NATO va contracara acțiunile agenților ruși, ca reacție la acte de sabotaj /Opt țări, inclusiv ROMÂNIA, vor ca UE să limiteze circulația diplomaților

Publicat: 13/06/2024, 17:32

Alianța Nord-Atlantică intenționează să acționeze pentru contracararea activităților ostile ale Rusiei, care includ acte de sabotaj și atacuri cibernetice, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce mai multe țări, inclusiv România, solicită Uniunii Europene să restricționeze deplasările diplomaților ruși.

”Mă aștept ca miniștrii Apărării din cadrul NATO să abordeze campania rusă de activități ostile împotriva statelor membre, am observat câteva cazuri de sabotaj, de tentative de incendiere, atacuri cibernetice și dezinformare. Vom elabora opțiuni de ripostă din partea NATO, mă aștept să includă intensificarea monitorizării, schimburi de informații secrete, consolidarea apărării infrastructurii esențiale, inclusiv a infrastructurii submarine și cibernetice, dar și restricții privind personalul serviciilor secrete ruse în spațiul Alianței”, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mai multe țări din UE, inclusiv România, cer limitarea deplasărilor diplomaților ruși

Miniștrii de Externe din opt state europene au cerut joi Uniunii Europene să interzică circulația liberă a diplomaților ruși în spațiul comunitar și să o limiteze la țara în care sunt acreditați.

”Libertatea de deplasare prin Spațiul Schengen a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu din Rusia, acreditați într-un stat-gazdă, facilitează activitățile nocive”, arată scrisoarea, vizualizată de agenția Reuters.

Miniștrii de Externe avertizează că ”activitățile de colectare de informații sau pregătirea de acte de sabotaj sunt principalele sarcini pentru un număr mare de diplomați ruși activi în Uniunea Europeană”.

”Credem că UE ar trebui să aplice strict principiul reciprocității și să restricționeze deplasările membrilor misiunilor diplomatice ruse la statul în care sunt acreditați. Această măsură va limita semnificativ spațiul operațional al agenților ruși”, afirmă miniștrii de Externe din România, Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia.

Potrivit analiștilor occidentali, Rusia ar putea recurge la activități hibride, inclusiv la acte de sabotaj, pentru erodarea sprijinului acordat Ucrainei. Serviciile ruse sunt deja suspectate de o serie de incidente produse în Marea Britanie, Estonia, Germania, Polonia și Lituania.

În aprilie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au exprimat preocupări privind activitățile subversive ale Rusiei în Europa.

În ultimele săptămâni, Administrația de la Moscova a avertizat Occidentul din cauza furnizării de armament Ucrainei cu care să comită atacuri pe teritoriul Rusiei.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia analizează posibilitatea furnizării de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune adversarilor Occidentului din întreaga lume. Putin a lansat avertismentul în contextul în care state din cadrul Uniunii Europene și NATO, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, oferă Ucrainei armament cu care să atace teritoriul Rusiei.

Foto: Profimedia

Citește și:

Violențe în Camera Deputaților din ITALIA, în timpul dezbaterilor privind autonomia diferențiată

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...