Mărturisirile unui fost agent KGB, care se ascunde într-un orășel britanic, trăiește din ajutor social și se teme că va fi eliminat de Putin. „Aș putea fi următoarea țintă”. La 63 de ani, Makarov visează la o viață normală

Mărturisirile unui fost agent KGB, care se ascunde într-un orășel britanic, trăiește din ajutor social și se teme că va fi eliminat de Putin. „Aș putea fi următoarea țintă. La 63 de ani, Makarov visează la o viață normală
Publicat: 21/03/2018, 15:52

Makarov, speriat de cazul Salisbury

Viktor Makarov, în vârstă de 63 de ani, s-a ascuns în ultimii 26 de ani în diverse case conspirative și crede că se află într-un loc sigur, cel puțin pentru moment.

Makarov, care a vorbit cu presa la 17 zile de la atacul neurotoxic asupra unui fost agent rus în Salisbury, a trădat Rusia prin furnizarea de informații cruciale către Marea Britanie, în timpul Războiului Rece, scrie Daily Mail.

El a avertizat că Rusia reprezintă o amenințare mai mare decât extremismul islamic și a sfătuit-o pe Theresa May, premierul Marii Britanii, să ia acțiuni dure împotriva lui Putin, pentru a asigura siguranța națională.

„Cazul Salisbury a fost terifiant. Când am auzit, mi-am dat seama că acești oameni sunt foarte periculoși, deoarece au făcut-o în câmp deschis, nu și-au ascuns urmele.

Este cu atât mai sinistru. Putin arată că nu poate fi oprit. Lucrurile escaladează foarte rapid, Rusia este tot mai agresivă. Acești oameni sunt capabili de orice, nu trebuie să-i subestimați.

Mă simt în siguranță aici, în Haltwhistle (un oraș din comitatul Northumberland), este imposibil să întreprinzi o acțiune ca în Salisbury, pentru că ei nu au această comunitate.

Ar putea să mă urmărească, dar oamenii de aici nu le-ar permite asta. Mă simt protejat de această comunitate, nu de guvern”, a spus Makarov.

foto: captură youtube.com

Makarov. Trădător. Dezertor. Se visează „polițist”, dar este prea bătrân. „Știu să prind alți spioni, să-i interoghez”

Makarov a intrat în KGB la vârsta de 20 de ani. El a fost timp de 13 ani agent dublu și, în timpul Războiului Rece, a furnizat, către serviciile MI5 și MI6, informații despre încercările spionilor ruși de a sparge codurile secrete britanice.

Makarov a fost prins de alți spioni, ajungând în arest. După eliberarea sa, în 1992, Makarov a fugit în Marea Britanie. Acesta este considerat unul dintre cei mai influenți și curajoși agenți dubli și se află pe o listă cu șase spioni ruși proeminenți care se ascund în Marea Britanie.

Mai mult, Makarov a primit un salariu de 65.000 lire sterline de la guvernul britanic, pentru serviciile sale. După sosirea sa în Haltwhistle, Makarov a fost deconspirat.

În prezent, fostul spion insistă că se simte în siguranță și se bucură de peisajele pitorești din jur. „Este un loc foarte frumos”, a spus acesta.

„Putin, un personaj de temut. Nu l-au luat foarte în serios”

În urmă cu două săptămâni, ex-spionul rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica lui Iulia, de 33 de ani, au fost otrăviți și se află în stare critică. Chiar dacă este îngrozit de gravitatea atacului neurotoxic, Makarov nu se arată surprins și acest lucru îi confirmă „ceea ce știa despre Vladimir Putin”.

„Putin vrea să fie un personaj de temut și Marea Britanie ar trebui să-i răspundă cu aceeași monedă. După părerea mea, nu l-au luat foarte în serios. Occidentul a încercat mereu să-l abordeze. Acum nu mai există altă soluție, decât o baricadă împotriva lui Putin. Aceasta este o demonstrație pentru Vest, vrea să arate cât de departe poate ajunge. Putin este mai periculos decât teroriștii islamici. Extremismul islamic este un inamic. Dar Rusia este mult mai puternică”, a declarat Makarov.

Makarov a mai spus că guvernul britanic trebuie să asigure siguranța foștilor spioni. „Skripal a fost ales pentru că toți ceilalți se ascund. Serviciile secrete nu au crezut că este o țintă, că poate fi găsit”.

„Trebuie să îi verifice pe toți, să vadă dacă pot deveni ținte. Este un mesaj pentru dezertori, trebuie să fie verificați”.

„Nu îmi lipsește Rusia. Îmi lipsește peisajul rus, dar de aceea am ales nord-estul Angliei”, a mărturisit fostul agent dublu. Incapabil să mai obțină un job, din cauza trecutului său, Makarov trăiește acum din ajutor social.

Fostul spion a stat opt zile în greva foamei, în fața Casei Comunelor, protestând referitor la lipsa protecției fizice și financiare. El a spus că ar putea lucra, devenind util societății. „Nu am multe calificări”, a spus fostul agent KGB. „Pot să prind spioni, să-i interoghez, dar nu se mai cer asemenea lucruri. Aș fi putut deveni polițist”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult