O nouă încercare. Alegeri în Egipt, „înainte de 2014”

O nouă încercare. Alegeri în Egipt, înainte de 2014
Publicat: 09/07/2013, 12:27
Actualizat: 12/12/2013, 09:43

Adly Mansour, președintele interimar al Egiptului, a decretat luni seară organizarea alegerilor legislative înainte de 2014 în țara intrată miercuri într-o tranziție politică după ce armata l-a înlăturat pe președintele Mohamed Morsi, a relatat jurnalul guvernamental Al-Ahram, citat de AFP.

Declarația constituțională prevede, conform cotidianului, nominalizarea în cel mult 15 zile a unui comitet constituțional care va avea două luni pentru a prezenta amendamentele sale președintelui interimar.

Acesta va trebui ulterior să le supună unui referendum popular în cel mult o lună. Apoi, legislativele vor fi organizate în termen de două luni.

O dată va fi anunțată ulterior pentru organizarea alegerilor prezidențiale.

„Modul în care declarația este formulată lasă de înțeles că întreg procesul electoral va fi implementat în termenele anunțate”, a declarat pentru AFP constituționalistul Zaid Al-Ali.

Cu toate acestea, a notat el, declarația compusă din 33 de articole rămâne destul de „vagă” pentru a îi permite lui Mansour să interpreteze organizarea alegerilor sub forma lansării procesului de înregistrare al candidaților, ceea ce va prelungi durata procesului.

Miercuri seară, armata l-a numit pe Mansour, președintele Înaltei curți constituționale, președinte interimar, înlăturându-l pe Morsi, contestat de manifestații masive.

Constituția a fost de asemenea suspendată, în timp ce camera superioară, care asigura puterea legislativă și era dominată de islamiști, a fost dizolvată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase