NATO se reunește la cererea Turciei. Care este riscul izbucnirii unui război cu Siria

NATO se reunește la cererea Turciei. Care este riscul izbucnirii unui război cu Siria
Publicat: 24/06/2012, 19:36
Actualizat: 25/06/2012, 07:45

NATO a confirmat duminică după-amiază că o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord va avea loc marți la Bruxelles la cererea Turciei, după ce unul dintre avioanele sale de vânătoare a fost doborât vineri de Siria în Marea Mediterană, relatează AFP.

„Consiliul Atlanticului de Nord se va reuni marți la cererea Turciei”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. O sursă diplomatică turcă a declarat duminică, la Ankara, că Turcia cere această reuniune urgentă a celor 28 de ambasadori aliați, care va avea loc la sediul Alianței din Bruxelles.

Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO, care prevede că țările membre pot aduce o problemă în atenția Consiliului Alianței Nord-Atlantice și o pot dezbate cu aliații, a subliniat această sursă sub acoperirea anonimatului, adăugând că reuniunea este prevăzută pentru marți.

Acest articol stipulează că „părțile se vor consulta de fiecare dată dacă, după părerea uneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”.

Turcia a acuzat duminică Siria că a doborât unul dintre avioanele sale de vânătoare, care era dezarmat și se afla în misiune de antrenament, în spațiul aerian internațional și nu în spațiul sirian, așa cum a afirmat Damascul.

Avionul militar turc doborât în Siria se afla în spațiul aerian internațional și nu în spațiul aerian sirian, a declarat duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul efectua o misiune de antrenament și un test al sistemului radar, fără a fi înarmat, relatează AFP.

„Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spațiul aerian internațional, la 13 mile nautice de Siria”, a declarat el pentru postul public de televiziune TRT.

Ministrul a insistat asupra faptului că avionul turc F-4 Phantom zbura singur și nu avea „nicio misiune, inclusiv nici cea de strângere de informații, deasupra Siriei”.

Davutoglu a recunoscut totuși că avionul a intrat la un moment dat în spațiul aerian sirian, în timpul incidentului de vineri.

„Aparatul nu a arătat niciun semn de ostilitate față de Siria și a fost doborât la aproximativ 15 minute după ce a încălcat pentru un moment spațiul aerian sirian”, a declarat el.

Davutoglu a adăugat că radarele turce le-au cerut celor doi piloți ai avionului să părăsească spațiul aerian sirian, dar din Siria nu a venit niciun avertisment.

„Sirienii știau bine că este vorba despre un avion militar turc și natura misiunii sale”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că aparatul de zbor efectua, fără armament, o misiune de antrenament și un test al sistemului de radar din Marea Mediterană.

Un război NATO-Siria?

Mai mulți comentatori au pus în discuție problema articolului 5 din Tratatul NATO, care prevede că dacă un stat aliat este atacat, se consideră că întreaga Alianță Nord-Atlantică a fost atacată. Astfel, dacă un stat NATO se consideră atacat, el poate cere asistența Alianței pentru a răspunde militar.

Opozanții acestei teorii susțin că există dubii dacă invocarea acestui articol va duce la izbucnirea unui război NATO-Siria, similar cu intervenția Libiei.

Grupul american Atlantic Council arată că există două mari probleme în declanșarea unui război NATO-Siria. Prima privește problema atacului: poate fi calificată reacția Siriei un atac, chiar dacă a fost supradimensionată și aparent lipsită de motiv?

A doua problemă privește însăși aplicarea articolului 5. NATO poate decide că acest atac intră sub incidența articolului 5, dar nimic nu obligă Consiliul Alianței să declanșeze un atac asupra Siriei. NATO trebuie să decidă ce măsuri se impun în acest caz, iar acestea nu este obligatoriu să fie de natură militară.

Articolul 5 a fost invocat de SUA, după atacurile de la 11 septembrie 2001, împotriva Afganistanului. Atunci, Alianța a decis să susțină militar SUA în intervenția sa.

În prezent, atât poziția Consiliului de Securitate al ONU, cât și cea a NATO nu favorizează un conflict cu Siria. La ONU, Rusia și China își exercită dreptul de veto în această problemă, iar secretarul general al NATO a explicat recent că Alianța nu ia în calcul o intervenție similară cu cea din Libia.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Rușii cutremură Europa! Vor lovi tot continentul. Nici România nu va scăpa
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii