Martin Schulz: Criza din Ucraina face să reapară amenințarea unui „război” în Europa

Martin Schulz: Criza din Ucraina face să reapară amenințarea unui război în Europa
Publicat: 21/03/2014, 13:34
Actualizat: 04/09/2019, 11:15

„Ceva s-a schimbat” odată cu această criză, a declarat Schulz în cadrul unei conferințe de presă susținute la începutul summitului european, dominat de criza ucraineană.

„Unii credeau că războiul și riscul războiului nu mai sunt teme de discuție”, dar „suntem pe cale să vorbim despre riscul unui conflict armat”, a spus el.

Într-un moment în care Europa comemorează centenarul Primului Război Mondial, războiul devine „din nou o amenințare reală într-o țară vecină a Uniunii Europene”, a avertizat președintele PE în fața liderilor celor 28 de state membre, potrivit textului discursului său.

„Criza din Ucraina reprezintă o mare amenințare pentru sistemul nostru de securitate european introdus după Războiul Rece”, a adăugat el, îndemnând Uniunea Europeană (UE) „să dezvolte în cele din urmă o strategie coerentă” față de Rusia.

Totodată, el a făcut apel la șefii de stat și de guvern să răspundă „fricii populației europene (…), o frică reală, provocată de escaladarea declarațiilor din ultimele săptămâni”.

„În timp ce antreprenorii se tem de o spirală a sancțiunilor care ar putea antrena o prăbușire a comenzilor, iar muncitorii se îngrijorează pentru locul lor de muncă, în țările vecine Ucrainei, în Polonia și în statele baltice există temeri în privința un nou Război Rece”, a insistat Schulz.

UE trebuie să reacționeze la acțiunile Rusiei și, totodată, „să fie prudentă să nu provoace (…) o escaladare a conflictului”, păstrând „canale de comunicare deschise” cu Moscova, a precizat Martin Schulz.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase