Ministrul britanic de Interne: Finlanda și Suedia trebuie să adere la NATO „cât mai curând posibil”

Ministrul britanic de Interne: Finlanda și Suedia trebuie să adere la NATO „cât mai curând posibil”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/05/2022, 13:19

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat luni că Finlanda și Suedia ar trebui să adere la NATO „cât mai curând posibil”.

De asemenea, aceasta spune că „aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei”, potrivit Agerpres.

„Regatul Unit sprijină ferm cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei. Ele ar trebui să fie integrate în Alianţă cât mai curând posibil, aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei”, a declarat Liz Truss.

Guvernul „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu acestea ca noi aliaţi din NATO şi este pregătit să le ofere toată asistenţa în cursul procesului de aderare”, a adăugat ea.

Declarațiile lui Truss vin în contextul în care, săptămâna trecută, Marea Britanie a semnat acorduri de apărare și protecție reciprocă în cazul unei agresiuni cu cele două țări nordice, înainte ca Finlanda și Suedia să anunțe deciziile lor de aderare la NATO.

Aceste acorduri „demonstrează angajamentul nostru ferm şi fără echivoc faţă de ambele ţări în cursul acestui proces şi dincolo de acesta”, a spus şefa diplomaţiei de la Londra.

Vladimir Putin, nemulțumit de dorința Finlandei și Suediei de a adera la NATO

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, la summit-ul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar a avertizat că Moscova va reacționa la extinderea infrastructurii militare pe teritoriile celor două state, pe măsură ce ambele țări se apropie de aderarea la NATO.

Liderul de la Kremlin a adăugat că extinderea NATO este o problemă pentru Rusia și că Moscova trebuie să analizeze îndeaproape încercarea Alianței Nord-Atlanntice de a-și spori influența la nivel global.

Finlanda și Suedia au confirmat că vor solicita aderarea la NATO, în ciuda avertismentelor din partea Rusiei, care a transmis că intrarea celor două țări în Alianța Nord-Atlantică ar reprezenta „o greșeală”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase