• Publicat:
Internațional

Namibia a organizat primul vot electronic din Africa. Măsura luată pentru a preveni frauda și votul dublu

Namibia a organizat primul vot electronic din Africa. Măsura luată pentru a preveni frauda și votul dublu
Namibia a organizat vineri, 28 noiembrie, primul mare scrutin electronic din Africa.

Namibia a organizat vineri primul mare scrutin electronic din Africa, pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Fiecare înscris a trebuit să își înmoaie un deget în cerneală indelebilă pentru a preveni frauda și votul dublu, apoi să se ducă în fața unui aparat verde și alb de dimensiunea unui calculator mai mare unde erau afișate numele și portretele candidaților, relatează Agerpres.

Partidul SWAPO a prezentat o listă „zebră” alternând un bărbat, o femeie, pentru a consolida prezența feminină în adunare, care a scăzut la 25 din 72 de locuri în alegerile din 2009.

Aproximativ 1,2 milioane de namibieni au fost chemați la urne în 4.000 de secții de votare în această țară din Africa australă cucerită și administrată de Africa de Sud după colonizarea germană.

Mai multe secții de votare și-au prelungit programul, întrucât la ora închiderii urnelor, sute de persoane se aflau încă la coadă.

Potrivit sursei citate, namibienii au avut de ales între nouă candidați la președinție, în vreme ce 96 de locuri de deputați au trebuit ocupate.

Deja prim-ministru timp de doisprezece ani de la independență în 1990, Hage Geingob, 73 de ani, redevenit prim-ministru în 2012, este de așteptat să-i succeadă șefului statului în exercițiu, Hifikepunye Pohamba, care nu se poate prezenta după două mandate.

Organizația poporului din Africa de Sud-Vest /SWAPO/, cel mai mare partid din țară, este sigură de victoria sa, în ciuda amplificării criticilor asupra ritmului lent al schimbărilor și unor acuzații de corupție.

Potrivit sursei citate, și alte țări africane, cum ar fi Kenya, au introdus înregistrarea electronică a alegătorilor, dar fără a ajunge până la vot.

Inchide