O nouă regiune separatistă vrea alipirea la Rusia: ”E un vis mai vechi al poporului nostru”

O nouă regiune separatistă vrea alipirea la Rusia: ''E un vis mai vechi al poporului nostru''
Publicat: 20/10/2015, 10:38

”Reunificarea cu Rusia este un vis mai vechi al poporului sud-osetin care s-a lovit timp de două secole de șovinismul georgian”, a afirmat Tibilov în timpul unei întâlniri cu consilierul prezidențial rus Vladislav Surkov.

”Realitățile politice de astăzi sunt de așa natură încât să putem face o alegere istorică. Trebuie să ne unim cu Rusia pentru a asigura securitatea și prosperitatea Osetiei de Sud și a poporului său”, a adăugat el, citat de rferl.org.

Pe18 martie 2015, când s-a împlinit un an de la anexarea Crimeii de către Rusia, președintele Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, au semnat la Moscova un ‘tratat de alianță și integrare’, un document ce prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă între Rusia și regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008.

De asemenea, un document similar a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut și cu Abhazia, celălalt teritoriu separatist prorus din Georgia, cele două ”tratate de alianță și integrare” fiind promulgate de președintele rus în pofida criticilor venite din partea NATO și UE, care au atras atenția Moscovei, că, prin acest demers, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și pune în pericol securitatea în regiune.Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili avertiza la acea vreme că încheierea de către Moscova a unor astfel de ”tratate” cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic ”un pas spre anexarea” acestor teritorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase