Nelson Mandela, între viață și moarte, înconjurat de familia sa

Nelson Mandela, între viață și moarte, înconjurat de familia sa
Publicat: 25/06/2013, 13:19
Actualizat: 09/07/2013, 15:01

Africa de Sud se pregătea pentru ce este mai rău, luni, realizând că fostul președinte Nelson Mandela, spitalizat de 17 zile și în vârstă de aproape 95 de ani, se află acum între viață și moarte, cu familia sa lângă el, relatează AFP.

Nelson Mandela „se află încă în stare critică la spital”, a declarat șeful de stat Jacob Zuma pentru presa internațională de la Johannesburg, repetând termenii folosiți în ajun pentru a anunța o degradare bruscă a stării de sănătate a acestui erou național.

„Medicii fac tot posibilul pentru a îi asigura bunăstarea și confortul”, a adăugat acesta, fără a dezvălui tipul de tratament primit de Mandela.

„Am fost la spital ieri seară (duminică) (…) Dată fiind ora, acesta dormea deja, l-am văzut, am discutat puțin cu doctorii și soția sa Graca Machel. Nu sunt în măsură să vă dau alte detalii, nu sunt doctor”, a adăugat acesta în cadrul acestei conferințe de presă prevăzută de mult timp pentru a vorbi despre alegerile din 2014.

Tras la față, acesta a vorbit despre „un moment dificil”. Eroul luptei împotriva apartheid urmează să sărbătorească vârsta de 95 de ani la 18 iulie. Însă el îndură de doi ani și jumătate infecții pulmonare care i-au impus o spitalizare în patru reprize din decembrie.

La Mediclinic Heart din Pretoria, Nelson Mandela este vegheat zi și noapte de Graca, soția sa de 15 ani.

Winnie Madikizela-Mandela, fosta parteneră de luptă împotriva apartheid de care Mandela a divorțat în 1996, s-a întors și ea din nou luni după-amiază alături de acesta. Fotografiile jurnaliștilor o arată pe Winnie la coborârea dintr-un BMW cu girofaruri, fața puțin încordată și mascată de ochelari negri, alături de fiica sa Zindzi. Zenani Mandela-Dlamini, o altă fiică a lui Nelson Mandela, a sosit separat.

Ministrul Apărării Nosiviwe Mapasi-Nqakula, care se ocupă și de sănătatea foștilor președinți, l-a vizitat și el pe Mandela.

Nelson Mandela „este împăcat cu sine însuși”, a asigurat fiica sa cea mare, Makaziwe. „A dat atât de multe lumii. Cred că este împăcat”, a declarat ea.

Evocând posibilitatea ca acestea să fie „ultimele momente” de intimitate între copii și tată, ea a deplâns „frenezia presei” care s-a adunat din lumea întreagă.

În apropierea spitalului, ca și la Soweto, locație semnificativă pentru lupta anti-apartheid, majoritatea sud-africanilor au acceptat cu regret că pagina Mandela s-ar putea întoarce.

Considerat ca fiind părintele tinerei democrații multirasiale sud-africane, Mandela simbolizează obținerea pentru prima dată a dreptului de vot de către majoritatea neagră în 1994 și sfârșitul suferințelor îndurate în timpul regimului rasist al apartheid.

Obama așteptat la sfărșitul săptămânii

Președintele Jacob Zuma a asigurat luni dimineață că vizita președintelui american Barack Obama, așteptat vineri seară în Africa de Sud în cadrul unui turneu african, este încă în vigoare.

Până duminică seară, veștile despre sănătatea lui Mandela din partea președinției sau a familiei au fost liniștitoare, zvonurile anunțând chiar ieșirea acestuia din spital. Cvasi-totalitatea trimișilor speciali ai presei străine se întorseseră acasă iar fostul președinte Thabo Mbeki, apropiat al lui Mandela, asigura că acesta nu este pe moarte.

Însă postul de televiziune american CBS a fost primul care a contrazis acest optimism. Conform CBS, care repetă că Nelson Mandela a fost „reanimat” la sosirea sa la spital, ficatul și rinichii acestuia funcționează doar la 50 la sută, „nu mai reacționează” și „nu a deschis ochii de zile”.

Conform CNN, Makaziwe Mandela a dezmințit totuși aceste afirmații și a asigurat că el a deschis ochii.

Problemele pulmonare ale lui Nelson Mandela sunt probabil legate de sechelele unei tuberculoze contractate în timpul șederii sale pe insula-închisoare Robben Island, în largul Capului Bunei Speranțe, unde a petrecut 18 din cei 27 de ani de detenție în închisorile regimului rasist al apartheid-ului.

Eliberat în 1990, acesta a primit în 1993 premiul Nobel pentru pace – împreună cu ultimul președinte al apartheid, Frederik de Klerk – pentru că au evitat un război civil pe care mulți îl declarau inevitabil.

Lider prin consens între 1994 și 1999, Mandela a cucerit inimile minorității albe împotriva cărei putere și brutalitate a luptat anterior.

Unul dintre cele mai frumoase gesturi de reconciliere ale sale a avut loc la 24 iunie 1995, acum 18 ani, când echipa de rugby Springboks, simbol de durată al puterii albe, a câștigat cupa mondială la Johannesburg, Nelson Mandela, îmbrăcat în tricoul echipei, a înmânat el însuși trofeul căpitanului. Acest episod a fost imortalizat în filmul regizat de Clint Eastwood, „Invictus”.

S-au împlinit 161 de ani de la nașterea catalanului Antoni Gaudi, arhitectul Sagrada Familia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Un agent de securitate al lui Drake a fost împușcat la locuința rapperului. Ce se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se schimbă legea pentru cei cu card de sănătate. Decizie la Guvern: La fel ca...
Fraudă pe internet. Noua înșelătorie cu Marele Premiu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Cristina Spătar a suferit într-un grav accident în timp ce mergea spre casă: ”Au venit...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. De ce sunt roșiile roșii?