O elevă din Rusia strigat la microfon la o ceremonie școlară: „Libertate Ucrainei! Putin este diavolul!”

O elevă din Rusia strigat la microfon la o ceremonie școlară: „Libertate Ucrainei! Putin este diavolul!”
Sursa foto: Captura Twitter - Olex Scherba
Publicat: 23/05/2022, 08:51

Un videoclip devenit viral arată că propaganda Kremlinului nu este un succes absolut și într-un mediu neașteptat, în sistemul de învățământ. Filmarea a fost diseminată pe Twitter de un fost diplomat ucrainean.

În timpul unei festivități de la școală, din orașul Izberbaș, Dagestan, o elevă de liceu a avut un mesaj anti-război și anti-Putin la care nu se aștepta nimeni, la aproape trei luni de la debutul războiului din Ucraina.

«O școală din Rusia. O elevă ia microfonul și spune: „Nu războiului! Libertate Ucrainei! Putin este diavolulul!”», a scris pe Twitter Olex Scherba, fost ambasador al Ucrainei în Austria, în prezent angajat al companiei de stat Naftogaz.

Fata este în clasa a XI-a și învață la un liceu din orașul Izberbaș, Dagestan, iar mesajul a fost transmis în momentul în care și-a primit premiul la festivitatea de final de an, relatează ziarul ucrainean Pravda, care citează canalul de Telegram rusesc „Republic”, scrie Digi24.

Anchetă pentru „discreditarea armatei ruse”

Restul colegilor au aplaudat-o, în timp ce profesorii au rămas încremeniți și nici n-au încercat să recupereze microfonul.

După momentul din timpul festivității, canalele de Telegram din presa pro-rusă au publicat informații potrivit cărora a fost deschisă o anchetă împotriva școlii pentru „discreditarea armatei ruse”, iar pe numele mamei fetei a fost întocmit un proces-verbal pentru „neîndeplinirea obligațiilor părintești în creșterea copilului”, arată sursa citată.

Noi imagini cu eleva și mama sa ar fi apărut ulterior, pe un canal de Telegram pro-Kremlin, cea din urmă cerându-și scuze pentru că a neglijat educația fiicei sale și spunând ca fata a comis o faptă nesăbuită.

„Spiritul patriotic trebuie insuflat copiilor de la o vârstă fragedă. Multe familii din Dagestan și-au pierdut frații, soții, fiii, tații în Ucraina. Mulți părinți ar trebui să se gândească la mediul în care se află copiii lor”, se arată în mesajul citat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase