„Mulțumim, Nigel Farage”. Efectul neașteptat al popularității eurofobilor din UKIP

„Mulțumim, Nigel Farage. Efectul neașteptat al popularității eurofobilor din UKIP
Publicat: 23/10/2014, 15:36

Majoritatea (56 la sută) britanicilor vor ca țara lor să rămână în Uniunea Europeană, un nivel fără precedent în ultimii 23 de ani, sociologii sugerând că aceasta ar putea fi o urmare a creșterii popularității partidului UKIP, relatează presa din Regat.

Sprijinul pentru partidul UKIP al lui Nigel Farage a crescut cu 13 puncte procentuale începând din 2012, iar sprijinul față de rămânerea în UE a crescut cu 12 puncte procentuale, în timp ce premierul David Cameron se pregătește să renegocieze apartenența Marii Britanii la blocul comunitar.

Sondajul realizat de IpsosMORI arată că această creștere a popularității UKIP coincide cu creșterea numărului de britanici care vor ca țara lor să rămână membră a Uniunii Europene. Sociologii susțin că există o legătură directă între cele două creșteri, întrucât susținătorii celorlalte partide au devenit mai hotărâți să nu rupă relațiile cu Bruxelles-ul pe fondul popularității tot mai mari a UKIP.

Peste jumătate (51 la sută) dintre conservatori, 73 la sută dintre laburiști și 82 la sută dintre liberali vor ca Marea Britanie să rămână în interiorul UE. Prin contrast, susținătorii UKIP care vor acest lucru sunt doar în proporție de 11 la sută.

Alisdair McIntosh, director al New Europe susține însă că „cetățenii recunosc importanța beneficiilor economice de a rămâne în cadrul UE”. „Politicienii se înșală dacă se gândesc că oamenii vor să audă o retorică eurosceptică și mai puternică, mai ales într-o perioadă de nesiguranță economică și politică”, adaugă el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase