Anna Primac
18.07.2014
Internațional

Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunță la survolarea Ucrainei

Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunță la survolarea Ucrainei
Majoritatea companiilor europene și americane au decis că nu vor survola Ucraina, după prăbușirea unui avion de linie malaysian în estul acestei țări, relatează AFP.

Compania Air France a anunțat că a „luat decizia de a nu mai survola estul Ucrainei”.

În Germania, Lufthansa, numărul unu printre companiile aeriene de transport în Europa, a decis că ocolească „spațiul aerian ucrainean începând din acest moment”. O decizie similară a luat compania italiană Alitalia.

La rândul său, compania elvețiană Swiss a renunțat la survolarea estului Ucrainei.

În Marea Britanie, British Airways a anunțat că zborurile sale nu vor tranzita „spațiul aerian ucrainean, cu excepția unui zbor zilnic pe ruta Londra – Kiev”.

Un purtător de cuvânt al companiei britanice a explicat că această cursă spre Kiev va fi operată, deoarece capitala ucraineană „se afla la o distanță de sute de kilometri de locul accidentului”.

Compania spaniolă Iberia, precum și cea scandinavă SAS au anunțat că nu au zboruri care să tranziteze estul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au închis, joi seara, toate rutele aeriene care tranzitează estul țării, a anunțat Eurocontrol.

Toate zborurile pe aceste rute sunt în prezent respinse de Eurocontrol”, a anunțat într-un comunicat organizația care se ocupă de gestionarea spațiului aerian european, precizând că „toate aceste rute vor rămâne închise până la emiterea unui alt ordin”.

Anterior, după producerea accidentului, Franța a îndemnat toate companiile aeriene să evite spațiul aerian ucrainean.

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiștii proruși, provocând moartea a aproape 300 de persoane.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură.

×
Inchide