Ministrul francez de Interne: Problema romilor din România trimiși din Franța-complexă, nu poate fi rezolvată în câteva luni

Ministrul francez de Interne: Problema romilor din România trimiși din Franța-complexă, nu poate fi rezolvată în câteva luni
Publicat: 13/09/2012, 14:24
Actualizat: 02/02/2019, 01:52

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, joi, că problema romilor din România trimiși acasă din Franța este una complexă și care nu poate fi rezolvată în câteva luni, iar pentru rezolvarea acesteia nu discursurile contează și nici acuzațiile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, într-o conferință de presă la Câmpia Turzii, județul Cluj, că autoritățile franceze nu „stigmatizează” nici romii și nici România și a subliniat că Franța va continua atât implementarea unor politici de integrare a romilor, cât și pe cele de expulzare a acestora.

„Problema romilor din România trimiși din Franța este una complexă și care nu poate fi rezolvată în câteva luni. Este una cunoscută de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile contează, ci nici acuzațiile. Noi nu stigmatizăm nici romii și nici România. Franța are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontieră, luptă împotriva crimei organizate și face eforturi de integrare în Franța. Suntem conștienți că eforturile trebuie făcute întâi de toate aici, iar acesta este mesajul autorităților române”, a spus Valls.

Întrebat dacă Franța va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora în România, Valls a declarat că ambele soluții sunt luate în considerare.

„Amândouă vor fi continuate cu respectarea regulilor europene și franceze. Majoritatea romilor care sunt în Franța trebuie să revină în țările de origine”, a spus el.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Franței, Bernard Cazeneuve, a declarat, în aceeași conferință de presă, că problema integrării romilor nu este una care vizează doar cooperarea franco-română, ci mobilizarea tuturor actorilor implicați, și anume colectivitățile teritoriale care pot să colaboreze cu autoritățile române, Guvernul României care se implică și își asumă niște responsabilități, Guvernul francez, și nu în ultimul rând Uniunea Europeană.

Cazeneuve a afirmat că problema romilor a fost înscrisă pe ordinea de zi a viitorului Consiliul al miniștrilor de externe din UE.

Anterior conferinței de presă, consilierul de stat al premierului Victor Ponta Damian Drăghici a declarat că ministrul de Interne al Franței și cel al Afacerilor Europene au venit la Câmpia Turzii pentru a vedea un exemplu de bune practici care să fie preluat și extins în mai multe județe din România.

„Francezii se vor implica în acest proiect pentru că este unul de bună practică. Este un proiect prin care copiii romi sunt ajutați să se integreze și să vină la școală. Cel mai important lucru pentru romi este educația. Se încearcă găsirea unor modalități prin care statul român și cel francez să coopereze de așa natură astfel încât să nu mai existe această problemă, acest cerc vicios, noi îi trimitem la ei, ei îi retrimit la noi”, a spus Drăghici.

El a afirmat că pentru romii din România trebuie să fie găsită o modalitate prin care să li se asigure locuri de muncă și case unde să fie integrați, în România, iar dacă ajung în Franța și nu comit infracțiuni și acolo să fie tratați la fel, „să aibă un loc de muncă, educație și o casă”.

Cei doi miniștri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franța prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Miercuri, cei doi miniștri francezi s-au întâlnit cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Victor Ponta.

Șeful statului român le-a spus celor doi oficiali francezi că Bucureștiul nu poate accepta formulări de genul „România e responsabilă de alungarea populației de etnie romă”, Băsescu precizând: „România nu-și alungă niciun cetățean de pe teritoriul ei”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul nu se „derobează” de responsabilitatea care-i revine în ceea ce privește integrarea romilor și a apreciat că viitorul comunităților de romi trebuie să fie în Europa, dar în principal în țara de origine.

La finalul întâlnirii cu Victor Ponta, ministrul de Interne Manuel Valls a spus că Franța va continua să desființeze tabere ilegale de romi și să îi conducă pe membrii acestei comunități, „forțat sau ajutați”, la graniță pentru a se întoarce în țara de origine, dar va derula și programe de angajare sau școlarizare, atunci când este nevoie.

„Trebuie eliminate orice demagogie și stigmatizare și trebuie să găsim soluții foate concrete. Dorim ca, împreună cu autoritățile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluție de reintegrare a romilor în țara lor de origine”, a spus ministrul francez de Interne, Manuel Valls.

Comunitatea de romi în Franța este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „și alții care au sosit”.

Marți, acesta a declarat că Franța „nu poate primi toată mizeria lumii și a Europei”, el spunând că, înainte de sfârșitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriați prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliție, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga și protestul unor asociații, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârșitul lui august, Manuel Valls a anunțat, referitor la România și Bulgaria, că vrea „să înțeleagă de ce nu se desfășoară politici de inserție puternice”. Anterior, el a acuzat „țările de origine” că implimentează „politici care discrimnează de decenii aceste populații”, confruntate cu sărăcia, șomajul și analfabetismul.

Tags:
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...