Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump! Cine l-a emis și care sunt acuzațiile

Mandat de arestare pe numele lui Donald Trump! Cine l-a emis și care sunt acuzațiile
Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump (FOTO: Pixabay)
Publicat: 07/01/2021, 18:21
Actualizat: 07/01/2021, 18:28

Un tribunal din Irak a emis, joi, un mandat de arestare naţional împotriva preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump pentru uciderea locotenentului lui Qassem Soleimani, informează AFP și AP News, citate de Agerpres.

Mandatul a fost emis ca parte a anchetei asupra uciderii lui Abou Mehdi al-Mouhandis, puternicul comandant al forţelor pro-Iran din Irak, ucis anul trecut împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani.

În iunie 2020, Iranul a emis un mandat de arestare şi a cerut emiterea unei „notificări roşii” către Interpol pe numele lui Trump, pentru uciderea generalului Soleimani, procedură ce nu a avut succes până acum.

Drona care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul lui Trump, care – după câteva zile – şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că au fost eliminaţi doi oameni dintr-un foc.

Soleimani, a acuzat Donald Trump, „spunea că ‘vom ataca ţara voastră, îi vom ucide pe oamenii voştri”. „Şi atunci am spus: ‘cât timp mai trebuie să auzim porcăria asta?’”, a continuat preşedintele Trump pentru a justifica uciderile, calificate drept „ilegale” şi „arbitrare” de Agnes Callamard, raportoare specială a ONU asupra execuţiilor extrajudiciare.

Mandat de arestare împotriva preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump

Tribunalul pentru anchete din Roussafa, sectorul estic din Bagdad, „a decis să emită un mandat de arestare împotriva preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian”, detaliază un comunicat al Autorităţii judiciare. Articolul 406 prevede pedeapsa cu moartea pentru orice omucidere cu premeditare.

Tribunalul dă asigurări că a finalizat ancheta preliminară, dar că „investigaţiile continuă pentru a demasca alţi autori ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini”.

De un an de zile, forţele pro-iraniene din Irak nu încetează să-l acuze pe premierul irakian Moustafa al-Kazimi, pe atunci şef al serviciilor de informaţii, de complicitate la aceste asasinate, notează AFP.

Odată cu festivităţile de comemorare a unui an de la moartea celor doi, climatul politic din Irak, și așa foarte tensionat în contextul apropierii alegerilor legislative promise în iunie, a devenit şi mai aspru.

Mass-media pro-Iran promite „nume, în scurt timp”, în timp ce mai mulţi înalţi responsabili politici s-au acuzat reciproc în recente interviuri televizate.

Fiica lui Qassem Soleimani îl amenința pe Donald Trump, încă de anul trecut, după uciderea acestuia: „Nebunule, să nu crezi că totul s-a terminat cu martiriul tatălui meu”

Fiica comandantului militar iranian Qassem Soleimani, ucis de americani, a avertizat că Statele Unite se vor confrunta cu o „zi neagră”, deoarece au pus la cale asasinatul. Zeinab Soleimani a făcut declarațiile la funeraliile tatălui ei de la Teheran.

Zeinab Soleimani a vorbit în fața mulțimii și l-a avertizat pe președintele SUA: „Trump, nebunule, să nu crezi că totul s-a încheiat cu martiriul tatălui meu”.

Hassan Rohani, președintele Iranului, îl desființează pe Donald Trump, după ultimele evenimente din SUA: “Analfabet, bolnav și populist!”

Hassan Rohani, președintele Iranului, nu a ratat ocazia și, în contextul protestelor violente care au avut loc în SUA, l-a făcut praf pe Donald Trump, pe care l-a numit “analfabet”, “bolnav” și “populist”.

După ce în decembrie l-a comparat pe Donald Trump cu fostul dictator irakian Saddam Hussein, Hassan Rohani profită de scenele incredibile care au avut loc în SUA și lansează atacuri fără precedent la adresa omologului său american.

Ce am observat în SUA, aseară şi astăzi, a arătat, în primul rând, cât este de vulnerabilă şi fragilă democraţia occidentală, precum şi că, în aceste ţări, în pofida progresului ştiinţei şi tehnologiei, există mult populism”, a declarat Hassan Rouhani, care este de părere că Donald Trump este „analfabet”, „bolnav” și „populist” și că pe durata mandatului de președinte al SUA a aplicat o politică de presiune față de Iran.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole