LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Benjamin Netanyahu declară că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Benjamin Netanyahu declară că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război
Publicat: 03/12/2023, 10:18
Actualizat: 03/12/2023, 13:59
13:58

IDF anunţă că a descoperit peste 800 de puţuri de tunel în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Hamas

Forţele de apărare israeliene afirmă că trupele au descoperit peste 800 de puţuri de tunel în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei terestre, la finalul lunii octombrie, informează Times of Israel.

IDF afirmă că aproximativ 500 dintre ele au fost deja distruse, fie prin detonarea unor cantităţi mari de explozibili în interior, fie prin sigilarea lor.

Potrivit IDF, multe dintre tuneluri fac legătura între „active strategice” ale Hamas.

IDF afirmă că a distrus, de asemenea, sute de kilometri de tuneluri, în afară de puţuri, conform News.ro.

„Puţurile se aflau în zone civile, iar multe dintre ele erau situate în apropierea sau în interiorul unor instituţii de învăţământ, grădiniţe, moschei şi locuri de joacă”, precizează IDF.

12:46

După ce vineri nu a permis intrarea de combustibil în Gaza, Israelul a facilitat, sâmbătă, livrarea a 138.000 de litri

Israelul a facilitat, sâmbătă, intrarea în Gaza a 138.000 de litri de combustibil, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, relatează Times of Israel.

Aceasta este cea mai mare cantitate de combustibil permisă în Gaza într-o singură zi de la începutul războiului, potrivit cifrelor OCHA.

Israelul nu a permis vineri – prima zi de la căderea armistiţiului dintre Israel şi Hamas – aducerea de combustibil în Gaza.

Statele Unite au transmis Israelului că doresc ca livrarea de ajutoare să continue la acelaşi nivel atins în timpul armistiţiului, când 200 de camioane intrau în fiecare zi. Doar câteva zeci au intrat vineri în Gaza, în timpul armistiţiului, potrivit News.ro.

12:14

Şeful Pentagonului cere Israelului să protejeze civilii palestinieni din Fâşia Gaza: Dacă împingi civilii în braţele inamicului, înlocuieşti o victorie tactică cu o înfrângere strategică

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cerut Israelului, care şi-a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, să protejeze civilii palestinieni, subliniind că aceasta este o condiţie prealabilă pentru victoria pe teren împotriva Hamas, relatează lefigaro.fr.

El s-a exprimat la o zi după reluarea luptelor dintre Israel şi Hamas, în contextul în care armata israeliană şi-a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, după un armistiţiu de şapte zile.

Fostul general, care a luptat în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Statul Islamic, a explicat că „lecţia care trebuie învăţată nu este că ai garanţia că vei câştiga un război urban dacă protejezi civilii. Lecţia este că poţi câştiga un război urban doar dacă protejezi civilii”, scrie News.ro.

11:16

Israelul bombardează Fâşia Gaza, iar Hamas lansează rachete asupra Tel Aviv-ului

Forţele de apărare israeliene (IDF) au continuat să bombardeze din aer „ţinte teroriste” în Fâşia Gaza – în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică – cu avioane de luptă şi elicoptere şi au recomandat evacuarea a şase cartiere din oraşul Khan Yunis, în sudul enclavei, au informat IDF, citate de DPA şi EFE.

„În cursul nopţii trecute, avioane de luptă şi elicoptere ale forţelor noastre aeriene au atacat ţinte teroriste în Fâşia Gaza, inclusiv tuneluri ale teroriştilor, centre de comandă şi depozite de arme”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene într-un comunicat.

O dronă înarmată, care a fost ghidată de trupele terestre, a eliminat cinci terorişti Hamas, au indicat IDF, conform Agerpres.

Unităţi navale ale marinei israeliene au atacat ţinte Hamas şi au sprijinit trupele terestre de pe mare sâmbătă. Printre ţintele vizate, IDF au menţionat infrastructura teroristă, ambarcaţiuni operate de Hamas şi armament.

Sirenele de alarmă au răsunat la Tel Aviv sâmbătă seara târziu, iar mai multe explozii au fost auzite în centru, în primele atacuri cu rachete de la încheierea încetării focului, vineri. Brigăzile Qassam – aripa militară a grupării Hamas – au revendicat atacul.

Netanyahu declară că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează EFE şi The Times of Israel.

„Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel” ca Hamas, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o „nouă viziune, o schimbare” în enclava palestiniană, care să implice „securitatea şi controlul israelian”.

„Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit”, a adăugat el.

În cursul conferinţei de presă susţinute la cartierul general al armatei din Kiryah (în Tel Aviv), Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o „greşeală teribilă”.

Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas „până la capăt” şi până la „victoria finală” asupra organizaţiei teroriste, afirmând că nu a reuşit să facă acest lucru în cursul precedentelor cicluri de conflict, întrucât nu a existat un consens intern sau internaţional în acest sens, conform Agerpres.

„Desigur, resimţim presiunea internaţională”

SUA, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului, dar Netanyahu respinge această posibilitate, argumentând că ANP şi Hamas au în comun „ideologia care neagă existenţa Israelului”.

Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, presiunilor internaţionale din ce în ce mai accentuate pentru o încetare a focului în războiul împotriva Hamas, care a început la 7 octombrie şi continuă să provoace morţi, răniţi şi strămutări în Fâşia Gaza.

„Desigur, resimţim presiunea internaţională, nu o voi nega, dar, de când a început războiul, am creat un spaţiu internaţional împotriva acestei presiuni, vorbesc cu zeci de lideri în fiecare zi (…) Nu suntem întotdeauna de acord, dar până la urmă este războiul nostru, noi suntem cei care decidem”, a subliniat Netanyahu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?