Martori la masacrul de la Nisa: „Camionul făcea zig-zag-uri. Rupea totul. Soția mea, la un metru, era moartă”

Martori la masacrul de la Nisa: „Camionul făcea zig-zag-uri. Rupea totul. Soția mea, la un metru, era moartă
Publicat: 15/07/2016, 10:37
Actualizat: 05/02/2018, 17:23

„Aproape am murit. Era halucinant… camionul făcea zig-zag-uri – nu puteai să-ți dai seama încotro merge. Soția mea… la un metru… era moartă. Camionul rupea totul… stâlpi, copaci. Nu am văzut niciodată așa ceva. Unii oameni se agățaseră de portieră și încercau să-l oprească”, a povestit Wassim Bouhel pentru televiziunea franceză iTele.

„A fost șocant, devastator și nu pot să cred că am venit aici pentru câteva zile și am nimerit în mijlocul a ceva atât de tragic. A fost pur și simplu îngrozitor. I-am spus prietenului meu, asta nu sună a artificii, sună ca Beirutul când e sub asediu. Deodată oamenii au început să țipe pe străzi și să alerge în toate restaurantele. toate restaurantele erau deschise și oamenii intrau în ele. Noi stăteam acolo și toată lumea a intrat în restaurantul nostru și proprietarii spuneau – vă rugăm nu mai mergeți nicăieri, intrați, intrați”, a povestit Lucy Nesbitt-Comaskey pentru Sky News.

„A fost haos. Era multă lume care țipa, alerga în toate părțile și oamenii erau îmbrânciți, cred, de oameni care erau atât de speriați de ce se întâmplă, mai ales după ce s-au auzit împușcăturile. A trebuit să ajut doi oameni care se chinuiau pe jos, pentru că toată lumea era în panică”, a declarat și britanicul Will Shaw pentru BBC Radio 4.

La ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale a Franței la Nisa nu au participat doar francezi, ci și cetățeni străini stabiliți în orașul francez sau simpli turiști aflați în vacanță.

Kristen Crouch a declarat pentru CNN că se afla la Nisa pentru a participa la nunta unui prieten și era în rândul mulțimii de turiști care a reușit să-și salveze viața seara trecută.

„A fost Dallas, acum e Nisa. Am auzit două bubuituri. Am crezut că sunt artificiile. Apoi nu m-am mai gândit la nimic pentru că i-am văzut pe toți oamenii alergând din direcția opusă mie, vorbind în franceză și țipând”, a povestit femeia.

Când Kristen și prietenii ei și-au dat seama că zeci de oameni fuseseră deja uciși, s-au ascuns într-un apartament din apropiere. Femeia fusese martoră și la atacul din Dallas de săptămâna trecută, când cinci polițiști au fost uciși în timpul unui protest pașnic la adresa brutalității forțelor de ordine.

„Este cu adevărat șocant să mă văd în situația de a anunța că sunt în viață de două ori într-o săptămână. Nu aceasta e lumea în care ar trebui să trăim”, a declarat Kristen.

Oamenii fugeau și țipau: „Oamenii nu ar trebui să vadă astfel de lucruri”

Dominique Molina se afla împreună cu soțul și băiatul ei de 14 ani în vacanță la Nisa. Cei trei priveau ceremonia de la balconul apartamentului în care erau cazați. Femeia poveștește că a fost nevoie de câteva secunde să-și dea seama că acel camion avea să intre în mod deliberat în mulțimea de pe stradă.

„L-am tras lângă mine pe fiul meu și am simțit că trebuie să-l protejez și să îl împiedic să asiste la scena aceea”, a povestit Dominique, care a spus, de asemenea, că adolescentul este marcat de ceea ce a apucat să vadă. „Oamenii nu ar trebui să vadă astfel de lucruri”, a declarat femeia.

Dominique a auzit bubuiturile pe care camionul le făcea în timp ce trecea peste oamenii. După aceea a auzit focuri de armă și a văzut mulțimea de oameni alergând printre trupurile neînsuflețite căzute pe asfalt.

„La câteva minute după focurile de armă, s-a lăsat un moment de liniște, după care am auzit oamenii care țipau și plângeau”, povestește Dominique.

Soțul ei a povestit că a văzut cel puțin 10 oameni morți, întinși pe asfalt.

„A trebuit să fugim ca să ne salvăm viețile”

Un alt martor, Paul DeLane, trăiește în Franța de 25 de ani și a rămas înmărmurit când a văzut mulțimea de oameni alergând spre el.

„Prietena mea m-a apucat de mână și am luat-o la fugă cot la cot cu ceilalți. Oamenii alergau și țipau. Erau persoane care alergau cu copiii în brațe”, a povestit lui Paul reporterilor CNN.

Și-au găsit cu toții adăpost în restaurantele și clădirile din împrejurimi.

Polițiștii direcționau mulțimea: „Haideți repede! Mergeți pe acolo!”

Brenden Phillips, un student georgian la Nisa a povestit că atacul a început la aproximativ 5 minute după ce s-au încheiat focurile de artificii și, în acel moment, pe lângă el au început să treacă mașini de poliție și mulțimea de oameni venea spre el.

Tânărul își amintește că un ofițer de poliție coordona mulțimea și direcționa oamenii. „Haideți repede! Mergeți pe acolo!”, țipa polițistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....