Ministrul german de Externe: Germania este pregătită să participe la crearea în România a unui comandament NATO

Ministrul german de Externe: Germania este pregătită să participe la crearea în România a unui comandament NATO
Publicat: 08/03/2015, 13:57
Actualizat: 26/03/2019, 16:54

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care luni se va afla în vizită la București, spune, legat de rolul României în politica externă a Germaniei, că între cele două țări există o colaborare bazată pe încredere și că Germania este pregătită să participe la crearea în țara noastră a unor unități pentru integrarea forțelor NATO și a unui comandament multinațional de nivel divizie.

„Cu România realizăm, atât în contextul european, cât și în cel internațional, o colaborare bazată pe încredere. Performanțele României din ultimii 25 de ani merită respectul și recunoașterea noastră. În calitate de parteneri în Uniunea Europeană ne confruntăm astăzi cu aceeași misiune, cea de a consolida și proteja în mod credibil, în interior, valorile noastre europene: democrația și statul de drept. În exterior, împărtășim îngrijorările privind situația de securitate modificată din imediata noastră vecinătate. Acesta nu este doar un subiect comun la nivel de UE, ci își pune amprenta și pe colaborarea și solidaritatea noastră la nivel de NATO. Motiv pentru care salut anunțul României de a se implica și mai puternic în contextul alianței NATO. Și angajamentul Germaniei la măsurile de reasigurare și adaptare ale alianței este unul amplu. Suntem pregătiți să participăm la crearea în România a unor unități pentru integrarea forțelor NATO și a unui comandament multinațional de nivel divizie”, afirmă Frank-Walter Steinmeier în interviul pentru HotNews.

În ceea ce privește investițiile germane în România, Steinmeier spune că extinderea infrastructurii, mai multă siguranță juridică și licitații publice echitabile, precum și o administrație eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiționale luate în favoarea României.

„Prezența îndelungată și importantă a unor investitori germani în România demonstrează că interesul este mare. România rămâne în continuare o locație cu mare potențial. Aici firmele germane găsesc forță de muncă motivată și bine pregătită, unele locații bucurându-se de o lungă tradiție industrială. Însă, referitor la investiții, nu putem trece cu vederea faptul că în Europa concurența este mare. Dacă România dorește să atragă noi investitori și să extindă ramuri economice mai pretențioase, va trebui, în egală măsură, să continue să-și pună la punct propria competitivitate. Din contactele noastre cu companii am aflat că extinderea infrastructurii, mai multă siguranță juridică și licitații publice echitabile, precum și o administrație eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiționale, luate în favoarea României”, a mai afirmat ministrul german de Externe.

Frank-Walter Steinmeier va face, luni, o vizită în România, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Steinmeier va participa și la inaugurarea unei noi investiții a unei companii germane la București. De asemenea, el va merge și la Sibiu, unde va primi titlul de cetățean de onoare al orașului și va participa la manifestarea festivă a Forumului Democrat al Germanilor din România, care sărbătorește 25 de ani de existență.

Vizita în România a ministrului german de Externe are loc după ce în perioada 25-27 februarie președintele Klaus Iohannis s-a aflat la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel și cu președintele Joachim Gauck.

Două centre de comandă și control ale NATO vor fi înființate în România, iar acolo vor activa militari români, dar și din alte state membre, au decis, la încputul lunii februarie, miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în Dolj, este...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Lege pentru românii care au casă la curte. Este interzis lângă gardul vecinului
Viața la bloc. Ce poți face când asociația încalcă legea
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Au avut nevoie de 22 de ani pentru a-l restaura. Semnificaţiile incredibile ascunse de Da...
×