Noi acuzații grave în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Alți foști membri ai echipei lui Trump, luați în vizor de procurori

Noi acuzații grave în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Alți foști membri ai echipei lui Trump, luați în vizor de procurori
Publicat: 23/02/2018, 08:24
Actualizat: 17/04/2018, 22:26

Cele 32 de capete de acuzare depuse de către procurorul Robert Mueller în fața unei instanțe federale din Alexandria, statul Virginia, vizează infracțiuni de fraudă bancară și întocmirea unor declarații fiscale false.

Potrivit dosarului de inculpare, Paul Manafort – directorul fostei echipe de campanie a președintelui Donald Trump – și subalternul său Rick Gates ar fi comis infracțiunile de spălare de bani (în valoare de peste 30 de milioane de dolari) și fraude bancare pentru obținerea unor împrumuturi. Cei doi ar fi folosit fonduri din conturi secrete de tip off-shore pentru a duce o viață de lux.

Paul Manafort și Rick Gates se confruntă deja cu un dosar penal într-o instanța federală din Washington, D.C., fiind acuzați de conspirație la spălare de bani, deturnare de fonduri publice și ascunderea faptului că au desfășurat activități de lobby în Ucraina, având legături cu oligarhi ucraineni și ruși.

Purtătorul de cuvânt al lui Paul Manafort, Jason Maloni, a precizat că Manafort nu se face vinovat de noile acuzații, care „nu au nimic de-a face cu Rusia și interferențele în alegerile din 2016”. Avocatul Casei Albe, Ty Cobb, a refuzat să comenteze această anchetă.

Manafort, în vârstă de 68 de ani, s-a alăturat echipei de campanie a lui Donald Trump în martie 2016 și a fost directorul acesteia în intervalul iunie-august 2016. Rick Gates, în vârstă de 45 de ani, a colaborat cu Paul Manafort începând din anul 2006 la o firmă internațională care a desfășurat activități de lobby inclusiv în Ucraina. În martie 2016, Rick Gates s-a alăturat echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, fiind consilier politic și adjunct al lui Paul Manafort.

Activele financiare ale lui Paul Manafort sunt substanțiale, dar dificil de cuantificat, deoarece a depus cereri de împrumut și alte documente financiare pentru sume care au variat între 19 și 136 de milioane de dolari. Manafort deține sau controlează mai multe entități și conturi la nivel mondial, inclusiv din Cipru, Grenadine, Seychelles și Anglia. În plus, acesta deține trei pașapoarte americane.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.