NATO: Avioane rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre. Rusia a lansat simultan 4 formații aeriene la granițele Alianței

NATO: Avioane rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre. Rusia a lansat simultan 4 formații aeriene la granițele Alianței
Publicat: 30/10/2014, 13:00

Avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, marți și miercuri, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau „manevre” deasupra Mării Negre, Mării Baltice și Mării Nordului, precizează Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat de presă.

„Intensitatea acestor zboruri rusești reprezintă un nivel neobișnuit de activitate aeriană deasupra spațiului european”, arată NATO.

Miercuri după-amiază, radarele NATO au detectat și au urmărit patru aeronave rusești deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional. A fost vorba despre două bombardiere TU-95 Bear-H și de două avioane de luptă Su-27. Avioanele de luptă ale Turciei le-au interceptat, iar NATO a continuat să le urmărească în spațiul aerian.

Deasupra Mării Nordului și a Oceanului Atlantic, au fost de asemenea interceptate 8 avioane rusești, miercuri. Radarele NATO le-au detectat zburând în formație, deasupra Mării Nordului. Avioane F-16 ale Norvegiei le-au interceptat și au identificat 4 bombardiere TU-95 Bear-H și 4 avioane-cisternă de alimentare Il-78. Formația rusească a zburat deasupra Mării norvegiene, prin spațiul internațional, apoi au continuat peste Marea Nordului. Aici au fost interceptate de avioane Typhoon ale Marii Britanii. Când au ajuns deasupra Oceanului Atlantic, avioanele rusești au fost preluate de avioane F-16 ale Portugaliei. Rușii s-au întors prin vestul Marii Britanii, către Rusia. Aeronavele rusești nu au comunicat planurile de zbor și nici nu au avut contact radio cu autoritățile de control de trafic aerian civile, neavând nici echipament de poziționare automată prin satelit la bord.

În aceeași după-amiază de miercuri, radarele NATO au detectat deasupra Mării Baltice mai multe avioane rusești, prin spațiul aerian internațional. A fost vorba de 2 MiG 31, 2 Su-34, un Su-27 și 2 Su-24. Avioanele F-16 ale Portugaliei, care asigură misiunea de Poliție Aeriană în spațiului aerian baltic au intervenit, iar avioanele rusești s-au întors în spațiul Rusiei.

În aceeași zonă, marți după-amiază a avut loc un incident similar, când cele 7 avioane de luptă rusești au procedat la fel. Atunci, ele au zburat peste Golful Finlandei și au fost interceptate de avioanele Typhoon ale Germaniei, din misiunea NATO de Poliție Aeriană peste spațiul baltic. Au intervenit de asemenea avioanele Danemarcei, Finlandei și Suediei, ultimele două nefiind membre NATO. Avioanele rusești s-au îndreptat către exclava rusească Kaliningrad. Aeronavele au comunicat un plan de zbor și aveau echipamente de localizare prin satelit, dar nu au comunicat radio cu autoritățile de control al traficului aerian.

În 2014, NATO a avut peste 100 de misiuni de interceptare a aeronavelor Rusiei. Cifra este de trei ori mai mare față de 2013, anunță NATO. Procedura de ridicare de la sol a aeronavelor NATO și de interceptare a unor aeronave care nu se identifică este standard. NATO arată însă că practica Rusiei pune în pericol aviația civilă, pentru că deseori nu comunică planurile de zbor și nici nu folosesc transmițătoarele de poziționare de la bord. Astfel, controlorii de trafic aerian civili nu pot detecta aceste aeronave.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani