Vladimir Putin avertizează că Rusia va lua măsuri dacă NATO își va extinde infrastructura militară în Suedia și Finlanda

Vladimir Putin avertizează că Rusia va lua măsuri dacă NATO își va extinde infrastructura militară în Suedia și Finlanda
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/05/2022, 09:51

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, la summit-ul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar a avertizat că Moscova va reacționa la extinderea infrastructurii militare pe teritoriile celor două state, pe măsură ce ambele țări se apropie de aderarea la NATO.

Liderul de la Kremlin a adăugat că extinderea NATO este o problemă pentru Rusia și că Moscova trebuie să analizeze îndeaproape încercarea Alianței Nord-Atlanntice de a-și spori influența la nivel global.

Finlanda și Suedia au confirmat că vor solicita aderarea la NATO, în ciuda avertismentelor din partea Rusiei, care a transmis că intrarea celor două țări în Alianța Nord-Atlantică ar reprezenta „o greșeală”.

Finlanda are o graniță terestră de 1.300 de kilometri cu Rusia, iar Suedia are graniță maritimă cu Rusia.

Ambele țări au considerat de zeci de ani că aderarea la NATO ar reprezenta o provocare inutilă la adresa Moscovei. Cu toate acestea, schimbarea politicii celor două țări față de NATO vine în contextul invaziei Rusiei din Ucraina, notează Sky News.

Vladimir Putin: NATO creează probleme fără motiv

Putin a spus că extinderea NATO este folosită de Statele Unite într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă.

Liderul rus a spus că nu există nicio amenințare directă dacă Finlanda și Suedia intră în NATO, „dar extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va provoca cu siguranță un răspuns din partea noastră”.

„Care va fi acela (răspunsul Rusiei, n. red.), vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi. Se creează probleme fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință”, a declarat Vladimir Putin.

Între timp, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, i-a îndemnat pe ceilalți membri ai CSTO să rămână uniți și a acuzat Occidentul că prelungește conflictul din Ucraina pentru a încerca să slăbească Rusia cât mai mult posibil.

El a mai spus că „sancțiunile infernale” introduse de occident împotriva țării sale și a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă grupul ar fi vorbit cu o singură voce.