Noul coronavirus din China: Teorii ale conspirației și informații false, propagate pe rețelele sociale

Noul coronavirus din China: Teorii ale conspirației și informații false, propagate pe rețelele sociale
Publicat: 02/02/2020, 10:18

Dezinformarea pornește de la informații distorsionate despre evenimente reale, în acest caz fiind vorba despre o simulare privind o posibilă pandemie cu coronavirus care a avut loc la Centrul pentru siguranța sănătății Johns Hopkins din SUA, în octombrie 2019.

De asemenea, pe rețelele de socializare online a fost distribuit un articol apărut pe 24 ianuarie pe site-ul InfoWars în care se susținea că Fundația Bill și Melinda Gates și alții „au prezis decesul a până la 65 de milioane de persoane în timpul unor simulări efectuate în urmă cu trei luni”.

În luna octombrie 2019, la Centrul pentru siguranța sănătății Johns Hopkins din Baltimore, statul american Maryland, a avut loc un exercițiu, numit „Evenimentul 201”, care a avut ca subiect măsurile de urgență care ar trebui să fie luate în eventualitatea unei „pandemii foarte grave”. Dar simularea nu a avut ca subiect noul tip de coronavirus apărut în China, numit oficial 2019-nCoV, și nu a avut ca rezultat predicții privind numărul de decese în viața reală provocate de un virus.

„Pentru a fi foarte clari, Centrul pentru siguranța sănătății și partenerii nu au făcut predicții în timpul simulării. În scenariu, am creat o pandemie cu coronavirus fictivă, dar am declarat clar că nu este vorba despre o predicție”, a transmis centrul într-un comunicat.

„În schimb, simularea a servit pentru a sublinia provocările legate de pregătire și reacție care ar putea apărea în cazul unei pandemii foarte grave. Nu prezicem acum că vor muri 65 de milioane de persoane din cauza nCoV+2019. Simularea a inclus o versiune nouă de coronavirus, iar informațiile pe care le-am folosit pentru modelarea impactului potențial al virusului fictiv nu sunt similare „, a mai transmis centrul.

Scenariul a avut la bază o maladie care debutează la o fermă de porci din Brazilia și se răspândește la nivel global, provocând moartea a 65 de milioane de persoane. Informațiile și înregistrările video de la eveniment sunt disponibile online, iar centrul a transmis că a mai găzduit manifestări similare și în trecut.

Faptul că simularea a avut ca subiect un nou tip de coronavirus nu este suprinzător, a declarat David Hamer, profesor de sănătate globală și medicină la Universitatea din Boston, pentru FactCheck.org, o platformă care încearcă să lupte împotriva dezinformării pe plaformele social media. Hamer spune că scopul unor simulări de acest tip – la care participă reprezentanți din diverse domenii, din cercetare, sănătate publică și guvern – este de „a prezenta un scenariu necunoscut și a avea echipe care colaborează pentru a dezvolta măsuri de urgență”.

„Simulările pot fi destul de intense. Creatorii încearcă să le facă suficient de realiste”, a mai spus acesta. „Virusuri ale sistemului respirator, preum coronavirusul, SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) și MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) sunt exemple potrivite pentru a fi folosite în astfel de simulări, pentru că se răspândesc foarte repede”, a explicat profesorul.

Este important, a mai spus acesta, să se înțeleagă faptul că 2019-nCoV este doar un virus dintr-o clasă mai mare, o familie relativ comună de agenți patogeni, care au capacități variate de a provoca infecții.

O altă informație răspândită pe rețelele de social media a fost aceea că Fundația Gates „a finanțat un grup care deținea patentul pentru virus și acum sprijină financiar cercetările pentru crearea unui vaccin care să stopeze răspândirea acestuia”.

Însă patentul la care se face referire – nr. 10.130.701 – este pentru o versiune modificată a unui virus al bronșitei infecțioase aviare, un alt tip de coronavirus, care afectează păsările, nu oamenii. Patentul este deținut de Pirbright Institute – un centru de cercetare din Marea Britanie -, care se ocupă cu prevenirea maladiilor virale la animale de fermă, iar mutațiile create au rolul de a slăbi virusul pentru a putea fi folosit ca vaccin.

Matthew Frieman, specialist în coronavirusuri, de la Universitatea din Maryland, SUA, a confirmat pentru platformă că patentul nu are legătură cu noul virus din China.

La rândul lui, Centrul Pirbright a transmis un comunicat prin care arată că nu se ocupă de coronavirusuri umane, ci animale, în special cele specifice păsărilor. Totodată, deși centrul britanic este finanțat și de Fundația Gates, munca pentru acel vaccin nu a fost sprijinită financiar de acea organizație.

Fundația Gates finanțează în mod curent cercetări în domeniul combaterii bolilor, inclusiv pentru dezvoltarea și livrarea de vaccinuri. Recent, a anunțat că va oferi suma de 10 milioane de dolari și suport tehnic pentru sprijinirea eforturilor din China și Africa de stopare a răspândirii noului coronavirus.

Numărul deceselor provocate de noul tip de coronavirus descoperit în China a ajuns, sâmbătă, la 304, o creștere cu 45 de cazuri față de ziua precedentă, a anunțat televiziunea chineză de stat CCTV, citată de site-ul agenției de presă Reuters.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, numărul total de cazuri de infecție cu acest virus a ajuns la 14.380, după ce sâmbătă au fost confirmate 2.590 de noi cazuri.

La nivel mondial, peste 20 de țări au raportat peste 130 de cazuri de infecție cu acest virus. Cele mai multe dintre aceste persoane călătoriseră recent în provincia Hubei sau erau turiști chinezi.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
MINORUL care a INCENDIAT blocul din KM 4-5, plasat în AREST la DOMICILIU
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Klaus Iohannis A RĂMAS FĂRĂ CUVINTE. Ce cadouri a primit președintele României. S-a aflat chiar...
Anamaria Prodan o face praf pe Corina Caciuc! Fotografii șocante cu iubita lui Reghe
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...