Mii de oameni cer la Chișinău unirea cu România: „Jos hotarul de la Prut”

Redactor:
Catalina Mihai
Mii de persoane cer la acestă oră, în centrul Chișinăului, reunificarea Republicii Moldova cu România, în cadrul Marii Adunări Naționale, eveniment organizat de către Blocul Unității Naționale, din care fac parte 22 de entități civice, printre care și Platforma Unionistă "Acțiunea 2012", "Tinerii Moldovei" și Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova.

Oamenii scandează „Unire!” și „Jos hotarul de la Prut!”.

„Haideți să refacem acum istoria! Haideți să facem acum ceea ce au făcut cele două Germanii! Aceasta este șansa noastră!”, a vorbit mulțimii de pe scena instalată în centrul Chișinăului senatorul liberal de la București Dorin Dobra, citat de Infoprut.

Manifestația a început cu un concert al ansamblului Ștefan-Vodă, alături de alți purtători ai folclorului românesc. Apoi evenimentul a fost binecuvântat de un sobor de preoți la Mitropolia Basarabiei. Mulțimile s-au rugat alături de prelații de pe scenă pentru Unire.

„Cetățenii Republicii Moldova vor vota Unirea cu România în cadrul Marii Adunări Naționale de la Chișinău. Duminică, 5 iulie, toți cei care consideră că Unirea este unica salvare în contextul crizei economice, politice și sociale interne, dar și în cel regional tensionat, ies în stradă pentru un viitor mai bun”, se arată în comunicat transmis ieri de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”.

Convocată de Blocul Unității Naționale (BUN), Marea Adunare Națională va fi a patra astfel de manifestație din istoria statului format în urma destrămării URSS.

Blocul Unității Naționale este format din 22 de entități nonguvernamentale, printre care Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova și Asociația Foștilor Deținuți și Victime ale Represiunilor din Moldova.

„După Marile Adunări Naționale din 1989, 1990 și 1991, anul 2015 este momentul cel mai oportun pentru a cere într-un glas Unirea și pentru a forma o majoritate pregătită să participe la un referendum decisiv”, precizează sursa citată.

„Marea Adunare Națională reprezintă expresia voinței populare și dovada faptului că populația din satele, orașele și raioanele Republicii Moldova au un cuvânt de spus cu privire la deciziile pe care le iau politicienii și care îi vizează pe ei în mod direct”, mai precizează Acțiunea 2012.

„Îi chemăm pe toți oamenii din raioanele Republicii Moldova să se organizeze în echipe și să vină la Chișinău, la Marea Adunare Națională, pentru a contribui la schimbare, pentru a demonstra că împreună suntem o forță”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul BUN, citat în comunicat.

Reprezentanții tuturor categoriilor sociale vor ține discursuri pe scena special amenajată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Marea Adunare Națională începe duminică la ora 14:00, după care mii de participanți vor porni în marș pe jos, spre Prut, unde pe 11 iulie va avea loc Podul de Flori de la Ungheni.

Tags:
Inchide