Medici, complici la aplicarea torturii în închisori aparținând Pentagonului și CIA

Medici, complici la aplicarea torturii în închisori aparținând Pentagonului și CIA
Publicat: 04/11/2013, 07:43
Actualizat: 04/11/2013, 07:43

Medici și alți profesioniști în domeniul sănătății au fost complici în aplicarea unor rele tratamente în închisori aparținând Pentagonului și CIA, unde erau comise abuzuri, în disprețul obligațiilor lor etice, acuză un raport independent publicat luni, relatează AFP.

Concluziile raportului au fost catalogate ca „eronate” de către CIA și „absurde” de către Pentagon.

Studiul, pe o perioadă de doi ani, intitulat „Etica abandonată: profesionalismul medical și abuzul asupra deținuților în războiul împotriva terorismului”, reclamă o anchetă a Comisiei pentru Informații din cadrul Senatului american.

„Departamentul Apărării și CIA au cerut în mod abuziv profesioniștilor (lor) în domeniul sănătății să colaboreze la operațiuni de stoarcere de informații și de securitate astfel încât au produs suferințe grave deținuților”, se subliniază în raport.
Între aceste practici, studiul, efectuat de aproximativ 20 de experți juridici, medici și militari, relevă „conceperea, participarea la și aplicarea torturii și unor tratamente crude, inumane și degradante” unor bărbați aflați în detenție în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau în închisori secrete CIA.

„În numele Securității Naționale, militari au deturnat jurământul (lui Hipocrate), iar medici au fost transformați în agenți de informații”, a denunțat doctorul Gerald Thomson, profesor în medicină la Universitatea Columbia.

Un coautor, Leonard Rubenstein, profesor în Dreptul sănătății publice la Universitatea Johns-Hopkins, a citat alimentarea forțată a deținuților aflați în greva foamei la Guantanamo, interogatorii în forță și simulări ale înecului practicate asupra unor suspecți de terorism în închisori secrete aparținând CIA.

Medici sau infirmieri „legitimează aceste practici prin prezența lor, sugerând că sunt acceptabile din punct de vedere medical”, a declarat el, adăugând că aceste abuzuri comise sub acoperire medicală „nu sunt în urma noastră în această țară”.

Contactată de AFP, CIA a apreciat că acest raport „conține inexactități grave și concluzii eronate”.

„Este important să subliniem că CIA nu mai are deținuți în detenție și că președintele Obama a pus capăt programului de detenție și interogare printr-un decret în 2009”, a declarat directorul pentru comunicații al CIA Dean Boyd.

Reacția Pentagonului este identică. Un purtător de cuvânt, Todd Breasseale, a declarat pentru AFP că „niciunul dintre critici nu a avut acces la deținuți, la rapoartele medicale ale acestora sau la proceduri” în închisoarea militară de la Guantanamo.

În schimb, el a salutat profesionalismul medicilor care munesc în centru de detenție militar „în condiții de mare stres” și care oferă „cele mai bune îngrijiri la care deținuții au avut vreodată acces”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase