Masă rotundă online, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Kazahstanului. Excelența Sa, ambasadorul Nurbakh Rustemov: ”Relațiile bilaterale dintre Kazahstan și România sunt fructuoase și în continuă dezvoltare”

Masă rotundă online, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Kazahstanului. Excelența Sa, ambasadorul Nurbakh Rustemov: ”Relațiile bilaterale dintre Kazahstan și România sunt fructuoase și în continuă dezvoltare”
Masă rotundă online, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Kazahstanului. Excelența Sa, ambasadorul Nurbakh Rustemov: ”Relațiile bilaterale dintre Kazahstan și România sunt fructuoase și în continuă dezvoltare”
Publicat: 14/12/2020, 15:38
Actualizat: 14/12/2020, 16:50

Ambasada Kazahstanului la București a organizat, astăzi – cu două zile înainte de Ziua Națională a Kazahstanului, sărbătorită pe 16 decembrie – o masă rotundă online cu tema ”Relațiile bilaterale dintre România și Kazahstan”.

 La acest eveniment au participat Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Mihai Firică – secretar de stat în Ministerul Culturii -, reprezentanți ai mediului de afaceri și jurnaliști, iar GÂNDUL.RO vă prezintă informații în exclusivitate.

În deschidere, Excelența Sa Nurbakh Rustemov a ținut un discurs care a avut ca principală temă semnificația Zilei Naționale a Kazahstanului și relațiile bilaterale dintre România și Kazahstan, atât în ceea ce privește mediul de afaceri, cât și cel social sau cultural, dar și în contextul crizei medicale induse de pandemia de coronavirus.

”Acum 29 de ani, a avut loc cel mai important eveniment din istoria poporului kazah”

Kazahstanul și-a declarat independenta pe data de 16 decembrie 1991, iar de atunci a urmat o politică externă echilibrată și s-a axat pe dezvoltarea economiei, dar și pe bunăstarea cetățenilor, pluralism de opinii și dialog social.

În acest context, ambasadorul Kazahstanului la București – Excelența Sa Nurbakh Rustemov – a subliniat faptul că au trecut 29 de ani de la declararea independenței Kazahstanului, iar în tot acest interval de timp au fost și rămân prioritare unitatea și armonia, respectul pentru individ, indiferent de statutul social, etnie și religie.

”Acum 29 de ani, o perioadă relativ scurtă de timp, a avut loc cel mai important eveniment din istoria poporului kazah. De-a lungul anilor de independență, oamenii noștri au păstrat și consolidat unitatea și armonia, respectul pentru individ, indiferent de statutul lor social, etnie și religie. Din timpuri imemoriale, independența statului a fost principala noastră valoare, o adevărată coroană a triumfului poporului kazah în lupta veche de secole pentru dreptul de a fi stăpâni pe pământul și destinul său. În același timp, trebuie remarcat faptul că, astăzi, Kazahstanul modern este rezultatul eforturilor comune ale tuturor cetățenilor care, în zorii independenței, și-au încredințat soarta Primului Președinte, capacitatea sa de a răspunde nevoilor societății, de a efectua reforme și de a consolida națiunea”, a menționat ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

”Este evident că întreaga istorie modernă a Kazahstanului este strâns legată de personalitatea și politica lui Elbasy Nursultan Nazarbayev (n.red. – primul președinte al Kazahstanului independent), cu viziunea sa strategică asupra perspectivelor de dezvoltare ale țării, a căror acuratețe a fost confirmată în mod repetat de viața însăși”

Excelența Sa, ambasadorul Nurbakh Rustemov

Excelența Sa, ambasadorul Nurbakh Rustemov: ”Am reușit să continuăm ritmul activ de dezvoltare a cooperării dintre Kazahstan și România”

Ambasadorul Kazahstanului la București a ținut să precizeze că relațiile dintre țara sa și România sunt în continuă dezvoltare, iar cooperarea – la toate nivelurile – este fructuoasă.

Mai ales în aceste vremuri de criză medicală acută, România și Kazahstan colaborează permanent.

”La rândul său, președintele  Kassym-Jomart Tokayev a propus un nou vector de dezvoltare al Kazahstanului, bazat pe dialogul cu societatea, pluralismul de opinii și diversitatea de puncte de vedere.  Ziua Independenței Kazahstanului cade în mod tradițional la sfârșitul anului calendaristic, fiind un moment de bilanț, nu numai de sărbătoare. Anul 2020 a forțat întreaga umanitate să privească provocările globale și ordinea mondială într-un mod nou. Pandemia a devenit un adevărat test de stres pentru toate statele. În același timp, sunt convins că pandemia mi-a confirmat încă o dată teza despre relațiile de prietenie dintre România și Kazahstan. În strânsă cooperare cu autoritățile de stat din România, am organizat patru zboruri de repatriere pentru studenții kazahi. Mai mult, datorită tehnologiilor moderne, am reușit să continuăm ritmul activ de dezvoltare a cooperării kazah-române”, a mai precizat Excelența Sa, ambasadorul Nurbakh Rustemov.

Anul acesta, am organizat cu succes o serie de întâlniri în format de videoconferință – între copreședinții grupului de prietenie interparlamentar, miniștrii agriculturii și miniștrii culturii. În plus, în luna octombrie a acestui an, am reușit să organizăm un eveniment important – cea de-a 15-a ședință a Comisiei interguvernamentale kazah-române pentru cooperare comercială, economică, științifică și tehnică, tot sub forma unei conferințe video.

Permiteți-mi să felicit poporul român pentru ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri a României, și să transmit tuturor românilor ”Crăciun fericit!”

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București

Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii: ”Vă transmit prietenia poporului român”

Invitat la eveniment, Mihai Firică – secretar de stat în Ministerul Culturii – a transmis ”prietenia poporului român” tuturor locuitorilor din Kazahstan și a salutat parteneriatul dintre cele două țări.

Mai mult, Mihai Firică a mărturisit că este un admirator al scriitorilor din Kazahstan, fiind la rândul său un om care scrie, și s-a declarat încrezător într-o colaborare permanentă între cele două țări.

”Vă mulțumesc pentru invitatia de a participa la acest eveniment onlin, suntem în plină pandemie și toate măsurile de protecție trebuie respectate. Vă transmit prietenia poporului român și vă felicit cu ocazia Zilei Naționale.  Această zi specială ne reunește. Kazahstanul cunoaște o dezvoltare ascendentă, în fiecare an, pe toate planurile – economic, științific, cultural.  Colaborarea dintre țările noastre s-a dezvoltat în fiecare an, iar Romania a fost printre primele țări al lumii care a salutat independența Kazahstanului și acest parteneriat, iar colaborarea s-a desfășurat în multe domenii, inclusiv cultural. Sunt un admirator al scriitorilor din Kazahstan, scriitor fiind și eu. mă bucur că promovați aceste lucruri, care țin de identitatea poporului din Kazahstan, iar aniversarea de anul viitor – 30 de ani de independență a țării – va genera, cu siguranță, multe evenimente de amploare și vă asigur de colaborarea noastră. Relatiile dintre Romania și Kazahstan vor continua și se vor dezvolta, atât în domeniul cultural, cât și pe toate celelalalte planuri”, a spus Mihai Firică.

GÂNDUL.RO l-a întrebat pe ambasadorul Kazahstanului la București cum vor sărbătorii kazahii Ziua Independenței, în contextul măsurilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus, iar Excelența Sa a precizat că măsurile restrictive trebuie respectate, sănătatea populației fiind prioritară.

”Anul acesta, din păcate, nu vor exista manifestări de amploare în Kazahstan, cu ocazia Zilei Naționale. Pandemia de coronavirus ne obligă să ne adaptăm condițiilor medicale. Însă anul viitor, atunci când Kazahstanul va aniversa 30 de ani de independență, vor fi cu siguranță evenimente importante care să marcheze această zi cu totul specială în viața poporului nostru, atât în Kazahstan, cât și în România”, a răspuns Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Meteorologii au anunțat până când mai ține vremea rece