Lupte de stradă în Mexic după arestarea fiului lui El Chapo. Sute de vehicule au fost incendiate și mai mulți polițiști au fost uciși

Lupte de stradă în Mexic după arestarea fiului lui El Chapo. Sute de vehicule au fost incendiate și mai mulți polițiști au fost uciși
Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 06/01/2023, 15:49
Actualizat: 06/01/2023, 15:57

Forțele de securitate mexicane l-au capturat joi pe liderul cartelului de droguri Sinaloa, Ovidio Guzman-Lopez, unul dintre fii lui Joaquin „El Chapo” Guzman, declanșând un val de violențe cu doar câteva zile înaintea vizitei președintelui american Joe Biden.

Ovidio Guzman, alias „El Raton” („Şoarecele”), a fost arestat în Culiacan, capitala statului Sinaloa. El este acuzat de a fi liderul „facţiunii Los Menores, legată de cartelul Pacificului”, alt nume al cartelului Sinaloa, a anunţat secretarul mexican al apărării, Luis Cresencio Sandoval. Acest cartel a fost fondat în urmă cu patru decenii de „El Chapo”, aflat în detenţie în SUA.

Violențele au avut loc în mare parte în orașul Culiacan, din nordul statului Sinaloa, unde se află puternicul cartel de droguri cu același nume pe care El Chapo l-a condus înainte de extrădarea sa în Statele Unite în 2017.

Guvernatorul statului Ruben Rocha a declarat că șapte membri ai forțelor de securitate au fost uciși, inclusiv un colonel, și 21 au fost răniți, precum și opt civili, relatează Reuters.

Rocha a spus că au avut loc 12 ciocniri cu forțele de securitate, 25 de jafuri și 250 de vehicule au fost incendiate și folosite pentru a bloca drumurile.

„Mâine credem că vom putea lucra normal”, a spus el, adăugând că nu a discutat despre chemarea mai multor întăriri din armată sau din Garda Națională.

O operațiune eșuată de reținere a lui Ovidio în 2019 s-a încheiat cu o umilință pentru guvernul președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, după ce arestarea a declanșat un val de violențe care a forțat autoritățile să închidă școlile și aeroporturile din Culiacan.

La acel moment, Ovidio, care a devenit o figură cheie în cartel odată cu arestarea tatălui său, a fost eliberat rapid pentru a pune capăt răzbunării violente din partea membrilor cartelului său.

Ministrul Apărării, Luis Cresencio Sandoval, a confirmat joi capturarea bărbatului de 32 de ani, spunând că Ovidio a fost reținut în capitală, Mexico City.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare, pe care Reuters nu a putut să le verifice imediat, păreau să arate lupte grele care au avut loc peste noapte la Culiacan, cu cerul luminat de focuri de armă trase din elicopter.

Aeroportul orașului a fost prins în violențe, compania aeriană mexicană Aeromexico afirmând că unul dintre avioanele sale a fost lovit de focuri de armă înaintea unui zbor programat către Mexico City. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, au anunțat reprezentanții companiei.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare pare să arate pasagerii ghemuiți și ascunși sub scaune.

David Tellez, un pasager care s-a urcat în avion împreună cu soția și cei trei copii, a declarat că au decis să rămână în aeroport până când au fost siguri că vor putea ieși în siguranță de acolo.

„În oraș este mai rău. Sunt multe împușcături și confuzie”, a spus el.

Un avion al forțelor aeriene mexicane a fost și el lovit de gloanțe, a declarat agenția federală de aviație, adăugând că aeroportul din Culiacan, precum și din orașele Mazatlan și Los Mochis, din același stat, vor rămâne închise până când securitatea va fi asigurată.

Recompensă de 5 milioane de dolari oferită de SUA

Cea mai recentă capturare a lui Ovidio are loc chiar înaintea unui summit al liderilor nord-americani din Mexico City, săptămâna viitoare, la care va participa și președintele american Joe Biden, unde este de așteptat să se discute despre problemele de securitate cu care se confruntă Mexicul de ani buni.

Mai mult, Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informațiile care au condus la arestarea sau condamnarea lui Ovidio.

Nu este clar dacă Ovidio va fi extrădat în Statele Unite la fel ca tatăl său, care ispășește o închisoare pe viață la Supermax din Colorado, cea mai sigură închisoare federală din SUA.

Localnicii au fost indemnați să rămână în case

Forțele de securitate au încercat să controleze răspunsul violent la arestarea din Culiacan, cu echipe puternic armate care patrulau orașul în camionete.

„Continuăm să lucrăm la controlul situației”, a declarat Cristobal Castaneda, șeful securității publice din Sinaloa.

Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână în casă și au spus că școlile și birourile administrative au fost închise din cauza violențelor. Au fost ridicate și blocaje stradale.

Joaquin Guzman, în vârstă de 65 de ani, a fost condamnat la New York în 2019 pentru trafic de miliarde de dolari cu droguri în Statele Unite și că punea la cale planuri pentru a-și ucide inamicii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman