• Publicat:
Internațional

Mesajul președintelui Poroșenko: Insurgenții separatiști au „ucis printr-o lovitură” aproape 300 de persoane

Mesajul președintelui Poroșenko: Insurgenții separatiști au „ucis printr-o lovitură” aproape 300 de persoane
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat vineri, într-o adresare către comunitatea internațională, că insurgenții separatiști au "ucis printr-o lovitură" aproape 300 de persoane, după prăbușirea unui avion de pasageri malaysian în estul Ucrainei, relatează agenția oficială Ukrinform.

„Războiul a depășit astăzi frontierele Ucrainei. Consecințele acestui război sunt suportate de întreaga lume. Tragedia care a avut loc joi seara în cerul din estul Ucrainei șochează”, afirmă Poroșenko.

„Astăzi, teroriștii au ucis printr-o lovitură aproximativ 300 de persoane, printre care femei, copii, cetățeni ai altor state”, a adăugat el, calificându-i drept „teroriști” pe insurgenții proruși.

„Ei (insurgenții) au doborât un avion de pasageri pașnic al companiei Malaysia Airlines, acesta aflându-se la altitudinea de 10.100 de metri”, a afirmat președintele ucrainean.

Poroșenko a transmis „în numele Ucrainei” condoleanțe familiilor victimelor.

De asemenea, el a menționat convorbirile telefonice ale separatiștilor interceptate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU).

„Vreau să vă comunic că unul dintre liderii insurgenților s-a lăudat într-o convorbire cu tutorele său rus, ofițerul serviciilor ruse de informații Vasili Gheranin, că rebelii au doborât avionul malaysian”, a afirmat Poroșenko.

„Am cerut Guvernului Ucrainei să înființeze o comisie specială, însărcinată cu investigarea acestei catastrofe. Ancheta va fi efectuată în colaborare cu reprezentanți ai Olandei, Malaysiei și Statelor Unite”, potrivit președintelui ucrainean.

El a adăugat că a discutat la telefon cu președintele american Barack Obama și cu premierii din Malaysia și Olanda.

„Teroriștii au anunțat deja că vor să distrugă probele și să transporte cutiile negre la Moscova”, a declarat Poroșenko, adăugând că „terorismul nu este o problemă locală, ci una globală”.

„Ucraina este atacată dinspre teritoriul statului vecin. Războiul hibrid poartă semne ale unei agresiuni externe, dar trebuie să știm că în ultimele săptămâni teritoriul controlat de teroriști s-a mișcorat de două ori”, a afirmat el.

Potrivit lui Poroșenko, „astăzi fiecare cetățean ucraiean luptă pentru independență, suveranitate și integritate teritorială”.

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiștii proruși, provocând moartea a aproape 300 de persoane.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură.

Inchide