Maia Sandu, la mitingul pro-european de la Chişinău: ‘Locul Republicii Moldova e în UE’

Maia Sandu, la mitingul pro-european de la Chişinău: 'Locul Republicii Moldova e în UE'
Sursa FOTO: Captura Facebook
Publicat: 21/05/2023, 16:39
Actualizat: 21/05/2023, 16:41

„Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă”, a declarat președinta Maia Sandu, duminică, într-un discurs susținut în fața a peste 75.000 de oameni care au participat la mitingul pro-european organizat la Chişinău, la iniţiativa sa.

Prima care a luat cuvântul la mitingul de la Chişinău a fost preşedinta Maia Sandu, care a reiterat că Republica Moldova trebuie să fie membră a UE până în 2030.

”Obiectivul nostru de ţară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viaţă, o şansă a poporului nostru să trăiască în pace şi belşug”, a spus şefa statului moldovean, relatează radiochisinau.md.

Aceasta a precizat că vor trebuie clădite instituţii de stat „cu adevărat europene”, care să „servească doar cetăţeanul”, iar angajaţii instituţiilor statului vor deveni funcţionari europeni „respectaţi de cetăţeni şi răsplătiţi pe merit”.
„Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă, pentru că acasă va fi Uniunea Europeană. Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să fim mândri că am ales bine. Nu este un drum uşor, dar nu pentru că e greu sau uşor l-au ales moldovenii, l-am ales pentru că este unica şansă ca Moldova să se dezvolte, l-am ales pentru ca ţara noastră să nu mai fie la marginea Europei, să nu trăiască în şantajul rusesc”, a mai afirmat preşedintele moldovean în discursul său.
Maia Sandu a mai vorbit despre realizarea potenţialului fiecărui cetăţean,„ fără să fie înjosit, hărţuit”.
„Aş vrea să schimbăm modul în care vedem Moldova: să ne respectăm, să fim mai buni unii cu alţii. (…) Moldova se ridică! Moldovenii se unesc! Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârşească! ”, le-a mai transmis Maia Sandu celor prezenţi la miting.
„Vom fi respectaţi iar independenţa şi democraţia noastră vor fi protejate. Uniunea Europeană nu pune la îndoială că unicul stăpân în Moldova sunt moldovenii. Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare şi la viaţă, Uniunea European sprijină libertatea poporului de a-şi alege singur soarta. Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană”, a mai spus Sandu.
Ea a făcut referire şi la războiul din Ucraina, spunând că în casele moldovenilor nu este război pentru că ucrainenii luptă eroic.
„Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Slava Ukraini! Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. (…) Moldova va adera la Uniunea Europeană şi acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030!”, a mai spus liderul Republicii Moldova.

Participanţii la mitingul de la Chişinău au adoptat Rezoluţia ‘Moldova Europeană’

Participanţii la Adunarea Naţională „Moldova Europeană”, care s-a desfăşurat, duminică, la Chişinău, au adoptat o rezoluţie în baza căreia cer tuturor partidelor şi oamenilor politici să modifice Constituţia „pentru a stabili definitiv şi ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Rezoluţia „Moldova Europeană” mai prevede „deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor de aderare şi întărirea instituţiilor statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi o transpunere rapidă a legislaţiei europene prin implicarea specialiştilor din ţările care au parcurs recent aceeaşi etapă de aderare, în special din România”.

Totodată, documentul prevede „extinderea negocierilor pentru rezolvarea paşnică, definitivă a conflictului transnistrean şi folosirea procesului de aderare la Uniunea Europeană drept catalizator pentru creşterea bunăstării şi nivelului de trai al cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată”.

Participanţii la acţiune au votat ca politicienii „să-şi unească eforturile pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi a ridica nivelul de trai la standardele europene şi pentru modernizarea localităţilor, aşa încât toţi cetăţenii să aibă acces la servicii şi utilităţi de calitate, la nivel european”, dar şi „să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piaţa europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicaţii – pentru a exclude orice tip de şantaj şi a asigura independenţa Republicii Moldova de a se dezvolta liber şi fără constrângeri”.

Un punct important al Rezoluţiei este cel prin care clasei politice din Republica Moldova i se cere „să condamne cu fermitate războiul ilegal şi inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea şi afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, şi să ia o poziţie clară împotriva persoanelor care au declanşat războiul, a celor declarate criminali de război de instituţiile internaţionale şi a celor care susţin războiul şi participă la destabilizarea situaţiei din regiune”.

De asemenea, cetăţenii moldoveni care au votat Rezoluţia „Moldova Europeană” au făcut apel la instituţiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat ţării şi să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condiţiilor de aderare, precizând că „aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”.

La acţiune au fost prezenţi şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, dar şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian Leon Ţurcanu.

Metsola: „Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa”

„Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa. Moldova nu este singură”, a spus duminică, în limba română, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul său de la Adunarea Naţională „Moldova Europeană”, relatează Radio Chişinău.

De asemenea, Roberta Metsola a scandat împreună cu participanţii la miting cuvântul „solidaritate”, tot în limba română, înainte de a începe partea în engleză a discursului ei.

„În ultimii ani, aţi făcut paşi decisivi iar acum aveţi responsabilitatea de a merge pănă la capăt, chiar şi cu acest război la graniţa voastră. Noi, în Parlamentul European, am recunoscut progresul făcut de ţara voastră. Republica Moldova este gata pentru integrarea în piaţa unică europeană”, a mai afirmat Roberta Metsola.

Peste 75.000 de persoane au participat, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, la un miting pro-european, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii