O declarație neobișnuită. Banca Centrală Europeană, îngrijorată de independența Fedului

O declarație neobișnuită. Banca Centrală Europeană, îngrijorată de independența Fedului
Publicat: 15/04/2019, 12:52

În timpul unei discuții cu ziariștii prezenți la întâlnirile Fondului Monetar Internațional (FMI) de la Washington, Mario Draghi a declarat, sâmbătă, că „este, cu siguranță, îngrijorat de independența băncii centrale” din Statele Unite și mai ales că este „în cea mai importantă jurisdicție din lume”.

Intervenția lui Draghi este notabilă, având în vedere că bancherii centrali sunt, de obicei, puțin dispuși să comenteze politica sau evenimentele din alte economii decât ale lor, subliniază Bloomberg.

Ulterior acestei declarații. președintele BCE a fost văzut, la sediul FMI, având o discuție cu președintele Fed, Jerome Powell, cel pe care Trump îl acuză frecvent că nu face suficient pentru a sprijini economia americană.

Cât de libere sunt băncile centrale de amestecul politicului a fost o temă cheie, în cadrul discuțiilor purtate în paralel cu cele oficiale de pe agenda conferinței FMI. Aceste discuții despre independența băncilor centrale au avut loc în timp ce Trump intenționează să nominalizeze pentru Consiliul guvernatorilor Fed doi reprezentanți care îi sunt loiali: Herman Cain, fost director al unui lanț de pizzerii, și Stephen Moore, un membru al fundația conservatoare Heritage Foundation.

Politicienii din Turcia până în India au fost, de asemenea, acuzați că încearcă să-îi influențeze pe cei care decid politica monetară în speranța că bancherii centrali vor acționa pentru a impulsiona cererea. Riscul este ca investitorii să înceapă să se îndoiască de interesul bancherilor centrali pentru combaterea inflației, ceea ce ar împinge în sus ratele dobânzilor pe piață și, eventual, poate slăbi creșterea pe care guvernele doresc să o vadă.

„Dacă banca centrală nu este independentă, atunci oamenii ar putea crede că deciziile de politică monetară urmează, mai degrabă, sfatul din partea politicului decât o evaluare obiectivă a perspectivelor economice”, a spus Draghi. „Băncilor centrale ar trebui să le fie lăsată libertatea de a alege cel mai bun mod de a se conforma” mandatelor lor.

De asemenea, sâmbătă, când a fost întrebată, într-un briefing de presă, despre candidații Fed și despre alte presiuni asupra băncilor centrale, directorul FMI, Christine Lagarde, a spus că unor astfel de instituții „independența le-a servit foarte bine, pe parcursul timpului, și sperăm că va continua să facă acest lucru”.

Guvernatorul Rezervei central din Africa de Sud, Lesetja Kganyago, și președintele băncii centrale elvețiene, Thomas Jordan, au arătat că băncile centrale sunt deja trase la răspundere în virtutea obiectivelor stabilite de legislaturi.

„Cu cât este mai clar mandatul unei bănci centrale, cu atât este mai ușor să fie făcută responsabilă o bancă centrală”, a spus Kganyago. Jordan a spus că „independența unei băncii centrale este extrem de importantă” și că este „convins că băncile centrale ar trebui să rămână la un mandat relativ restrâns. Ambele merg împreună”.

Guvernatorul Băncii centrale a Canadei, Stephen Poloz, a susținut că se așteaptă prea mult din partea băncilor centrale, după ce au învins cu succes criza financiară din 2008 și recesiunea globală ulterioară. „Într-un fel, am ajuns la un punct în care oamenii cred că băncile centrale pot face aproape orice, ceea ce nu este de fapt adevărat”, a mai spus Poloz la Washington. „Este un business foarte imprecis”.