Ministerul Apărării de la Chişinău: Informațiile pe care le avem nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei

Ministerul Apărării de la Chişinău: Informațiile pe care le avem nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 11/05/2022, 20:03
Actualizat: 11/05/2022, 20:05

Ministerul Apărării de la Chişinău a transmis că informaţiile din prezent nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei. Precizările oficialilor de la Chișinău vin după ce şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, a declarat că Rusia vrea să extindă războiul în Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova.

Prin intermediul unui comunicat, oficialii de la Chișinău i-au rugat pe cetățeni să evite „orice speculaţii” şi „să nu scoată din context” declaraţiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines.

„Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare”, a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău.

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au mai precizat și că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor” reprezintă prioritatea lor principală și au făcut apel la „calm şi discernământ”. Ministerul Apărării a mai atenţionat și asupra faptului că scoaterea din context a declaraţiilor făcute de Avril Haines „creează stări de nelinişte şi frică în societate” , transmite Digi24.

Șefa spionajului din SUA susține că Vladimir Putin vrea să extindă războiul și în Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova.

Sursa foto: Mediafax Foto

Șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, a declarat marți că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să ocupe doar regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria.

În cadrul unei audieri în Congres, directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA a afirmat: „Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas”. Oficialul a mai precizat și că armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria.”

De asemenea, Avril Haines a atras atenția asupra faptului că liderul de la Kremlin „mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava”.