pe care mulți îl considerau inevitabil.

Un negociator ferm, el a fost totodată un mare artizan al reconcilierii rasiale și a promovat întotdeauna iertarea pentru crimele din trecut.

Sud-africanii și-au manifestat iubirea față de cel mai important om politic al lor începând de miercuri și până vineri, interval de timp în care aproximativ 100.000 de persoane au venit la catafalcul pe care a fost expus sicriul, deschis, la sediul președinției, la Pretoria.

Adesea copleșiți, compatrioții săi au putut să-și privească pentru ultima dată în față simbolul, ale cărui trăsături rămân imortalizate pentru eternitate.

„Nu mă îndoiesc o clipă că, atunci când voi trece în eternitate, voi avea zâmbetul pe buze”, scria Mandela în 1997.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată