„Nu ne ocupăm de înghețată! Aici trebuie să luăm decizii dificile” Directorii marilor companii petroliere se apără de criticile privind clima

Nu ne ocupăm de înghețată! Aici trebuie să luăm decizii dificile Directorii marilor companii petroliere se apără de criticile privind clima
Publicat: 03/10/2023, 11:52
Actualizat: 03/10/2023, 11:53

Directorii generali ai unora dintre cele mai mari companii energetice din lume au încercat luni să se apere de critici, spunând că nu este posibil să mulţumească pe toată lumea, pe fondul tranziţiei energetice planificate. În cadrul conferinţei de petrol şi gaze ADIPEC, care s-a deschis luni la Abu Dhabi, directori care reprezintă marile companii din domeniul energiei din SUA, Europa şi Asia au încercat să dea un ton pozitiv asupra situaţiei actuale a industriei combustibililor fosili.

Evenimentul vine la scurt timp după ce protestatarii împotriva schimbărilor climatice au ieşit în stradă în sute de oraşe de pe tot globul pentru a cere liderilor mondiali să elimine treptat arderea combustibililor fosili, principalul motor al crizei climatice.

Mai exact, industria Big Oil a fost acuzată că şi-a anulat angajamentele privind schimbările climatice în ultimele luni, după profiturile anuale record, care au fost descrise de gruparea pentru drepturile omului Amnesty International drept ”în mod evident nejustificabile” şi ”un dezastru neatenuat.”

”Trebuie să intensificăm şi să ne pregătim pentru sistemele decarbonizate ale viitorului. Aşadar, dezbaterea a fost întotdeauna pusă aici, îmi amintesc de o veche zicală: «Dacă vrei să-i faci pe toţi fericiţi, vinde îngheţată.» Nu suntem în afacerea îngheţatei şi, mi-amintesc, există oameni care au intoleranţă la lactoză. Indicaţia aici este că trebuie să luăm nişte decizii dificile şi trebuie să fim limitaţi de fapte, raţionalitate, paşi practici, dar vom ajunge acolo”, a declarat Tengku Muhammad Taufik, preşedinte şi CEO al companiei energetice de stat din Malaezia, Petronas, în cadrul unui panel moderat de CNBC, luni.

Un raport important al ONU, publicat luna trecută, a confirmat că în prezent lumea nu este pe cale să atingă obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris din 2015, un acord de referinţă care îşi propune să continue eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Lumea s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum şi de utilizarea inegală şi nesustenabilă a energiei şi a terenurilor. Această creştere a temperaturii este cea care alimentează o serie de evenimente meteorologice extreme în întreaga lume.

”Este cel mai rău şi este cel mai bun moment”

Vicki Hollub, CEO al producătorului american de petrol şi gaze Occidental Petroleum, a spus că acestea au fost ”vreme cu adevărat incitante” pentru industria petrolului şi a gazelor, sugerând că o provocare majoră pentru companiile de combustibili fosili este să lucreze pentru a recâştiga încrederea societăţii.

”Nu văd unde suntem astăzi ca ceva care va pune capăt industriei noastre, deşi există unii acolo care vor să dispară. Aşa cum am făcut şi în trecut, vom găsi modalităţi de a inova din această situaţie în care ne aflăm”, a spus Hollub în cadrul aceleiaşi discuţii.

”În atenuarea schimbărilor climatice, există şi oportunitatea de a continua să producem petrol pentru securitatea noastră energetică. Deci, încercăm să lucrăm cu această strategie şi cred că va funcţiona bine. Cea mai mare provocare, care este mai greu de abordat decât chiar şi inovaţia din jurul tehnologiei, este doar ca oamenii să aibă din nou încredere în industria noastră şi să înţeleagă ce spun cu adevărat datele”, a adăugat ea.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord