MAE a luat notă „cu neplăcută surprindere” de declarațiile lui Orban privind evoluțiile din România

MAE a luat notă cu neplăcută surprindere de declarațiile lui Orban privind evoluțiile din România
Publicat: 31/07/2012, 21:04
Actualizat: 31/07/2012, 21:04

Ministerul român al Afacerilor Externe informează că a luat notă, „cu neplăcută surprindere”, de declarațiile făcute sâmbătă la Băile Tușnad de premierul Ungariei, Viktor Orban, privind referendumul de duminică, arătând că dezaprobă această „intervenție în politica internă a țării”.

„MAE a luat notă, cu neplăcută surprindere, de declarațiile făcute de primul ministru al Ungariei referitoare la evoluțiile interne din România și dezaprobă folosirea prilejului oferit de vizite neoficiale pentru intervenții în politica internă a țării”, a declarat, răspunzând unei solicitări a MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga.

Oficialul MAE a precizat că vizita înaltului demnitar ungar în România a făcut obiectul unei corespondențe, pe canale diplomatice uzuale, între Ambasada Ungariei la București și Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul căreia s-a precizat că premierul Viktor Orban participă la activitățile unei școli de vară.

„Ministerul Afacerilor Externe, subliniind importanța relațiilor de bună-vecinătate și de cooperare dintre România și Ungaria, a transmis părții ungare mesaje pentru evitarea unor declarații publice care să afecteze relațiile dintre cele două țări și să ia în considerare contextul intern din România. Ca și în cazul vizitelor anterioare ale demnitarilor maghiari în Transilvania, MAE a insistat să se recurgă la mecanismele și canalele de cooperare existente, conform uzanțelor diplomatice, pentru transmiterea mesajelor care vizează relațiile dintre cele două țări”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tușnad, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, referitor la referendum, că le urează „românilor și maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică – n.r.) este o posibilitate”.

„Aș dori să urez românilor și maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică – n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită și de maghiarii din România. În invit pe maghiari să simtă greutatea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru viitorul câtorva decenii”, a declarat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale, citate de corespondentul MEDIAFAX.

În județele cu populație semnificativă de etnie maghiară prezența la urne la referendumul de duminică a fost cea mai scăzută din țară: Harghita – 11,56%, Covasna – 20,6%, Mureș – 33,96%.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după ce a votat, că îl atenționează pe omologul său ungar, Viktor Orban, și îi cere să nu mai intervină în viața politică a României îndemnând cetățenii români de etnie maghiară să nu vină la vot.

„Eu mi-am făcut datoria ca prim-ministru al României să-l atenționez pe primul-ministru al Ungariei să nu mai intervină în viața politică a României, pentru că am văzut locuitorii din Harghita și Covasna îl ascultă pe premierul Orban, însă suntem în România și vreau ca românii să-și decidă singuri soarta dinolo de persoane fie din România, fie din alte țări, care vor răul României”, a spus Ponta.

El a adăugat că este foarte revoltat de acțiunea omologului său ungar.

„Sunt foarte revoltat de faptul că primul-ministru al Ungariei, domnul Orban, îndeamnă cetățenii români de etnie maghiară să nu vină la vot. Eu, dimpotrivă, le spun românilor să nu-l asculte pe domnul Orban și nici pe prietenii domnului Viktor Orban, să vină să-și decidă singuri soarta, pentru că România este și rămâne o țară democratică dacă oamenii pot vota și-și pot decide soarta, iar România este un stat de drept dacă recunoaștem cu toții rezultatele, așa încât sunt foarte optimist că românii își decid singuri viitorul în această zi”, a spus Ponta.

De asemenea, USL a comentat că premierul Ungariei, Viktor Orban, ar fi trebui să se abțină de la participarea directă într-o problemă politică a României și apreciază că mesajul său de demobilizare a electoratului maghiar a făcut ca prezența la vot să fie mai scăzută decât în mod normal.

„Fenomenul care se pretrece în Harghita și Covasna, unde prezența e extraordinar de jos, arată că mesajul lui Laszlo Tokes, de susținere a lui Traian Băsescu prin neprezentare, ca și al premierului Viktor Orban, care a venit special la Tușnad azi ca să participe la un simpozion pentru a-și întări mesajul de neprezentare către cetățenii etnici maghiari, au fost mai puternice decât mesajul cel puțin public al UDMR, anume ca cetățenii să participe”, a spus, duminică, într-o conferință de presă, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz.

El a precizat că populația de etnie maghiară a fost demobilizată și în Mureș și în Bistrița-Năsăud.

„Deci, se văd lucruri limpezi că a fost demobilizare pe seama mesajului pe care l-a transmis – și care, iată, a prins – Uniunea Civică Maghiară și Laszlo Tokes în principal și șeful Guvernului de la Budapesta, care în mod normal ar fi trebuit, cel puțin acum, să se abțină de la o participare directă în legătură cu o problemă politică în România”, a spus Duvăz. El a mai arătat că tabloul celor prezenți la vot ar fi fost mult mai bun în lipsa acestei demobilizări.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că le mulțumește cetățenilor români de etnie maghiară, precizând că a înțeles semnalul dat de aceștia.

„Dincolo de a le mulțumi românilor, permiteți-mi o mențiune și pentru cetățenii români de etnie maghiară. Le-am înțeles semnalul și nu îmi rămâne decât să le mulțumesc și lor, ca de altfel tuturor românilor”, a spus Băsescu.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că declarațiile premierului Ungariei, Viktor Orban, au avut vreun efect asupra intenției de vot a maghiarilor din România la referendum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen a declarat, duminică seară, într-o conferință de presă, că nici la alegerile locale, nici în 2008, „aceste luări de poziție nu au avut efecte directe și efecte măsurabile asupra intenției de vot”.

„Nu cred că declarațiile lui Orban Viktor au avut vreun afect asupra intenției de vot a maghiarilor din România, așa cum nici la alegerile locale, nici în 2008 aceste luări de poziție nu au avut efecte directe și efecte măsurabile asupra intenției de vot”, a spus liderul UDMR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto