Netanyahu, supus presiunilor intense pentru a demisiona /Opoziția evocă posibilitatea unui Guvern alternativ

Netanyahu, supus presiunilor intense pentru a demisiona /Opoziția evocă posibilitatea unui Guvern alternativ
Publicat: 08/01/2024, 16:14

Yair Lapid, liderul opoziției din Israel, a intensificat, luni, presiunile asupra Guvernului Benjamin Netanyahu, cerând dizolvarea Cabinetului de uniune națională și evocând posibilitatea de a crea o entitate guvernamentală alternativă.

Yair Lapid, liderul formațiunii de opoziție Yesh Atid (Există Viitor, centru), le-a cerut politicienilor Benny Gantz, Gadi Eizenkot și Gideon Saar să se retragă din Guvernul de uniune format de premierul Benjamin Netanyahu după atacurile islamiste din 7 octombrie, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului.

”Guvernul nu este capabil să conducă țara, Netanyahu nu este capabil să conducă țara”, a declarat Yair Lapid, potrivit cotidianului Haaretz.

Benny Gantz, Gadi Eizenkot și Gideon Saar s-au alăturat Guvernului ”pentru că au crezut că era un lucru bun pentru țară, dar acum nu mai pot continua să îl susțină”. ”Atât timp cât rămân acolo, alături de Netanyahu, îi conferă legitimitate”, a subliniat Yair Lapid.

Liderul opoziției a avertizat că va susține orice acțiune pentru înlăturarea de la putere a Guvernului de dreapta condus de Netanyahu. Yair Lapid a semnalat intenția de a forța convocarea alegerilor anticipate sau de a înființa un guvern alternativ.

”Este posibil să susținem înființarea în scurt timp a unui guvern interimar larg și rezonabil”, care să le ofere susține rezerviștilor militari, să voteze un buget național, să obțină eliberarea ostaticilor și să prezente un plan de reconstrucție, a subliniat Yair Lapid.

Înaintea atacurilor islamiste din octombrie 2023, premierul Benjamin Netanyahu era supus unor presiuni intense pentru a demisiona din cauza reformei justiției, care viza reducerea prerogativelor Curții supreme. Acum, Netanyahu este criticat din cauza vulnerabilităților de securitate care au facilitat comiterea atentatelor și din cauza modului în care se derulează ofensiva militară din Fâșia Gaza.

Benny Gantz, ministru fără portofoliu în Cabinetul de război din Israel, i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să aleagă între unitatea guvernamentală și jocurile politice. Gantz i-a atribuit lui Netanyahu vina pentru atacurile frecvente ale miniștrilor de extremă-dreapta la adresa șefului Statului Major, generalul Herzl Halevi. Conform unor surse citate de presa israeliană, o ședință de guvern desfășurată săptămâna trecută a fost marcată de tensiuni de amploare, iar unii participanți ar fi încercat chiar să îl agreseze pe șeful Statului Major.

”Cabinetul ar fi trebuit să discute procese strategice care vor afecta continuarea ofensivei și securitatea noastră în viitor. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar premierul este responsabil. Trebuie să rezolve aceste probleme, trebuie să aleagă între unitate, între securitate și politică. Dacă unitatea și securitatea sunt importante, atunci trebuie să organizăm o reuniune esențială pe tema continuării luptelor. Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost un atac motivat politic, în mijlocul unui război. Eu am participat la multe ședințe, iar un astfel de comportament nu a mai fost și nu trebuie să se repete”, a declarat Benny Gantz vineri.

Citește și:

VIDEO | Ministrul german de Externe vrea să furnizeze avioane Eurofighter Arabiei Saudite /Ideea este contestată de propriul partid

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...