• Publicat:
Internațional

Moscova respinge propunerea de înlocuire a trupelor ruse cu trupe ONU în Transnistria

Moscova respinge  propunerea de înlocuire a trupelor ruse cu trupe ONU în Transnistria
Moscova a respins ca "foarte periculoasă" o propunere a ministrului moldovean al Apărării Anatol Șalaru de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria cu trupe ONU.

Ministrul moldovean „propune înlocuirea trupelor ruse de menținere a păcii, care joacă un rol-cheie în implementarea operațiunii de menținerea păcii în Transnistria – ce s-a dovedit eficientă, cu trupe de menținerea păcii cu un mandat ONU”, a declarat miercuri Maria Zaharovna, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată joi de protalul Sputnik.

„Este evident că aceste circumstanțe sunt foarte periculoase și, desigur, în contradicție cu dorința noului Cabinet moldovean de a dezvolta relațiile moldoveano-ruse”, a apreciat ea.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova și nici de către comunitatea internațională, și-a declarat independența față de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 și s-a încheiat cu un armistițiu pe 21 iulie 1992.

Armistițiul a instituit un contingent rusesc de menținerea păcii 1.200 de militari, meținut pe teritoriul moldovean până în prezent.

Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menținerea păcii și protejarea armamentului și securității regiunii separatiste moldovene, în contextul în care în zona în care este menținut nu au avut loc incidente armate de la armistițiul din 1992.

În total 1.500 de militari ruși sunt staționați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusești în această fostă republică sovietică. Activitatea restului „pacificatorilor” este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei.

Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene și, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Inchide