Momente jenante pentru Donald Trump: Tillerson anunță să președintele SUA așteaptă un răspuns de la Phenian, după ce s-a lăudat că se va întâlni cu Kim Jong-Un

Momente jenante pentru Donald Trump: Tillerson anunță să președintele SUA așteaptă un răspuns de la Phenian, după ce s-a lăudat că se va întâlni cu Kim Jong-Un
Publicat: 12/03/2018, 21:50

„Nu am auzit niciun mesaj direct din partea Coreei de Nord, deși așteptăm ceva direct din partea lor”, a declarat Rex Tillerson luni seară, citat de site-urile Politico.com și Axios.com.

Oficiali sud-coreeni au anunțat săptămâna trecută că Donald Trump a acceptat invitația Coreei de Nord la o întâlnire cu liderul Kim Jong-Un. Ulterior, Casa Albă a explicat că întrevederea va avea loc doar dacă regimul nord-coreean va evita testele balistice și nu va mai contesta exercițiile militare americano/sud-coreene.

Rex Tillerson a explicat că discuțiile privind scopul întrevederii sunt încă în „etapa preliminară”, precizând că „vor fi necesare condiții pentru stabilirea locației”.

„Știu că acestea sunt întrebări la care oamenii așteaptă cu nerăbdare răspunsuri. Eu aș spune să aibă răbdare, vom vedea ce se întâmplă”, a subliniat șeful diplomației americane.

În urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat „de unul singur” decizia de a se întâlni cu liderul Coreeei de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite, inclusiv în rândul funcționarilor de la Casa Albă.

Coreea de Nord, vizată de sancțiuni dure din cauza programelor de înarmare balistică și nucleară, vrea de mult timp lansarea negocierilor cu liderul celei mai puternice națiuni din lume, dar Statele Unite au evitat până acum negocierile directe. Decizia luată rapid de Donald Trump a generat surprindere inclusiv printre funcționarii de la Casa Albă, potrivit agenției Associated Press.

Tensiunile între Statele Unite și Coreea de Nord s-au intensificat în ultimul an, după o serie de teste nucleare și balistice efectuate de Phenian. Pe fondul tensiunilor, Donald Trump a amenințat cu distrugerea Coreea de Nord, iar Kim Jong-Un a avertizat că ar putea lansa atacuri nucleare contra SUA.