NOUA DINASTIE ROȘIE A CHINEI: începe epoca „prințului” Xi

Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 29/07/2014, 21:59

Moment istoric în China zilele acestea, când Partidul Comunist (PCC) își alege noua conducere. La sfârșitul celui de-al XVIII-lea Congres al partidului unic din China, care are loc cu mult fast în perioada 8-14 noiembrie, în celebra Piață Tiananmen din Beijing, republica populară asiatică va avea și un președinte și premier noi, care vor succeda actualului tandem Hu Jintao-Wen Jiabao.

Conform cutumei comuniștilor chinezi, președintele Jintao (69 de ani) predă ștafeta adjunctului său, Xi Jinping (60 de ani), după două mandate cumulând un deceniu. Momentul este deosebit de important: „societatea armonioasă” a lui Hu a scos la iveală numeroase fisuri în ultima perioadă. Relațiile cu SUA sunt sensibile, din cauza politicilor monetare ale comuniștilor și ponderea din datoria publică a Americii pe care o au ei.

FOTO: Mark Ralston/AFP/Mediafax

Annus horribilis chinezesc

De asemenea, Congresul PCC, eveniment organizat o dată la șapte ani, vine la finalul unei perioade de scandaluri care au făcut înconjurul lumii și au dus la alungarea unor „elemente nocive” din sânul partidului, cel mai mediatizat caz fiind cel al lui Bo Xilai. Bo era considerat unul dintre potențialii lideri ai partidului până anul acesta, când a fost implicat în niște scandaluri mediatice imposibil de ținut în interiorul granițelor chinezești.

Acuzat de corupție, abuz de putere, relații sexuale „inadecvate” și, mai ales, de complicitate la crimă, soția sa fiind condamnată de uciderea unui om de afaceri britanic pe nume Neil Heywood, Bo a reprezentat o lovitură dură pentru imaginea PCC, într-un an deosebit de important.

FOTO: Goh Chai/AFP/Mediafax

Pentru că nici măcar un partid închis precum cel comunist chinez nu putea ignora scandalurile de corupție din ultima perioadă, Hu Jintao s-a folosit de congresul lansat joi pentru a condamna corupția care amenință unitatea și imaginea PCC.

Într-un discurs de 90 de minute, cu o oră mai scurt decât la congresul din 2007, Jintao le-a vorbit celor peste 2.200 de delegați aleși pe sprânceană din cele 80 de milioane de membri despre problemele momentului și soluțiile pe care partidul le va oferi în următorii zece ani.

„Dacă nu ne ocupăm corect de această problemă, ar putea să fie fatal pentru partid și ar putea însemna prăbușirea partidului și chiar căderea statului”, a spus Hu joi, în Palatul Poporului, cu referire la corupția la nivel înalt din China, potrivit Reuters.

Pe lângă eradicarea corupției, președintele chinez a vorbit despre reforma politică a țării, ca parte a reformei Chinei, și a garantat că nu vor mai exista încălcări ale drepturilor omului în țara sa și nici cazuri în care puterea instituțională devine putere personală.

Hu Jintao, actualul președinte al Chinei // FOTO: Eric Feferberg/AFP/Mediafax

„Trebuie să ne intensificăm eforturile de a implementa un nou model de creștere economică și să muncim mult pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența economiei noastre”, a mai declarat Hu, în contextul reformei economice.

După cum este tradiția, liderul PCC a stabilit și ținte pentru următorii ani (președinții primesc automat și al doilea mandat de cinci ani): „Pentru a putea face dezvoltarea Chinei mai echilibrată, coordonată și sustenabilă, ar trebui să dublăm (până în 2020, n.red.) PIB-ul din 2010 și venitul pe cap de locuitor, atât în mediul rural, cât și în cel urban”.

Actualul cincinal, 2011-2015, are o țintă de creștere economică de 7%. În 2011, ea a fost de 9,2%. Fiecare lider chinez de la Deng Xiaopeng încoace a promis că va dubla economia în deceniul său de șef al comuniștilor.

După luni întregi de tatonări cu Japonia în cadrul insulelor disputate în Marea Chinei, strategiile militare nu puteau lipsi nici ele din discursul lui Hu Jintao, care a vorbit despre reîntoarcerea gloriei flotei marine chinezești și despre „apărare activă”.

Pregătirile de congres din Piața Tiananmen // FOTO: Mark Ralston/AFP/Mediafax

Problema americană

Jintao predă ștafeta chinezească după zece ani în care a reușit să își aducă țara în „coasta” economiei americane. De altfel, pentru prima dată de la înființarea partidului în 1921, în China se face transferul de putere odată cu alegerile prezidențiale americane.

Pe parcursul campaniei electorale americane și, mai ales, al celor patru dezbateri televizate dintre candidați, China a fost unul dintre principalele subiecte. Dependența SUA de China, în condițiile în care statul comunist este principalul creditor al americanilor, și soluțiile Washington-ului de a scăpa de amenințarea economică a Beijingului au fost prilej de multe atacuri electorale în America în ultimele luni.

China nu este numai cel mai mare deținător de titluri de stat americane, ci și principala sursă de venituri a Statelor Unite. Potrivit datelor Trezoreriei americane, datoria publică a SUA este de 16.166 de miliarde de dolari. Din această sumă, 5.350 de miliarde înseamnă datoria externă. China deține 1.153 de miliarde din această din această datorie, motiv de mare îngrijorare la Washington, după cum a arătat gândul recent, într-o analiză pe acest subiect.

FOTO: Jewel Samad/AFP/Mediafax

Întâlnirea cu Băsescu și cine este „prințul” Xi

Xi Jinping, de 60 de ani, va conduce, cel mai probabil, China cu Li Keqiang ca premier. Xi Jinping este fiul lui Xi Yhongxun, care a luptat alături de Mao Zedong, părintele regimului comunist chinez. Vicepreședinte din 2008, Xi va fi ales la Congres în postul de lider al comuniștilor, ceea ce, în martie 2013, se va traduce într-o desemnare automată în funcția de președinte al republicii.

Cele două mari facțiuni din PCC, conservatorii și reformiștii, văd în Xi drept o variantă de compromis. Mult mai carismatic decât Jintao, acesta a fost șeful formațiunii „Fiii prinților”, formată din copiii fondatorilor regimului. Inginer chimist, are un doctorat în doctrina marxistă.

În 2009, liderul care îl va succeda pe Hu Jintao a ajuns și în România, el vizitând Bucureștiul la împlinirea a 60 de ani de relații diplomatice România-China. Xi s-a întâlnit la acea vreme și cu președintele Traian Băsescu.

Xi Jinping // FOTO: Peter Muhly/AFP/Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...