Marian Lupu vrea un referendum pe tema deciziei CC privind limba oficială a R.Moldova

Marian Lupu vrea un referendum pe tema deciziei CC privind limba oficială a R.Moldova
Publicat: 06/12/2013, 18:28
Actualizat: 28/09/2018, 00:18

Liderul Partidului Democrat din R.Moldova (PDM), Marian Lupu vrea organizarea unui referendum, în 2015, privind denumirea limbii oficiale a țării, după decizia de joi a Curții Constituționale, contestată de numeroși parlamentari, relatează presa de la Chișinău.

Referindu-se la hotărârea de joi a Curții Constituționale, Marian Lupu a afirmat că aceasta a stabilit că limba moldovenească și limba română au aceeași valoare juridică. El susține că cea mai indicată metodă de a rezolva această problemă este organizarea unui referendum și a declarat că va discuta cu colegii din coaliție pe această temă, relatează Radio Chișinău.

Lupu propune ca referendumul să aibă loc în 2015, întrucât 2014 este an electoral dar și cu o agendă europeană încărcată.

În același timp, liderul PDM a reiterat că în opinia lui, limba oficială trebuie să rămână moldoveneasca, dar că fiecare cetățean are dreptul să o numească așa cum consideră.

Hotărârea Curții Constituționale a provocat dezbateri în Parlament și a fost criticată dur de comuniști, care au cerut adoptarea unei declarații de condamnare a deciziei.

„Dragi tovarăși, ieri (joi, n.red.) s-a întâmplat un lucru care, sincer, m-a mirat foarte mult. Propunerea este să închidem ședința și să mergem tot Parlamentul la Curtea Constituțională să-i scoatem pe cei șase români care s-au cuibărit acolo și să-i trimitem în … la București. Apoi să mergem la cetățeanul (Nicolae) Timofti să-l trimitem să se ducă și el cu această echipă”, a propus deputatul comunist Sergiu Stati, citat de Jurnal de Chișinău.

Liberalii au cerut ca Parlamentul să înceapă „neîntârziat” modificarea Constituției. „Ieri, articolul 13 nu a fost modificat și limba moldovenească este în continuare limba de stat”, a replicat deputatul PCRM Artur Reșetnicov.

Comuniștii au cerut formarea unui grup de lucru care să examineze decizia Curții Constituționale cu privire la limba oficială. Pentru că propunerea le-a fost respinsă, comuniștii au decis să plece de la ședință, în semn de protest.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a subliniat că decizia Curții Constituționale intervine după vizita oficialilor români la Chișinău și consideră că este un plan bine regizat. Totodată, deputatul consideră că decizia poate duce la escaladarea situației în Găgăuzia și Transnistria. Socialiștii cer ca Parlamentul să adopte o hotărâre politică prin care să condamne decizia luată de Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că pe pereții sediului formațiunii sale persoane necunoscute au scris că în R.Moldova se vorbește limba moldovenească. Liberalii bănuiesc că aceste inscripții au fost făcute de reprezentanți ai partidelor politice care se opun hotărârii Curții Constituționale. Liberalii vor sesiza poliția pentru a elucida cazul.

Limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituțională de la Chișinău, conferind statut de normă constituțională Declarației de Independență a țării, adoptată în august 1991.

Deși unii au salutat decizia Curții și au declarat că s-a făcut dreptate limbii române, alții afirmă că judecătorii de la Curtea Constituțională încearcă să își spele imaginea după ce au luat mai multe decizii controversate. Aceștia susțin că actuala conjunctură din Parlament nu va permite modificarea Constituției, pentru care este nevoie de două treimi dintre deputați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari