Marina Tauber, deputat al Partidului „ŞOR” din Republica Moldova, a fost reţinută pe Aeroportul din Chişinău

Marina Tauber, deputat al Partidului „ŞOR” din Republica Moldova, a fost reţinută pe Aeroportul din Chişinău
Marina Tauber, deputat ȘOR, Rep Moldova/Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 01/05/2023, 12:39
Actualizat: 01/05/2023, 13:04

Deputatul Partidului „ŞOR” din Republica Moldova, Marina Tauber, a fost reţinută luni dimineață pe Aeroportul Internaţional Chişinău în timp ce încerca să părăsească teritoriul țării cu destinația Israel, a anunțat Procuratura Anticorupţie din țara vecină. Partidul ŞOR a fost organizatorul protestelor organizate începând din luna februarie în Republica Moldova.

Marina Tauber este acuzată de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării Partidului „ŞOR” din partea unui grup criminal organizat, precum şi pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formaţiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenţia de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate şi volumul mijloacelor utilizate, precizează Deschide.md.

„Astăzi dimineaţă, Marina Tauber a fost reţinută la Aeroportul Internaţional Chişinău în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. La baza reţinerii a stat ordonanţa procurorului din Procuratura Anticorupţie, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condiţiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privinţa ei”, se arată în comunicatul procuraturii.

La 28 aprilie, Procuratura Anticorupţie a depus un demers la judecătorul de instrucţie să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condiţiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată şedinţa de judecată ca să poată călători în Israel.

Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condiţiile impuse de judecători, procurorii au dispus reţinerea învinuitei la Aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală.

Luni dimineaţă, Tauber a declarat, într-o înregistrare postată pe contul său de Facebook, că intenţionează să părăsească R.Moldova în scopuri medicale. Aceasta a precizat că ar urma să revină în ţară la data de 4 mai.

De asemenea, Tauber a spus că a aflat despre intenţia procurorilor de a solicita în instanţă revenirea sa în arest.

Marina Tauber, cercetată în două cauze penale, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că autorităţile din Republica Moldova – ajutate de România – planifică acţiuni militare în Transnistria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, astfel de mesaje fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societatea moldovenească.

„Afirmaţiile doamnei Tauber sunt false şi fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii şi dezbinării în societate. Doamna Tauber încearcă să-şi acopere în faţa finanţatorilor eşecul total al protestelor plătite”, a declarat Daniel Vodă.

Instituţiile statului lucrează la prevenirea unor astfel de provocări şi ţin situaţia sub control, a adăugat el.

„Am o noutate strigătoare la cer pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Conform datelor serviciilor speciale internaţionale, primite din câteva surse, există informaţia exactă şi verificată că autorităţile noastre – (preşedintele) Maia Sandu şi (premierul) Dorin Recean – pregătesc o provocare militară la frontiera cu Transnistria. Săptămâna trecută, în România au fost trimise 10.000 de uniforme ale Poliţiei naţionale şi 10.000 de uniforme ale armatei moldovene. Au fost comandate 3.000 de sicrie”, a declarat Tauber, citată de Radio Chişinău.

„Scopul este ca la acţiunile militare sa participe un contingent internaţional’, a afirmat Tauber.

Marina Tauber a fost reţinută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară, dar ea a fost ulterior eliberată. Vicepreşedinta Partidului „ŞOR” este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului şi că ar fi acceptat cu bună ştiinţă finanţarea formaţiunii sale politice de către un grup criminal organizat.

Partidul, care organizează în ultimele luni protestele antiguvernamentale de la Chişinău, a fost fondat şi este controlat de oligarhul fugar Ilan Shor, care se ascunde în Israel de o condamnare la închisoare în Republica Moldova în dosarul privind furtul unui miliard de dolari de la bănci moldovene în 2014. De asemenea, el este acuzat de dare de mită pentru a-şi asigura funcţia de preşedinte al unei bănci moldovene şi a fost inclus în octombrie pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei SUA, ca reprezentând interesele Rusiei.

Autorităţile de la Chişinău, dar şi responsabili occidentali, inclusiv din SUA au denunţat în ultimul timp încercări repetate ale Moscovei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova cu scopul răsturnării actualei guvernări proeuropene şi înlocuirea acesteia cu una favorabilă Rusiei în contextul războiului în Ucraina.

La 12 martie, poliţia moldoveană anunţase că a destructurat o schemă de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova şi că aceasta ar fi fost pusă la cale de serviciile speciale ale Federaţiei Ruse. Şeful poliţiei naţionale, Viorel Cernăuţean, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că poliţia deţine mai multe informaţii despre un plan de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova, potrivit Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete