Mihail Dobre, diplomat și istoric, fost ambasador al României la Vatican, a explicat care este procedura de alegere a noului Papă. „În acest moment, suntem într-o situație să zicem aparte, pentru că numărul cardinalilor electori este de 135. Ar fi, să zicem, împotriva celor reglementate în această constituție apostolică, dar nimeni nu va putea introduce o interdicție pentru un cardinal care are calitatea de elector, în sensul că se află sub vârsta de 80 de ani, să intre în conclav”, a spus fostul ambasador, pentru Gândul.
„La Sfântul Scaun, această problemă (n.r. – de alegere a noului Papă) este foarte bine reglementată, pentru că este în vigoare o constituție apostolică din 1996, titlul ei Universi Dominici Gregis, care are în vedere în ansamblu tot ce înseamnă Sfântul Scaun, tot ce se întâmplă la Sfântul Scaun de la momentul în care un Pontif încetează din viață și urmează să fie ales un nou Pontif. Evident, sunt reglementate elementele specifice perioadei de tranziție, aceea care apare pe pagina de internet în acest moment a Sfântului Scaun cu titlul: Sede vacante (perioada fără Papă)”, ne-a declarat Mihail Dobre, fost ambasador al României la Vatican.
În ceea ce privește alegerea unui nou Papă, Mihai Dobre face apel la constituția apostolică.
„În ce privește numărul participanților la conclav, Papa Paul al VI-lea, papă între 1963-1978, a luat o anumită decizie de a limita numărul celor care participă la conclav, de a limita ca vârstă; niciun cardinal care a împlinit 80 de ani nu poate intra în conclav. După cum a limitat numărul la 120. Papa Ioan Paul al II-lea, în momentul în care a adoptat această constituție apostolică Universi Dominici Gregis, practic a reluat această temă.
În mod normal, nu trebuie să intre mai mult de 120 de cardinali în conclav, deci cardinali care sunt sub limita de 80 de ani. Acum trebuie spus că și Ioan Paul al II-lea, dar și Pontiful recent trecut în eternitate, Francisc, atunci când au avut consistorii pentru crearea de cardinale, au depășit limita cardinalilor electori. Numai că Ioan Paul al II-lea a avut ultimul consistoriu în toamna anului 2003. El a trecut în eternitate la 2 aprilie 2005, depășise numărul cardinalilor electori, dar când el a încetat din viață, nu era sub 120.
În acest moment, suntem într-o situație aparte, pentru că numărul cardinalilor electori este de 135. Ar fi, să zicem, împotriva celor reglementate în această constituție apostolică, dar nimeni nu va putea introduce o interdicție pentru un cardinal care are calitatea de elector, în sensul că se află sub vârsta de 80 de ani, să intre în conclav. Va fi deci un element aparte raportat la ceea ce s-a întâmplat până acum„, a explicat fostul ambasador la Vatican.
„Sunt prevederi foarte clare în acea constituție apostolică cu privire la interdicția, pe de o parte, de a comunica cu exteriorul, pe de altă parte, de a lua notițe și de a transmite informații cu privire la ceea ce anume se discută în conclav și ce rezultate au loc la diversele scrutinuri pentru alegerea unui Pontif.
Poate aici este necesară o paranteză. S-a vorbit nu o dată despre numărul celor care au votat pentru/ împotrivă la momentul în care a fost ales. Acestea sunt numai estimări, pentru că nu există înregistrări oficiale accesibile nouă. Poate, cine știe, sunt înregistrate în evidențele secrete ale Vaticanului, dar nu există cifre oficiale accesibile publicului larg, există însă, și aici e un lucru foarte interesant, pentru că este foarte recent”, a detaliat Mihail Dobre.
Fostul ambasador a mai relatat despre faptul că anumiți cardinali sunt pe lista celor care au șanse mari să ajungă Papă, însă Papa Francisc a ajuns să fie cunoscut în cercurile de la Vatican abia după 2005.
„Există o mărturie transmisă, sub condiția anonimității, de un cardinal care s-a aflat în conclavul din aprilie 2005, care a dus la alegerea cardianului Joseph Ratzinger ca Papă, el purtând ulterior numele de Benedict al XVI-lea. Din acele notițe, care au apărut ulterior în revista italiană de geopolitică Limes și în câteva publicații italiene în luna septembrie 2005, a rezultat că în conclav a fost o dispută, întâi de toate, între două mari personalități, aceea a Papei care a urmat, care a fost ales papă, Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea, iar principalul său contracandidat, în mod surprinzător a fost Jorge Mario Bergoglio, cel care ulterior, în 2013, a devenit Papa Francisc. De ce spun surprinzător? Pentru că așa cum știm noi și așa cum vedem și în acest moment, diverse publicații și diverse personalități vorbesc despre papabili, despre cardinalii cu șanse mari de a fi aleși în calitate de pontif suprem, deci de șefi ai Bisericii Catolice. Acestea sunt punctele de vedere din lumea laică, lumea mirenilor nu reflectă, să zicem, neapărat, realitatea din interiorul bisericii”, a spus Mihail Dobre.
„Numele Jorge Mario Bergoglio, practic, nu a fost vehiculat înainte de conclavul din 2005 ca fiind un posibil capabil, ca un candidat la obținerea sprijinului majoritar în conclav. Ulterior, știm foarte bine că poziția cardinalilor din Colegiul Cardinalilor, din conducerea Bisericii Catolice, s-a menținut. În ceea ce privește susținerea pentru Jorge Mario Bergoglio, cardinalul argentinian a fost ales papă în 2013 și a purtat numele de Francisc. Este deci o formulă foarte bine reglementată cum se desfășoară propriu-zis intrarea în conclav”, a continuat istoricul și diplomatul.
După ce se încheie cele 9 zile de doliu, care încep cu ziua înmormântării, se organizează conclavul.
„Se organizează în prima zi un singur tur de scrutin și din ziua următoare câte patru. Noi știm că ultimele conclavuri nu au durat. Nu cred că este de așteptat ca un conclav acum să dureze mai mult decât au fost cele din cursul secolului trecut și cele desfășurate în noul secol, cel din 2005 și cel din 2013.
Nu mă aștept să treacă dincolo de limitele unei săptămâni. Aș spune chiar, mai mult, că ar fi vorba probabil de o jumătate de săptămână, dar asta vor decide cardinalii Bisericii Catolice, pentru că ei vor lua o decizie îndemnați de Sfântul Duh, în numele Bisericii Catolice.
Strict normal, nu teoretic, ei sunt îndemnați în numele Sfântului Duh în decizia pe care o iau, noi vom înțelege că vor fi multe elemente în atenția cardinarilor atunci când vor formula opțiunea de vot pe cine anume să susțină ca succesor al Sfântului Petru. Deci probabil o să țină cont și de rațiuni politice, și de rațiuni ce vizează viața comunităților catolice, vor fi multe elemente în atenția lor. Ei vor decide cum anume. În principiu, nu cred că va dura mult.
În ce privește numele, este integral la decizia celui care întrunește majoritatea de două treimi din numărul participanților la conclav în a opta pentru un anumit nume. Ei vor lua numele potrivit, repet, opțiunilor personale, dar eu constat că aceste opțiuni au fost întotdeauna cu o anumită semnificație, cu un anumit simbolism”, a mai spus Mihail Dobre.
Cât despre procedura de alegere a Papei, fiecare cardinal va trece un nume pe un bilet.
„Biletele respective, buletinele de vot, nu se păstrează. Ele sunt utilizate pentru a se asigura acel fum care iese pe hornul respectiv și care are un conținut mai închis sau mai deschis. Evident că este ajutat pentru a avea conținutul respectiv, încât să-ți dea un mesaj dacă este soluție pozitivă a conclavului sau încă nu s-a atins numărul necesar de voturi majoritare pentru candidat care să asigure alegerea unui pontif.
Biletele respective sunt utilizate pentru așa ceva, pentru focul respectiv, la sfârșitul fiecărei zile de vot. Deci nu se păstrează nimic. Probabil se folosește o anumită soluție care să dea un accent mai puternic de închis sau deschis, evident într-o formulă care să ne dea semnal nouă, celor care așteptăm și ne uităm la acel horn, la acea zonă de ieșire a fumului din Capela Sixtină, pentru a înțelege dacă a fost o decizie pozitivă sau una nu pozitivă în ceea ce privește rezultatul votului din conclav”, a detaliat procedura fostul ambasador.
Foto: Hepta/Mediafax Foto
CITIȚI ȘI:
Moartea Papei, transformată în unealtă de fraudă online: Hackerii profită de emoțiile publicului